24 / 04 / 2024

Salih Gökçe : Akdeniz Arıtma Tesisi 2 ay içinde çözülecek!

Salih Gökçe : Akdeniz Arıtma Tesisi 2 ay içinde çözülecek!

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde sinekle mücadele, Akdeniz Arıtma Tesisi, Yaban Hayatı, Mania Planı ve Çukurova'daki dava konusu arsalar görüşüldü. Meclisi İMO'nun ilgili komisyonu da izledi




Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Temmuz ayı oturumlarına devam edildi. Başkanvekili Salih Gökçe'nin yönettiği mecliste Akdeniz Arıtma Tesisi'nden yayılan kötü kokular başta olmak üzere sinek, mania planı, Çukurova ilçesi Kabasakal Mezarlığı civarında bulunan arsalar ve Yaban Hayatı düzenlemesiyle ilgili konular görüşüldü. Toplantıyı TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kent Sorunlarını ve Yatırımları İzleme Komisyonu Başkanı Çağdaş Kaya ve komisyon üyeleri de izledi. Meclisi yöneten Salih Gökçe, Akdeniz Arıtma Tesisi'ndeki pis kokudan şikayet eden vatandaşları haklı buldu ve  Adana  Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (ASKİ) sorunu 2 ay içerisinde gidereceğini vurguladı.


Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nın Musul, Kerkük ve Telafer'e 100 bin lira değerindeki ilaç yardımına yönelik komisyon raporu oybirliğiyle kabul edilirken kadro değişikliğine ait komisyon raporu da meclisten geçti.


Mecliste gündem dışı söz alan AKP'li üye Zafer Kara, 'Yaban Hayatını Koruma' düzenlemesi nedeniyle Kabasakal mevkiindeki parsel sahiplerinin Maliye ile mahkemelik olduğunu söyledi. Kentin en iyi yerinin yaban hayatına dahil edildiğini kaydeden Kara, başta kendisine ait olmak üzere toplam bin 178 dosyanın 1/bin ve 1/5 binlik planların onaylanamaması nedeniyle mahkemeye taşındığını kaydetti.


Sorunun geçmiş dönemlerden kaldığını ve Büyükşehir ile ilçe belediyeleri arasındaki uyumsuzluktan kaynaklandığını belirten Kara, "Konunun acilen gündeme alınarak çözülmesini ümit ediyorum. Maliye-Valilik ve Belediye birlikte hareket ederse sorun çözülür" dedi. Konuyu Maliye Bakanı ile görüştüğünü anlatan Kara, "Büyükşehi r Belediye Başkanımız irade koyarsa Maliye Bakanı randevu vermeye hazır. Adanalılar bu konu nedeniyle büyük sıkıntı çekiyor" diye konuştu.


MEHMET ESENDEMİR: "İLÇE BELEDİYELERİ RUHSAT VERDİ"

CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Esendemir ise Büyükşehir'e gelen Yaban Hayatı Yönetmeliği'nin ilçe belediyelerine bildirilmediğini, ilçe belediyelerinin yönetmelikten habersiz arsa sahiplerine ruhsat verdiğini kaydetti. Yaban hayatı yönetmeliği içerisinde yer alan parsellerde bu nedenle konut yapıldığını, yoğunluğunun artırıldığını ve hatta petrol istasyonu kurulduğunu kaydeden Esendemir, "Meclus bu planı yeniden şeffaf bir şekilde ele almalı. Çukurova şu anda tamamen tıkanmış durumda. Kabasakal'daki yerler için Milli Emlak mahkemeye haklı nedenlerle itirazda bulunmuş. Bir komisyon oluşturarak parti farkı gözetmeksizin Ankara'da girişimlerde bulunmalıyız. Milli Emlak'ın rayiç bedelle, 36 aylık taksitler halinde arsaları belediyelere devretmesi gerekiyor. Bu şekilde arsa üretebiliriz" dedi.

Akdeniz Arıtma Tesisi'ne de değinen Esendemir, "Burada bir makine mühendisi zehirlenerek öldü. Tesis nedeniyle insanlar pencerelerini dahi açamıyor. Üstelik belediye her ay buraya ayrıca kaynak aktarıyor" eleştirisinde bulundu. Esendemir, Adana'daki 100'e yakın yüzme havuzunun belediye bünyesine alınarak çocuk ve gençlere yüzme kursları düzenlemesini de istedi.


SALİH GÖKÇE: "SORUN 2 AY İÇİNDE ÇÖZÜLECEK"

Mehmet Esendemir'in konuşmasının ardından söz alan Salih Gökçe, ASKİ yetkililerinin Akdeniz Arıtma Tesisi ile ilgili sorunu 2 ay içerisinde gidereceğini söyledi. Sorunun büyük olmadığını ancak yıllarca ihmal edildiğini kaydeden Gökçe, "Adana için sorunları çözmek zorundayız. ASKİ'nin bu sorunu iki ay içinde çözeceğine inanıyorum" dedi.


Yeni Adana



Geri Dön