25 / 04 / 2024

Şahsuvaroğlu inşaat sektörüne girecek!

Şahsuvaroğlu inşaat sektörüne girecek!

SsangYong’un Türkiye temsilcisi Şahsuvaroğlu Otomotiv’in 3. kuşak temsilcisi Yunus Şahsuvaroğlu “Otomotiv tarafı oturdu. Yeni sektörlere girelim dedik. İnşaatı seçtik” dedi. Şahsuvaroğlu, projenin Tuzla Marina’ya yakın olacağını söyledi.



50 yıl önce ilk otomobil plazasını kuran Şahsuvaroğlu, bugün kamyondan A segmentindeki araca pek çok ürünü, yedek parçayı ve 2. el aracı Türkiye’nin 80 ilinde satışa sunuyor. Bu yıl Tuzla Marina bölgesinde inşaat sektörüne de giren markanın, 3. kuşak temsilcisi Şahsuvaroğlu Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şahsuvaroğlu ile otomobil sektörünü, yatırımlarını ve bu yıl Cezayir’de üretim için kurdukları fabrikayı konuştuk.


Şahsuvaroğlu’nda yurt dışı pazarlardan sorumlusunuz. 50 yıllık markanın 3. kuşak temsilcisi olarak nasıl bir eğitim aldınız?


- İlköğretimimi İngiliz askeri okulunda yaptım. Liseye de orada başlamıştım ama işi öğrenmek için erkenden Türkiye’ye döndüm. Bilgi Üniversitesi İşletme-Ekonomi Bölümü’nden mezun oldum. Pazarlama alanında yüksek lisansımı yaptım. Şimdi muhtemelen işle birlikte yürütebileceğim bir Phd eğitimim olacak.


Geçtiğimiz yıl nasıl bir ticari yıldı sizin için?


- Şahsuvaroğlu olarak üç ülkede iş yapıyoruz. 15 senedir sürekli büyüyerek yılı kapatıyoruz. Irak ve Cezayir gibi ülkelerde iş yaptığımız için bu ülkelerde sürekli büyüme gerçekleşiyor. Bu ülkelerin komşularına da ürün veriyoruz. Kuzey Afrika’da 6 ülkemiz var. Grup 2015’te 3 ülkede yüzde 12 seviyesinde büyüdü. Sadece Türkiye olarak bakarsak burada yerimizi koruduk. Ssyangyong Mayıs 2015’te yeni aracı Tivoli’yi üretti ve bu araç dünya genelinde çok talep gördü. Bu kadar yoğun talep beklenmiyordu. Kendi iç pazarlarında iki katı satış gerçekleştirdiler. Bizim gibi rekabetçi ve fiyat konusunda agresif olan pazarlara ürün veremediler. SsangYong tarafından Türkiye’ye özel fiyat veriliyor, çünkü rekabet çok yoğun. Onlar daha çok kâr ettikleri ve rahat oldukları pazarlara yatırım yaptılar. Cezayir ve Kore gibi ülkelerde yüzde 60- 70 kârlılık var araç başına. Şansımıza Türkiye’de bu yıl mevcut büyümemizi koruduk.


Kaç araç sattınız 2015’te?


- Şahsuvaroğlu olarak 3 ülkede doğrudan 30 bin araç sattık. 300 bin araca da servis hizmeti verdik. 23 bayimiz, 41 servisimiz var. Toplam otomobilin yüzde 80’inin satıldığı illerde birebir Şahsuvaroğlu tabelasıyla kendimiz varız. Butik bir marka olduğu için terzi hizmeti vermek durumundayız.


Doların yükseliş etkiledi mi?


- Babam ‘Ticarette 40 gün taban eti yersin ama bir gün av eti yersin’ der. 40 gün istenilen rakamlar elde edilmeyebilir ama bir gün proteinli, nitelikli bir av eti yer tüm açığı kapatırsınız. Bunlar normal.


Yeni sektörler var mı?


- İnşaat sektörüne giriyoruz. Tuzla Marina’ya yakın bir konumda 65 bin metrekare inşaat alanı olan butik, 290 dairelik konut projesine başlıyoruz. Bugüne kadar dünya genelinde 40’a yakın plaza yaptık. Zaten işin içindeydik. Otomobil tarafını oturttuk, yeni sektörlere girip enerjimizi buralarda değerlendirelim istedik. Burada yüksek imar yok. Biz 6- 7 bin TL metrekare fiyatıyla satacağız muhtemelen. Sabiha Gökçen’e, Marina’ya 5 dakika uzaklıkta, Gebze’ye silikon vadisi projesine, İş Bankası ve Akbank’ın devasa plazalarına çok yakın. Bölgede üç üniversite var.


‘Cezayir’de araç üreteceğiz’


2016 için yatırım planlarınız neler?


- Cezayir’de üretim tesisi anlamına gelen bir fabrika açarak araç üretmeye başlayacağız. Geçtiğimiz haftalarda temelini attık. Arsayı Sanayi Bakanlığı verdi. İnşaatı yılsonuna kadar bitirip üretime başlayacağız. Oranın en büyük kamyonet satıcısıyız. Kamyonet üreteceğiz. Bu arada SsangYong’un da sahibi olan Mahindra&Mahindra, İtalyan ‘Pinin Farina’ şirketini satın aldı. Bu şirket yarışmayla Türkiye’deki 3. havalimanı kulesinin dizayn işini üstlendi.


Tehlike olmayan yerde kâr da yok



Arap pazarına yayılacak mısınız?


- Irak’ta Ortadoğu’nun en büyük Ssangyong plazasını açacağız. İnşaatı bitmek üzere. Niyetimizde Suriye, Libya ve Sudan var. Düzelme ışığı olduğu zaman hemen gireriz ama Libya’da şu an hâlâ savaş var. Irak’a da karışıkken girdik. Tehlike ve risk olmayan yerde kar yok. Çok yeni bir pazar. Irak’ta adama araba verdiğimizde, ona verdiğimiz için gelip teşekkür ediyor çünkü araç yok. Bu yüzden de çok büyük karlılık var.


Yeni bayiler açacak mısınız bu yıl?


- 2015’te Kayseri,  Adana  ve  Ankara  bayimizi açtık. Beylikdüzü, Maslak, Gaziantep, Diyarbakır’a yatırım yapma hevesimiz var.


Çin ve Kore’de zirveye tırmanıyoruz


Seyahat eder misiniz?


- Her yıl sık sık farklı yerlere seyahat ediyorum. En son ailecek Çin Sanya’ya gittik. Orta Asya sevdiğimiz bölgeler. Tibet’te bir ormanda kaldık, odadan maymunları görüyorsunuz. 200 odalı otel ama hiçbir oda birbirini görmüyor, resepsiyona gidiş 10 dakika. Çin’de Yellow Mountain (Sarı Dağ) var, babamla her yıl gitmeye özen gösteriyoruz. Her sene 8 saat buraya tırmanıyoruz. Çin’de ve Kore’de tırmanıyorum. Kore’nin yüzde 75’i dağlık, en meşhur aktivite dağcılık ve trekking.


Sporla aranız nasıl?


- Her iki günde bir koşu yaparım. Şirket çalışanlarıyla da koşuyoruz. Önümüz sahil. Suadiye’den Fenerbahçe’ye koşup dönüyoruz. Şirketin üst katı da spor salonu, isteyen istediği gibi kullanabiliyor. Bu arada ülkenin her yerinde bayimiz olduğu için her yörenin lezzetini deniyorum.


 

Yeni Yüzyıl


Geri Dön