19 / 04 / 2024

Sakarya Akçay Barajı için imzalar atıldı!

Sakarya Akçay Barajı için imzalar atıldı!

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Akçay Barajı' nın Sapanca Gölü'ne alternatif olarak Sakarya'ya içme suyu sağlayacağını belirterek, projenin tamamen SASKİ çalışanları tarafından hayata geçirildiğini söyledi...




Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, Akçay Barajı'nın Sapanca Gölü'ne alternatif olarak Sakarya'ya içme suyu sağlayacağını belirterek, projenin tamamen SASKİ çalışanları tarafından hayata geçirildiğini söyledi.


Adapazı Kültür Merkezi'nde düzenlenen imza töreninde konuşan Keleş, araştırmaları sonucunda Akçay deresinde yılık 53 milyon metreküp akım gerçekleştiğini, bunun sadece 3 milyon metreküpünü kullanabildiklerini söyledi.


Keleş, 50 milyon metreküp suyun ise çok düzensiz bir şekilde Sakarya Nehri'ne karıştığını anlatarak, "Akçay Barajı ve isale hatları sayesinde yaklaşık 40 milyon metreküp çeşme suyunu çok rahat bir şekilde şehrimize ulaştırabiliriz. 13 milyon metreküp suyu ise düzenli olarak dereye akıtarak doğal yaşamı risk etmeden ve tarımda kullanılmak üzere dereye bırakabiliriz" diye konuştu.


Akçay deresinin içme suyu olarak kullanıldığına dikkati çeken Keleş, bölgedeki hidrolik kaynakların yeterince verimli kullanılamadığını belirtti.


Keleş, Akçay Barajı'nın çok önemli bir proje olduğunu, projenin fikir olarak ortaya çıkması ve uygulamaya konulması bakımından tamamen kendi öz kaynaklarıyla ortaya atıldığını vurguladı.


Amaçlarının Sakarya'nın uzun yıllar boyunca içme suyu sıkıntısını ortadan kaldırmak olduğunu kaydeden Keleş, şöyle devam etti:


"Bu bölgedeki akarsuyu zaten içme suyu olarak kullanıyorduk. Bölgenin hidrolik kaynaklarından faydalanamıyorduk. Derenin suyu kışın şiddetli akıyor, yazın ise kuruyordu. Dere suyunun önemli bir kısmı ise kullanılmadan Sakarya Nehri'ne karışıyordu. Akçay Barajı sayesinde hem Akçay deresi üzerine kurulacak türbinlerle enerji üretilecek hem de dere suyunun tasarruflu kullanılmasıyla mevsimsel şartların getirdiği olumsuz koşulları ortadan kaldıracağız."


Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da Akçay Barajı'nın Sakarya için yeni bir kazanım olduğuna dikkat çekerek, "Geyve-Pamukova-Eskiyayla Havzası'nda 61 milyon lira yatırımla inşa edilecek Akçay Barajı, Sapanca Gölü'ne alternatif içme suyu kaynağı oluşturacak. Akçay Barajı ile Sakarya'da çeşmelerde birinci sınıf içme suyu akacak. Tamamen yerleşimden uzak bir havzada inşa edilecek baraj, çevresel tehlikelere karşı da korunaklı bir durumda olacak. 900 metre rakımda yapılacak barajdan enerji noktasında da tasarruf sağlanacak" şeklinde konuştu.



AA



Geri Dön