25 / 04 / 2024

Sanayicilerden Kanal İstanbul talebi!

Sanayicilerden Kanal İstanbul talebi!

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren çalışanlar Kanal İstanbul Projesi dahilinde Sazlıbosna Barajı’na gümrüklü cep liman yapılmasını talep etti. 



Geçtiğimiz hafta temeli atılan Kanal İstanbul Projesi'ne yönelik sanayicilerden talep geldi. Dünya'dan Merve Yiğitcan'ın haberine göre; sanayiciler Sazlıbosna Barajı’ndaki geniş alana gümrüklü bir cep liman inşa edilmesini talep ediliyor. Taleple ile ilgili değerlendirme yapan  Öz-Ar Özel Endüstri Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Yavuz, cep limanının inşa edilmesiyle birlikte lojistik anlamda masraflarda düşüş olacağını ihracatın daha da hızlı bir şekilde yapılacağını dile getirirken, ayrıca şehir içinde hapis olan sanayinin bu bölgeye geçmesi ile trafiğin rahatlayacağını, İstanbul'un yükünün azalacağını dile getirdi. Öz-Ar Endüstri Bölgesi’nin, Teskoop Sanayi Bölgesi ile İstanbul’daki ilk endüstri bölgelerinden olduğunu aktaran Yavuz, Sazlıbosna Barajı çevresinde yaklaşık 40 milyon metrekarelik sanayi ve endüstri alanı bulunduğunu belirtti. 

Öz-Ar Özel Endüstri Bölgesi’nin Kanal İstanbul Projesi'ne kuş uçuşu 1 kilometre mesafede yer aldığını söyleyen Yavuz, projeye sadece konut-arsa olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek şunları söyledi: 

“Sanayiciler olarak ürettiğimiz malı dünyaya ihraç etmek istiyoruz. İhracat için de ulaşım çok önemli. Sazlıbosna Barajı bölgesinin, havalimanına yakınlığı çok önemli.

Aynı zamanda bölgeye TCDD tarafından yapılan yeni bir lojistik merkezi var, oradan Avrupa’ya ürünlerimiz raylı sistemle gidebilecek. Yine Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yolları da bölgemizin içinden geçerek karayolu taşımacılığını da kolaylaştıracak. Bölgemiz bütün projelerin merkezinde. İşte bu noktada bir de gümrüklü bir cep liman yapılması buradaki üretimin dünyaya ihraç edilmesini daha da kolaylaştıracak.”

Sanayicilerden Kanal İstanbul talebi!

İstanbul rahatlayacak

İstanbul Avrupa Yakası'nda sanayicilerin Ambarlı Limanı’na hapsedildiğini söyleyen Yavuz, Ambarlı Limanı’na ulaşımın, Avcılar-Beylikdüzü anayolunda trafiğin sıkışmasına yol açtığını dile getirerek hem vatandaşların hem sanayicilerin mağdur olduğunu belirtti. Yapılacak cep limanı ile tüm İstanbul'un rahatlayacağını söyleyen Yavuz, “Sadece trafik açısından da değil. Sanayi alanları Bağcılar’da, Esenler’de, İkitelli’de yani şehrin içine sıkışıp kaldı. Cep limanla bu bölge cazibe merkezi olursa, İstanbul'un içine sıkışıp kalmış üretim tesisleri de gönüllü olarak buraya taşınmış olacak” şeklinde konuştu.

Zamanda tasarruf yapacak

TESKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Harun Tavukçuoğlu da, Kanal İstanbul'a cep limanı yapılması ile sanayi için büyük fırsatın doğacağını dile getirdi. İnşa edilecek liman ile İstanbul ve çe çevre limanlarının iş yükünün azalacağını söyleyen Tavukçuoğu böylelikle İstanbul'un şehir içi trafiğinin rahatlayacağını belirtti. Tavukçuoğu ayrıca cep liman sayesinde sanayicilerin zaman ve lojistik maliyetler açışından da avantajlı konuma ulaşacağını dile getirdi. 

Kanal İstanbul projesi kendi kendi finanse edebilecek mi?


Geri Dön