18 / 04 / 2024

Samsun'da arkeoloji ve etnografya müzesi yapılacak!

Samsun'da arkeoloji ve etnografya müzesi yapılacak!

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile ilgili proje hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda kentin turizminin gelişmesine büyük katkı verecek modern bir arkeoloji ve etnografya müzesi yapmayı planlıyor.



Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentte turizmin geliştirilmesi için başlattığı çalışmalar çerçevesinde turizm sektörünün önemli öğelerinden müzelerin modernizasyonu ve farklı müzelerin projelendirilmesi hazırlıklarını sürdürüyor. 



Yeni bir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin yapımı planlanırken, Samsun Milli Mücadele tarihinde önemli yeri olan Şeyh Sadi Tekkesi'nin Kuva-i Milliye Müzesi'ne dönüştürülmesi projesinin inşaat kısmı ise tamamlandı.Samsun Büyükşehir Belediyesi şehir merkezi ve ilçelerinde turizmin geliştirilmesine yönelik projelere büyük önem veriyor. İlçelerin doğal, kültürel ve turistik mekanlarını, yapılacak yatırımlarla turizme kazandırmaya hazırlanan Büyükşehir Belediyesi, turizm sektörünün parçası olan müzeleri de günün ihtiyaçlarına göre yeniden revize edecek. 



Turizme beklenen katkıyı sağlayamayan ve mevcut haliyle ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olan Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ile ilgili proje hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda kentin turizminin gelişmesine büyük katkı verecek modem bir arkeoloji ve etnografya müzesi yapmayı planlıyor.


 Dünya standartlarına göre inşa edilecek yeni müzede Samsun ve çevresinde ele geçen Kalkolitik, İlk Tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin, farklı teknoloji ve görseller altında sergilenerek, ziyarete açılması düşünülüyor. Kurtuluş Savaşfndaki ilk düzenli mücadele teşkilatı olan Kuva-i Milliye'nin, o tarihlerde Rum ve Ermeni çetelerinin baskılan nedeniyle gizlice Samsun'da ilk toplantılarını yaptığı Sadi Bey Tekkesi 95 yıl sonra tespit edilerek ortaya çıkartıldı. 



Büyükşehir Belediyesi tarafından etrafı ile birlikte kamulaştırılan metruk bina restore edildi. Halen çalışmaların devam ettiği bina yakın zamanda Kuva-i Milliye Müzesi olarak hizmet verecek. 


Kuva-i Milliye Müzesi olarak hizmet verecek Şeyh Sadi Tekkesi'nin Samsun'un Milli Mücadele tarihi açısından büyük bir önemi bulunduğunu ifade eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şunları söyledi: "Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'nin ilk adımını attığı şehrimizdeki ziyaretleri ve görüşmeleri kadar, bunları gerçekleştirdiği mekanlar, mücadelenin çeşidi anlarına tanıklık eden yerler de tarihimiz açısından çok önemli ve değerli. 


Bu açıdan Büyükşehir Belediyesi olarak, bu mekanlarımızı bulup restore ederek yaşatmayı ve halkımızın hizmetine sunmayı misyon edindik. Şeyh Sadi Tekkesi'ni ilk görünce tüylerimiz diken diken olmuş, harabiyeti bizleri üzmüş, utandırmıştı. 



Ancak tarihimize yakışır bir şekilde restore ederek kentimize yeniden kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 

Kuva-i Milliye Müzesi olması ise beni ayrıca heyecanlandırıyor. 

Kısa süre sonra açılışını yapacağımız müzemizi tüm Samsunluların ve ülkemizin hizmetine sunacağız." 


Hürses 


Geri Dön