20 / 04 / 2024

Samsun'daki selde evi zarar görene ilk etapta bin TL!

Samsun'daki selde evi zarar görene ilk etapta bin TL!

Samsun'da 11 vatandaşımızın hayatını kaybettiği sel felaketinin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor. Başbakanlık, selin neden olduğu zararın karşılanması için ilk etapta valilik emrine 2,5 milyon lira gönderdi



Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Bugün (dün) itibarıyla konutları zarar gören ailelere biner lira olmak üzere 451 bin lira dağıtımına başlıyoruz." diye konuştu.


Selin vurduğu Samsun'da kayıpları arama çalışmaları sürüyor. Kayıplardan Mustafa Gazel'in (47) cesedine de ulaşıldı. Canik ilçesindeki Mert Irmağı'nın Karadeniz'e döküldüğü yerin açıklarında arama kurtarma çalışması yapan dalgıçlar, denizde bir erkek cesedi buldu. Cesedin, kayıp olduğu bildirilen Mustafa Gazel'e ait olduğu tespit edildi. Kıyıdan çalışmaları izleyen Gazel'in yakınları gözyaşı döktü. Gazel'in 4 gün önce Kuzey Yıldızı  TOKİ  Konutları'nın 300 metre aşağısında Mert Irmağı kenarında otomobille evine gittiği ve bu sırada sele kapıldığı bildirildi. Gazel'in otomobili, dün arama kurtarma ekipleri tarafından bulunmuştu. Gazel'in selin meydana geldiği eski Sanayi Sitesi'nde kaportacılık yaptığı öğrenildi. Sel geldiği sırada kaçma imkânı olan Gazel'in, "Emanet araç, suda bırakamam." diyerek, otomobili terk etmediği öğrenildi.


Selde evi zarar gören ailelere maddi yardım yapılmaya da başlandı. Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, düzenlediği basın toplantısında, sel felaketi sonrası yapılan çalışmaları anlattı. DSİ Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, özellikle DSİ'nin planlama çalışmalarını 500 yılda bir gelecek afetlere göre projelendirdiğini açıklayan Aksoy, "Buradaki yağış miktarı neredeyse 5 bin yılda bir gelebilecek boyutta... Öngörülenin çok çok üstünde bir yağış miktarının olduğu ortaya çıktı. Bütün ekiplerimiz kendi alanlarında çalışmalarını sürdürdü. 15 hasar tespit ekibi oluşturduk. Bin 940 işyeri, konut ve binaların hasar gördüğü tespit edildi. 451 konut, bin 326 işyeri, 6 cami, 1 spor salonu, 1 okul, 1 ahır, 153 depo ve 1 köprü bu afetten etkilendi. Tespit edilememiş olanları da yarından itibaren arkadaşlarımız tespit edecek. Özellikle acil yardım konusunda Başbakanlık'tan 2,5 milyon lira Valiliğimizin emrine geldi. Bugün itibarıyla konutları zarar gören ailelere biner lira olmak üzere 451 bin lira dağıtımına başlıyoruz. Dağıtımın hafta sonuna denk gelmesi ve bankaların kapalı olması nedeniyle bunu görevlilerimiz elden, kimlik ve imza karşılığı verecekler.'' diye konuştu.


KAPICI DAİRELERİ GÖZDEN GEÇİRİLECEK


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Ordu'da gazetecilerin sorularını cevapladı. Bayraktar, Türkiye genelinde kapıcı dairesi olarak adlandırılan daireleri yeniden gözden geçireceklerini söyledi. Bayraktar, "İmar Kanunu, 70-80 senedir tüm Türkiye'ye hizmet veren bir kanun. Ama bu durumun bir gözden geçirilmesi lazım. Normal satışa sunulan daireler nerede yapılıyorsa, kapıcı dairelerinin de orada yapılması gerekir diye biz de bu konuda kendi düzenimizi, yasaları, yönetmenlikleri irdeleyeceğiz.'' dedi. Bayraktar, kapıcı dairelerini sadece TOKİ tarafından yapılan binalarda değil, tüm Türkiye'deki yapılacak binalarda da gözden geçireceklerini sözlerine ekledi.


ZAMAN


Geri Dön