19 / 04 / 2024

Samsun'daki dönüşüme hız verildi!

Samsun'daki dönüşüme hız verildi!

Samsun'da en riskli alan İlkadım ilçesi. Çarpık yapılaşmanın bulunduğu ilçede, kentsel dönüşüm çalışmaları ile risk azaltılmaya çalışılıyor. Bölgede, dönüşüm projeleri altında riskli alanlar tespit ediliyor.



Samsun'da en riskli alan İlkadım ilçesi. Çarpık yapılaşmanın bulunduğu ilçede, kentsel dönüşüm çalışmaları ile risk azaltılmaya çalışılıyor. Samsun'da 1500-1900 yılları arasında 13 tane deprem yaşandı. 1900 ile 2015 yılları arasında Samsun'da 5 ve 5'ten büyük yaklaşık olarak 54 deprem meydana geldi. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde yer alan Samsun'da en son deprem 26 Kasım 1943'te Ladik ilçesinde 7.2 şiddetinde meydana geldi. Bu depremde 4 bin kişinin hayatını kaybetti. İlkadım İlçesi'nde çok fazla yapılaşmanın bulunduğu biliniyor. Ve en fazla deprem riski taşıyan bölge İlkadım İlçesi olarak açıklanıyor. İlkadım'da kentsel dönüşüm projeleri altında riskli alanlar tespit ediliyor. Riskli alanlarda ki binaların yıkılması ve kentsel dönüşüm çalışmalarına hız veriliyor. 


KARADENİZ AÇIKLARINDA YENİ BİR FAY HATTI VAR 


Karadeniz'in 5 km açığında yeni bir fay hattının daha bulunduğunu ortaya çıktı. Türkiye'nin yüzde 98'i deprem bölgesinde yer alıyor. Samsun ise Kuzey Anadolu Fay hattının üzerinde. Son yıllarda Sinop'ta ve Mavi Akım Projeleri'yle yapılan araştırmalara göre, yeni bir fay hattı daha bulundu. Ancak yeteri kadar araştırma yapılmadığı için bu fay hattının özellikleri bilinmiyor. 


DEPREM GERÇEĞİ İLE YÜZLEŞİLMELİ


Samsun'da her an şiddetli bir deprem meydana gelebilir. Ancak şehir olarak Samsun büyük bir depreme hazır değil. Planlı bir şekilde yerleşim yerlerinin doğru seçilmesi gerekiyor. Sıvılaşma olan yerlere bina yapılmaması gerekiyor. Bina denetimlerinin muhakkak yapılması gerekiyor. 



Hedef Halk


Geri Dön