25 / 04 / 2024

Sancaktepe akıllı metro hattı ile değerlendi!

Sancaktepe akıllı metro hattı ile değerlendi!

Sancaktepe, ‘Akıllı Metro’ hattının geçiş güzergahında bulunması nedeni ile değerini en çok artıran bölge oldu. Sancaktepe'yi Çekmeköy ve Şişli izledi..



İstanbul’da ‘Akıllı Metro’ hattının geçiş güzergahında bulunan Sancaktepe, değerini en çok artıran bölge oldu. Sancaktepe'de satılık 2 oda 1 salon dairelerin yaklaşık 230 bin lira seviyesinde olması talep artışına ve kazanca olumlu yansıdı. Prim oranlarında Sancaktepe’yi Çekmeköy ikinci sırada takip etti. Şişli Bomonti ise değerini en çok artıran üçüncü bölge oldu.

 

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre, Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattının geçiş güzergahındaki en çok değeri artan bölge olan Sancaktepe'de kiralıklarda ise ikinci elde aylık 500 ile bin TL arasında daire bulabilmek mümkün. Bu bölgede markalı konutların kirası ise bin 750 ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor.  

 

İstanbul’un yıldızı parlayan bölgelerinden Çekmeköy’de 2+1 satılıklar ortalama 320 bin lira, kiralıklar bin 750 ile 2 bin 800 lira arasında. Markalı konut projelerinin yoğunlaştığı Bomonti’de ise 65 metrekare 1+1 dairelerde fiyatlar 600 bin liradan başlıyor.

 

Konuta yatırımın en hızlı dönüş yaptığı yer Esenyurt ve Beylikdüzü oldu. En uzun geri dönüş ise 30 yılla İstinye-Tarabya’da yaşandı. TSKB Gayrimenkul Değerleme, 2017 Mart – Eylül arasındaki 6 aylık dönemi kapsayan “Bir Bakışta Markalı Konut Piyasası” değerlendirme raporunu yayımladı. İstanbul genelindeki markalı konut projelerine ilişkin analizlerin yer aldığı raporda, bölgelerde meydana gelen değer değişimleri ve gayrimenkullerin geri dönüş süreleri incelendi. 

 

Rapor, 2017 yılı Mart ayı öncesi tamamlanan 50 adet, 2017 yılı Mart-Eylül döneminde tamamlanan 25 adet ve inşaatı devam eden 65 adet olmak üzere toplamda 140 adet markalı konut projesi incelenerek hazırlandı. 

 

TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin raporuna göre, İstanbul’da markalı konut projelerinin ortalama geri dönüş süresi 24.7 yıl. Avrupa Yakasının ortalama geri dönüş süresi ise 23.8 yıl olarak hesaplandı. Geri dönüş süresinin en hızlı olduğu bölge 19.3 yıl ile Esenyurt-Beylikdüzü olarak belirtildi. Yatırımda geri dönüşün en uzun olduğu bölge ise 30.1 yıl ile İstinye-Tarabya oldu. 

 

Anadolu Yakasında ise geri dönüş süresi en hızlı olan yer 21.8 yıl ile Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra olarak yespit edildi. Bu yakada, geri dönüşün en uzun olduğu bölge 34.4 yıl ile Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı olarak kayıtlara geçti. İstanbul’da altı aylık dönem içerisinde değeri en çok artan bölge yüzde 8,2 ile Anadolu Yakasında yer alan Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra bölgesi oldu. 

 

Raporda, İstanbul genelindeki yüksek fiyatlara karşın konumu itibarıyla fiyatların düşük olmasının değer artışını olumlu yönde etkilediği belirtildi. Sancaktepe-Sultanbeyli-Samandıra’nın ardından, yüzde 7,9 ile Çekmeköy-Taşdelen, değeri en çok artan ikinci bölge oldu. Şişli Bomonti ise yüzde 7,4 ile üçüncü sırada yer aldı. İstanbul’un her iki yakasında en fazla değer artışının nispeten Anadolu Yakası’nda olduğu görüldü.

 

ULAŞIM PROJELERİ PİYANGOSU

 

1- SANCAKTEPE-SULTANBEYLİ-SAMANDIRA: Akıllı Metro Projesi güzergahındaki bölgede, İstanbul genelindeki yüksek fiyatlara karşın, nispeten ucuz evler değeri yükseltiyor.

2- ÇEKMEKÖY-TAŞDELEN: Ana çekim noktası, ulaşım bağlantıları talebi artırıyor.

3- BOMONTİ: Merkezi konumu, talebin her zaman canlı olmasını sağlıyor.

4- ÜMRANİYE: Başlatılan ulaşım yatırımları ve planlı konut siteleri sayesinde Ümraniye, son yıllarda değer artışı olumlu yönde etkileniyor.

5- HALKALI-BAŞAKŞEHİR-ISPARTAKULE-KAYAŞEHİR: Bölge, 3.Köprü bağlantı yolları ve toplu taşıma alternatifleri ile gelişimini sürdürmeye devam ediyor.

6-  ATAŞEHİR: Birinci ve ikinci köprü bağlantılarının yanı sıra, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi bölgeyi ve yakın lokasyonlarını merkezi bölge haline getiriyor.

 

İSTİNYE VE KADIKÖY’DE EV FİYATLARI GERİLEDİ

 

Avrupa Yakasındaki markalı konut projelerinin ortalama 6 aylık değer artış oranı yüzde 3,8 olurken, Anadolu Yakasının ortalama değer artışı yüzde 4 olarak gerçekleşti. İstanbul’da Şişli Bomonti bölgesi yüzde 7,4 artışla Avrupa yakasında fiyatın en çok arttığı bölge oldu. Bomonti bölgesini yüzde 6,3 değer artışı ile Halkalı-Başakşehir-Ispartakule ve Kayaşehir takip etti. Bununla birlikte, Avrupa Yakasında İstinye – Tarabya bölgesinde fiyatların yüzde 2,3 oranında, Anadolu Yakasında Kadıköy-Bağdat Caddesi-Göztepe-Kozyatağı bölgesinde ise yüzde 0,5 oranında gerilediği görüldü.

 


Geri Dön