17 / 04 / 2024

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin inşaatı durdu!

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin inşaatı durdu!

2017'de Samsun'da ihalesi yapılan ve 19 Mayıs 1919'un 100’üncü yıl dönümünde bitirilmesi hedeflenen Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi İnşaatı, yüklenici firmanın yaşadığı ekonomik sıkıntılar sebebiyle durdu. 



Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa olarak inşa edeceği Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi inşaatı ekonomik engellere takıldı.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye’nin en modern müzesi olma iddiası olan ve inşaat aşamasındayken ödül alan projenin inşaatı yüklenici firma ekonomik sıkıntılar yaşaması nedeniyle durdu. 2017'de ihalesi yapılan ve 2018’de de inşaatına başlanan 60 milyon liralık müzenin bu yıl bitmesi bekleniyordu. Ancak yaşanan aksama nedeniyle 19 Mayıs tarihine kadar yetişmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

İNŞAAT DURDU AMA RESMİ FESİH YOK


13 bin 214 metrekarelik alanda hayata geçirilen müze inşaatının yaklaşık yüzde 70’inin tamamlandığını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkanvekili Turan Çakır, müzeyi yapan firmanın döviz artışına bağlı olarak artan maliyetler nedeniyle inşaatı bir kaç aydır durdurduğunu dile getirerek, “İnşaat durmuş durumda. Şu anda müteahhidin düşüncesini bilmiyorum ama fiyat farkı talepleri var. Hükümet maliyet artışlarından dolayı mevcut işlerin cezasız durdurulmasıyla alakalı bir yasa çıkardı. Zannediyorum müteahhit bu süreci bekliyor. Resmi bir fesih şu anda söz konusu değil. Fesih olursa kalan işlerle ilgili tekrar ihaleye çıkacak ama şu anda öyle bir şey söz konusu değil. İnşaatın şu anki durumunu tam bilmiyorum ancak mayıs ayına yetişmesi zor görünüyor” şeklinde konuştu.

Samsun İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise yasal olarak müzenin halen devam ediyor göründüğünü ve ekonomik problemler yaşayan yüklenici firmanın henüz resmi olarak işi bırakmadığını ve bakanlığın hakediş ödemelerini düzenli olarak yaptığını söyledi.

İŞÇİLER EYLEM YAPMIŞTI

Müze inşaatında çalışan 56 işçi daha önce 2 buçuk aydır maaşlarını alamadıklarını iddia ettikleri eylem yapmıştı. Müze çatısına çıkan bir işçinin üzerine tiner dökmesi ve kendisini yakmakla tehdit etmesi üzerine gergin olaylar yaşanmış, ancak firma yetkilileri işçilerle görüşerek maaşları ödeme sözü verince eylem sona erdi.


PROJE ÖDÜLLÜ


Samsun Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, Valiliğin yanındaki binadayken geçen senelerde fiziki yetersizlikler gerekçe gösterilerek kapandı. Daha sonra 13 bin 214 metrekarelik alanda, içinde sergi alanları, hediyelik eşya satış yerleri, yeme-içme alanları, toplantı ve eğitim salonları olacak şekilde bir müze binası projesi başlatılmıştı. Finansmanının yüzde 75'i Kültür ve Turizm Bakanlığı, yüzde 25'i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan 60 milyon liraya mal olacak müze, 16. Ulusal Mimarlık Sergisi Ödülleri'nde proje dalında mimari ödülüne layık bulundu.


Geri Dön