29 / 03 / 2024

Sahilde oturanların evleri sular altında kalacak!

Sahilde oturanların evleri sular altında kalacak!

İklim değişikliğinin olumsuz etkileri şimdiden görülmeye başlandı. Tedbir alınmazsa 2060’a kadar ortalama sıcaklığın 3 derece yükseleceği öngörülüyor. Bu, deniz kıyısındaki birçok şehrin sulara gömülmesi demek. İstanbul ve İzmir için de risk büyük.



Dünya, iklim değişikliğine karşı senelerdir önlem almamakta direniyor. Karbon salınımı aynı şekilde sürerse 2060'da ortalama sıcaklıkların 3 derece yükseleceği öngörülüyor. Sözcü Gazetesi'nden Latif Sansür'ün haberine göre; bu durum büyük bir felaket anlamını taşıyor. Çünkü eriyen buzullar, deniz seviyesinin yükselmesine neden olacak ve pek çok şehir sulara gömülecek. Tarım alanları, konutlar, sanayi tesisleri kullanılamayacak duruma gelecek. Sıkı tedbirler alınsa ve yükseliş 1.5 dereceye düşürülse bile yine de felaketin engellenmesi zor olacak. Bilim insanları ve gazetecilerinden meydana gelen, iklim değişikliği konusuyla ilgili araştırmalar gerçekleştiren Climate Central isimli kuruluş, iklim değişikliği haritasını yayımladı.

Sahilde oturanların evleri sular altında kalacak!

BOĞAZ DA ETKİLENECEK

Yapılan modellemeye göre, 3 derecelik ısınma ile Türkiye'de İstanbul Boğaz hattı, Karadeniz sahil yolu,  İzmir  Karşıyaka, Akyaka, Dalyan ve Yumurtalık Lagünü'nün de aralarında yer aldığı pek çok bölge sular altında kalacak. 1.5 derecelik ısınmanın sonucunda 2060'da İstanbul'da Ataköy, Zeytinburnu, Haliç, Pendik'te deniz yüzlerce metre içeriye gelecek. Yenikapı etkinlik alanı, Kadıköy Rıhtım, Kennedy ve Bağdat caddeleri sular altında kalacak. Yenikapı'daki  Marmaray  İstasyonu'nu su basacak. 3 derecelik ısınma senaryosunda ise Dolmabahçe, Çırağan sarayları sulara gömülecek. Deniz suları yer yer 2 kilometreye kadar kentlerin içine ilerleyecek.

Sahilde oturanların evleri sular altında kalacak!

1 MİLYAR İNSANIN YAŞADIĞI YERLER TEHLİKE ALTINDA

Şimdi gözler, Kasım'da İskoçya'nın Glasgow kentinde gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'na döndü. Bu konferans öncesi dünya liderlerini harekete geçirmek amacıyla, suların yükselmesinden sonra dünyadaki sembolik yapıların nasıl görüneceğine ilişkin özel görseller hazırlandı.

Sahilde oturanlar dikkat! Sular altında kalabilirsiniz!

İstanbul'un sahil kesiminde evi olanlara tsunami uyarısı!


Geri Dön