27 / 04 / 2024

Sanayi üretimi Mayıs'ta yüzde 3.3 arttı!

Sanayi üretimi Mayıs'ta yüzde 3.3 arttı!

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1 azaldı...



Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.3 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 1 azaldı. Mayısta görülen yavaşlamaya rağmen, yılın ilk beş ayında sanayi üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.7 yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada mayısta, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.6, imalat sanayi sektörü endeksi de yüzde 1 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde ise değişim olmadı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde mayısta yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 8.7, imalat sanayi sektörü yüzde 2.7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 5.4 arttı. 


EN ÇOK TÜTÜN ARTTI 

Ana sanayi gruplarına bakıldığında, mayısta bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ara malı imalatı yüzde 0.1 artarken, sermaye malı imalatı yüzde 5.7, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 0.4, enerji yüzde 0.9 azaldı. Mayısta dayanıksız tüketim malı imalatı ise yüzde 0.6 artış kaydetti. İmalat sanayisinde aylık bazda en yüksek artış yüzde 9.8 ile tütün ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu sektörü yüzde 4.9 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makina ve teçhizat hariç) izledi. 


TÜRKİYE HEDEFLERİNE İLERLİYOR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, rakamların beklentilerin altında olduğunu belirterek, "Dünya ortalamasına baktığımız zaman son derece başarılı bir sonuç çıkardık. Gerek Avrupa gerekse diğer ülkelerdeki endekslere göre başarılı buluyoruz. Büyümemizi destekleyen bu rakamlar, Türkiye'nin Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerine doğru kararlılıkla ilerlediğini gösteriyor" dedi.




Sabah 





Geri Dön