26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul projesi kendi kendi finanse edebilecek mi?

Kanal İstanbul projesi kendi kendi finanse edebilecek mi?

Kanal İstanbul projesi için “Bir kuruş çıkmayacak” dendi. Kanal İstanbul'un kendi kendi finanse edip edemeyeceği merak ediliyor...



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Ege Cansen, bugünkü köşesinde Kanal İstanbul projesiyle ilgili iddiaları kaleme aldı.

İşte Ege Cansen'in o yazısı...

Metropoll isimli “kamuoyu” araştırma şirketi, Türkiye halkının Kanal İstanbul projesiyle ilgili ne düşündüğünü konu alan bir anket gerçekleştirdi. Ankete katılanların yüzde 38'i Kanal İstanbul projesini istediğini belirtti. 

Ankete katılım gösterenler, “Kanal istiyor musunuz?” sorusunu yanıtladı. Ankete katılanlardan yüzde 14'ü “Fikrim yok” dedi. Katılımcıların yüzde 64'ü Kanal İstanbul'u yapıp işletecek firmaya geçiş garantisi (hasılat garantisi diye okuyun) verilmesini doğru bulmadığını belirtti.

Kanal İstanbul projesi kendi kendi finanse edebilecek mi?

Aynı zamanda halkın yüzde 66'sı “Bedava Boğaziçi dururken, kimse paralı kanaldan geçmez” diyerek fikrini belirtti. O zaman bu kanal yapılabilir kanal olmuyor. Yani halkın esas düşüncesi “bu kanalın yapılmaması” yönünde belirtiliyor. 

CEBİMİZDEN BİR KURUŞ ÇIKMAYACAK

İGA (İstanbul Grand Airport), Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, YSS Köprüsü, şehir dışına kurulan şehir hastaneleri ve “kuş uçmaz-uçak gitmez” havalimanları ve benzeri “kara delik” yatırımlar için, her sene müteahhitlere bütçeden (halkın cebinden diye okuyun) milyar Liralarca para ödenmesine eağmen, hâlâ “Cebinizden bir kuruş çıkmayacak” diyor.

Kanal İstanbul projesi kendi kendi finanse edebilecek mi?

Kanal İstanbul projesi için de aynı “Bir kuruş çıkmayacak” ifadeler kullanılınca; anket sonuçları gösterdi ki; galiba halk, Kanal İstanbul'u kullanacak gemilerden alınacak paralarla, bu kanalın “kendi kendini ödeyemeyeceğini” düşünüyor. Zaten devletin de böyle bir iddiası yok. 

Uzmanlar Kanal İstanbul projesi için ne diyor?

Murat Yetkin'den Kanal İstanbul yorumu!

Adil Karaismailoğlu'ndan son dakika Kanal İstanbul değerlendirmesi!

Kanal İstanbul’un ilk özel projesi belli oldu!

 


Geri Dön