20 / 04 / 2024

San Francisco'da yeni binalara güneş paneli zorunluluğu!

San Francisco'da yeni binalara güneş paneli zorunluluğu!

San Francisco'nun bağlı olduğu Kaliforniya eyaletinin, 2020 yılı için %100 yenilenebilir enerji kullanma hedefi var. İşte bu doğrultuda San Francisco'da inşa edilecek yeni binalara güneş enerjisi panelinin kurulması zorunluluğu getirildi.



Yenilenebilir/yeşil enerji kaynaklarının, güneş ve rüzgar gibi hem doğayı kirletmeyen hem de doğada sonsuz bir şekilde bulunan doğal kaynaklar olduğunu biliyoruz. Günümüzde bu alanda en çok tercih edilen kaynak şüphesiz güneş enerjisi. Hatta geçtiğimiz günlerde, yağmurlu havalarda bile enerjiden kayıp yaşanmaması için yağmur suyunu enerjiye çevirebilen güneş paneli üretilmişti.


Güneş enerjisinin önemi birçok kişi tarafından biliniyor, zira fosil yakıtlar eninde sonunda tükenecek ve enerji için yenilenebilir kaynakları kullanmamız gerekecek. Bu vaziyetin farkında olanlar şehirlerden bir tanesi de ABD'nin San Francisco şehri…


Bildiğimiz üzere San Francisco'nun bağlı olduğu Kaliforniya eyaletinin, 2020 yılı için %100 yenilenebilir enerji kullanma hedefi var. İşte bu doğrultuda San Francisco'da inşa edilecek yeni binalara güneş enerjisi panelinin kurulması zorunluluğu getirildi. Yeni yasa 2017 yılı ile birlikte yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren inşa edilen binaların enerji ihtiyacının minimum %15'ini de güneş enerjisinden karşılanması istenecek. Yani diğer bir deyişle panel yoksa bina da yok!


ABD'li politikacı Scott Weiner'a göre yeni yasa oldukça önemli; “Bu kural ile çatılarımız aktif hale gelecek. Böylece şehrimiz daha sürdürülebilir ve temiz havaya sahip olacak. Büyük kentlerde, yenilenebilir enerjiyi genişletmek ve teşvik etmek için daha akıllı olmalıyız."


Bu uygulama sayesinde yılda 26 bin metre ton karbondioksitin atmosfere karışmasına engel olunacak. Umarız bu uygulama en kısa sürede yaygınlaşarak diğer ülkeler tarafından da tercih edilir.




Furkan ÖZATA/Yeni Şafak 


Geri Dön