25 / 04 / 2024

Şanlıurfa Şehir Hastanesi'nin inşaatı ne zaman başlayacak?

Şanlıurfa Şehir Hastanesi'nin inşaatı ne zaman başlayacak?

2015 yılında başlanılacağı belirtilen Şehir Hastanesi için yaprak kıpırdanmazken Suriyeli mülteciler ile birlikte nüfusu 2 milyonu geçen Şanlıurfa’da sağlık konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor.




Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in ödeneğinin hazır olduğu açıkladığı ve 2015 yılında başlanılacağı belirtilen Şehir Hastanesi için yaprak kıpırdanmazken Suriyeli mülteciler ile birlikte nüfusu 2 milyonu geçen Şanlıurfa’da sağlık konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. 

Nüfus artış hızında Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Şanlıurfa’da her yıl 55 bin ile 65 bin arasında yeni doğum gerçekleşiyor. 1 milyon 800 bine dayanan nüfus her geçen gün artarken Suriyelilerle birlikte Urfa’nın nüfusu 2, 5 milyona yaklaştı. Suriyelilerin gelişi ile birlikte kira bedelleri artarken şehrin güvenliğinde de sıkıntılar yaşanmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen açığı sorununu çözmek için Urfa’yı zorunlu görev bölgesi ilan etti. Ancak sağlıktaki personel sıkıntısı için henüz bir adım atılmış değil.


1 AY ÖNCE İHALE SÜRECİNİN BAŞLADIĞI BELİRTİLMİŞTİ


Eylül ayında Şanlıurfa’ya yaptığı ziyarette Şanlıurfa Şehir Hastanesi ile ilgili ihale sürecinin başladığını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik konuyla ilgili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile görüşmelerde bulunduğunu ifade etmiş, Sağlık alanında en büyük yatırımın AK Parti döneminde olduğunu belirtmişti.

 Geçen ay yaptığı ziyarette Bakan Çelik; "Nüfus artış hızında Türkiye'de ilk sırayı alan Şanlıurfa'da her yıl 60 bine yakın yeni doğum gerçekleşiyor. Yoğun göç alan Şanlıurfa Suriyelilerle birlikte nüfusu 2 milyonu aştı. Bunu göz önünde bulunduran AK Parti hükümetleri Şanlıurfa'da çok ciddi sağlık yatırımları yaptı. Şu an 450 Yataklı Eyyübiye Devlet Hastanesinin inşaat çalışmaları devam ediyor. Akçakale Devlet Hastanesi de şu anda bitme aşamasındadır. Suruç, Hilvan ve Ceylanpınar'a da  TOKİ  tarafından 150'şer yataklı hastane yapılması için çalışmalar devam ediyor. Şimdi de Şanlıurfa Merkezinde söz verdiğimiz 1.700 yataklı Şehir hastanemizle ilgili ihale süreci başladı. En kısa sürede ihale sürecini bitirip yapımına başlanacak" demişti. 


ŞANLIURFA’YA HASTANELER YETMİYOR 


Doğum hız oranı yüksek olan Şanlıurfa’da Doğum Hastanesinin yetersiz kaldığı söylendi. Doğumla birlikte çocuk sayısı da hızla artarken Urfa’ya tek çocuk hastanesi yetmiyor. Hastanelerin yetersiz olmasının yanında doktorlar da Urfa’yı tercihleri arasında bulundurmuyor. Hem doktor, hem hastane yetersiz kalınca iş içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Çocuk ve doğum hastanelerinin dışında ilçedeki hastanelerin de taleplere karşılık veremez duruma geldiği ifade edildi. Mülteci kamplarının olduğu Akçakale, Ceylanpınar ve Viranşehir’de hastane kapasitesinin yerli halka bile zor yettiği dile getirilirken Suriyelilerin eklenmesiyle hastane koridorlarının dolup taştığı bildirildi. İlçelerin de şehir merkezinden kalır bir yanı yok. Merkez ilçelerdeki hastanelerde görülen personel sıkıntısının ilçe hastanelerinde de yaşandığı belirtildi. 

 Kira bedelleri, sosyal hayat, eğitim seviyesi ve son olarak komşu Suriye’deki savaş da eklenince devlet memurlarının bu şartları göz önünde bulundurarak Urfa’ya gelmek istemedikleri ifade ediliyor.


 ŞEHİR HASTANESİ YAPILIRSA HASTANELER NEFES ALIR


Hastane ve personel sıkıntısı acil çözüme muhtaçken şehir hastanesi yeniden gündeme geldi. Seçimlerden önce vaat edilen şehir hastanesi için henüz bir adım atılmazken, Başbakan Erdoğan partisinin Urfa’daki son mitinginde şehir hastanesinin ihale aşamasında olduğunu söylemişti.  Urfa’ya yapılması planlanan şehir hastanesi, Ak Parti’nin 2011 yılında vaat ettiği 4 yılda 400 proje arasında da yer alıyordu.



Urfa Şafak


Geri Dön