18 / 04 / 2024

Şantiyelerin güvenliği için teknolojik dönüşüm gerekiyor!

Şantiyelerin güvenliği için teknolojik dönüşüm gerekiyor!

İnşaat ve el aletleri sektörü iş sağlığı ve güvenliği ihtiyacının en yoğun olduğu sektörlerin başında yer alıyor. Öyle ki, kazaların yüzde 30’u yalnızca el aletlerini kullanırken meydana geliyor.



İnşaat endüstrisinin el aletleri kulvarında global jenerik markalarından olan Hilti, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası doğrultusunda teknolojinin bu alanda da rolünün büyük olduğunu vurguladı. İş sağlığı ve güvenliğini ön planda tutan ve insanı odak noktasına koyan bir çalışma kültürü benimsediklerine dikkat çeken Hilti Türkiye Genel Müdürü Banu Deniz Çetinkol, geliştirdikleri yeni nesil teknolojilerle şantiyeleri çok daha sağlıklı ve güvenli alanlar haline getirmeyi  planladıklarına vurgu yaptı. Çetinkol, sektörde kullanılan el aletlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından ileri teknolojiyle uyumlu, ergonomik ve güvenli olması gerektiğine dikkat çekti. 

Şantiyelerin güvenliği için teknolojik dönüşüm gerekiyor!

“İş sağlığı ve güvenliğibir seçenek değil zorunluluk”

İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında, çalışma ortamları ve üretim süreçlerindeki yetersiz ve olumsuz şartların çalışanların en temel hakkı olan sağlıklı yaşama ve çalışma haklarını tehdit ettiğini belirten Hilti Türkiye Genel Müdürü Banu Deniz Çetinkol, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemler alınmasının bir seçenekten çok zorunluluk olduğuna vurgu yaptı. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının engellenmesi için bilimsel ve teknolojik gelişmelerin bu alanda uygulanması gerektiğini belirten Çetinkol, atılacak adımların verimliliği ve üretkenliği de artıracağına vurgu yaptı. 

Şantiyelerin güvenliği için teknolojik dönüşüm gerekiyor!

Tedbirler artırılmalı, iş güvenliği eğitimleri uygulanmalı

El aletleri kullanırken meydana gelen iş kazalarının temel sebeplerini açıklayan Banu Deniz Çetinkol, “İşgüvenliği eğitimlerinin eksikliği, kaynağında tedbirsizlik, toplu koruma önlemi eksikliği, dikkatsizlik, kontrolsüz çalışma, malzeme ve ekipman güvensizliği,kişisel koruyucu donanım eksikliği, kontrol ve denetim eksikliği kazaları ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Bu kazalar sonuncunda maalesef uzuv kayıpları, el ve parmak yaralanmaları, malzeme sıçramaları, göze veya cilde cisim batması, gürültü, titreşim ve toz maruziyeti gibi sorunlar yaşanabiliyor.Bu noktada iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin uygulanması ve tedbirlerin artırılması büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

Kullanılan ekipmanlar teknolojik ve ergonomik olmalı

Hilti Türkiye olarak şantiyelerdeki dijitalleşme sürecine hız kazandırmak ve inşaat endüstrisindeki dinamikleri geleceği yönlendiren teknolojilere entegre etmek iiçn birçok yenilikçi yaklaşım benimsediklerinin altını çizen Çetinkol, “Yazılımdan servise,ileri teknoloji ekipmanlardan kapsamlı eğitimlere kadar iş sağlığı güvenliği konusunda nitelikli ve efektif çalışmalar yürütüyoruz. Bu noktadaki amacımız hem mevcut ve olası iş kazası risklerini minimize etmek hem de şantiyeleri daha güvenli çalışma alanlarına dönüştürmek. Kullanılan el aletlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından ileri teknolojik şartlara uyumlu, ergonomik ve güvenli olmasının yanı sıra çalışanların ve iş verenlerin bu konudaki farkındalığını arttırmayı da çok önemsiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Şantiyelerin güvenliği için teknolojik dönüşüm gerekiyor!

Aktif Tork Kontrol ve AVR teknolojisi ile maksimum güvenlik

Geleceği referans alan teknoloji ve eğitimlerle iş güvenliğini kontrol altına aldıklarına vurgu yapan Çetinkol, “Teknolojilerimiz iş sağlığı ve güvenliği koşullarına uygun olarak tasarlanıyor.Kırıcı-delici ürünlerimizde bulunan Aktif Titreşim Azaltma (AVR) özelliği, titreşimi üçte iki oranında azaltarak hem sağlık sorunlarını önlüyor hem de makinelerin daha uzun süre kullanımına imkan sağlıyor. Yine kırıcı-delici ürünlerimiz için yükseklerde çalışırken kullandığımız Aktif Tork Kontrol teknolojimiz, makinenin delici ucunun işlem sırasında demir donatıya denk gelmesi gibi nedenlerle sıkışması durumunda anında gücü keserek motoru durduruyor. Bu sayede kırıcı-delicinin gövdesinin kendi ekseni etrafında dönme riskini ortadan kaldırıyor. Ayrıca tüm makinelerimiz tozsuz delim aparatları ile uyumlu çalışarak ince tozma ruziyetini yüzde 99 oranında azaltıyor. Tozu kaynağından çeken entegre vakumlu süpürge sistemi, çalışanlar için daha temiz ve sağlıklı bir ortam yaratmaya yardımcı oluyor” diye konuştu.

Partnerleri, müşterileri ve kullanıcılarının iş sağlığı ve güvenliği için piyasaya sundukları ürünlerin güvenli kullanımı konusuna ilişkin farklı yaklaşımlar sunduklarını dile getiren Çetinkol, “İleri İSG Eğitimleri, Kimyasal Ürünlerin, Delici Kırıcı Makinelerin, Kesme Taşlama Makinelerinin Güvenli Kullanımı eğitimleriyle iş ortaklarımız çalışan güvenliğine, verimliliğine ve karlılığına katkıda bulunuyoruz. Bilgimizi ve profesyonel uzmanlığımızı SürekliEğitim Birimi (CEU) ve eğitim kursları, akredite edilmiş Pasif Yangın Durdurucu Eğitimleri ve kapsamlı dübel tasarım yazılımlarıyla daha güvenli yapılar tasarlamak ve inşa etmek için paylaşıyoruz” dedi.

Türkiye'de en çok iş kazası hangi sektörde yaşanıyor?


Geri Dön