25 / 04 / 2024

Samsun'da 20 adet rüzgar santrali kurulacak!

Samsun'da 20 adet rüzgar santrali kurulacak!

Samsun İl Genel Meclisi, Havza'nın Mesudiye köyüne Rüzgar Enerji Santrali yapımına onay verdi. 75 milyon euro yatırım bedeli olan santral, yılda 126 GW elektrik üretecek...



Meclis Başkanı Mustafa Karakurt başkanlığında yapılan Samsun İl Genel Meclisi ocak ayı son birleşiminde Mesudiye Köyü'ne yapılacak olan enerji santrali ele alındı. Daha önce imar ve Bayındırlık Komisyonu'na havale edilen ve komisyonun çalışmalarını tamamlayarak hazırladığı Rüzgar Enerji Santrali kurulmu komisyon raporu meclis üyelerinin onayından geçti. 


2016'DA ÜRETİME GEÇECEK 


Rapora göre, Havza'da kurulması planlanan ve 20 türbin ile yılda 126 gigavvatt (GW) elektrik üretmesi öngörülen Rüzgar Enerjisi Santrali'nin (RES) 2014 yılında yapımına başlanarak 2016 yılında üretime geçeceği ve ürettiği elektriğin sisteme verileceği bildirildi. 


EKONOMİYE RÜZGAR KATKISI 


Bir yılda üretilecek olan 126 GW elektrik yaklaşık 69 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Toplam yatırım miktarı 75 milyon euro olan Havza Rüzgar Enerjisi Santrali yılda 76 bin ton karbonmonoksit salınımını önleyerek çevrenin korunmasına önemli bir katkıda bulunacak. Proje ile ilçede istihdam alanları açılacak, ayrıca yerli ve yenilenebilir kaynak olan rüzgar ekonomiye kazandırılacak. 


20 ADET TÜRBİN YAPILACAK 


Yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santrali hakkında bilgi veren il Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Reşat Ayyıldız. "Santralde 20 adet türbin yapılacak. Bunlann üretim kapasiteleri de 48 MW olacak. Santral ilk olarak yaklaşık 1 milyon 604 bin 500 m2'lik orman arazisinde ve mera alanında Rüzgar Enerji Santrali olarak talep edildi fakat daha sonraki kurum yazışmalanndan sonra 760 bin metrekarelik alanın uygun olacağı kararlaştırılmıştır. 

Daha sonra da imara çıkacak olan alan 760 bin metrekareye düşürülmüştür" dedi. 


Ekip


Geri Dön