25 / 04 / 2024

Saraycık kentsel dönüşümle yenileniyor!

Saraycık kentsel dönüşümle yenileniyor!

Ankara'nın Sincan ilçesine bağlı Saraycık Mahallesi'nde "Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi" kapsamında inşaatları tamamlanma aşamasına gelen 3 bin 142 konutun hak sahipleri kura ile belirlendi....



Kentsel dönüşümde insanı odağa alan, sosyal bütünleşmeyi ve yerel kalkınmayı gözeten bütünleşik bir yaklaşımı esas alan TOKİ, dönüşümde yerel yönetimlerle iş birliği içinde kapsamlı konut üretim programları uyguluyor.

TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; bu doğrultuda  TOKİ  ve Sincan Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde, inşaatları yüzde 80 oranında tamamlanan 2+1,3+1 ve 4+1 plana sahip 3 bin 142 konutun sahipleri kura çekilişiyle belirlendi. Yaklaşık 500 hektarı kapsayan 3 ana bölgede çeşitli büyüklüklerde planlanan toplam 5 bin 701 konut bulunuyor. Kentsel dönüşüm alanında konutun yanı sıra 65 iş yeri, iki adet 32 derslikli okul ve yedi cami yer alıyor. Ayrıca bölgede 140 bin metrekarelik alan eğitim kampüs alanı olarak planlandı ve tescil edildi.

DÖNÜŞÜM İLE SOSYAL BÜTÜNLEŞME VE YEREL KALKINMA

1 milyar 223 milyon 700 bin TL'lik yatırım hacmine sahip olan dönüşüm projesi kapsamındaki konutlarda modern ve geleneksel mimari harmanlanırken, projeyle Sincan'ın Saraycık ilçesine nitelikli sosyal çevre imkânı sunan yeni bir yaşam ve cazibe merkezi kazandırılması amaçlanıyor.

"TOKİ, İYİ BİR İŞ ÇIKARMIŞ"

Kura sonrasında konutları yakından incelediklerini ve çok beğendiklerini belirten hak sahiplerinden Hacı Gülmez, yeni evleriyle güzel ve kaliteli bir yaşam imkânına kavuşacaklarını söyledi. Gülmez, "Önceki evimizde mantolama yoktu, kışın ısınma problemi yaşıyorduk. Ama yeni konutlarımız ısı yalıtımlı" diye konuştu. Yerleşim yerinde planlanan parklar, cami, sosyal donatılar ve otopark alanının konut sakinlerini memnun ettiğine dikkat çeken Gülmez, "Ayrıca projede 140 bin metrekarelik bir alan eğitime ayrılmış, bunu sevinçle karşıladık, çok güzel bir düşünce. TOKİ, burada iyi bir iş çıkarmış. En güzelini layıkıyla yapmaya çalışmış" dedi. Hacı Gülmez, 156 aylık vadeli geri ödeme planını da son derece makul bulduklarını, bu planla bütçelerinde bir sıkıntı yaşamayacaklarını söyledi.

"SİNCAN’A GÖRE LÜKS BİR YER OLMUŞ"

Projede emeği geçenlere teşekkür ederek söze başlayan Rıdvan Ünlü, Saraycık'ın dönüşüme girmemiş olması hâlinde daha da kötü duruma gelmiş olabileceğini; ancak TOKİ'nin örnek kentsel dönüşüm çalışmasıyla bunun önüne geçildiğini vurguladı. Yeni evlerinin, ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacağını belirten Ünlü, "Sincan'ın ortalamasına baktığınızda çoğu evde ısı yalıtımı olmadığını görürsünüz. Çoğunda asansör yoktur. Burası Sincan'a göre gerçekten çok lüks bir yer olmuş" diyerek bu tür projelerin devam etmesi gerektiğini söyledi. Yeni yerleşimde özellikle sosyal aktivitelerin gerçekleştirileceği alanların kendilerini çok mutlu ettiğini aktaran Ünlü, "Park alanları, oyun alanları yakın; çocuklarımız güvenli bir ortamda oynuyor, koşuşturuyor. Yaşadığınız yerin güvenli olması sosyal yaşamı ve iletişimi de güçlendirir" dedi. Ünlü, okulların yerleşim yeri içinde olmasının, spor alanlarının geniş planlanmasının da projenin diğer artılarından olduğunu ifade etti.

"HER ŞEY DÜŞÜNÜLMÜŞ"

TOKİ'nin Türkiye genelinde özellikle dar ve orta gelirlilerin yüzünü güldürdüğünü söyleyen hak sahiplerinden Dursun Duru, Saraycık dönüşüm projesiyle de bölgenin mevcut sorunlarının aşıldığını vurguladı. Duru, Saraycık'ın eski durumuyla şu anki durumu kıyaslandığında ortada gözle görülür bir fark olduğunu aktardı.

Eski evleriyle yeni evlerini kıyaslayan Dursun Duru, "Yeni konutumuzu inceleme fırsatımız oldu, beklediğimizden de güzel, ihtiyaçlarımızı fazlasıyla karşılayacak. Arabalarımız için park sıkıntısı yaşamayacağız, yeterli büyüklükte otopark alanı var burada. Çocuklarımızın oyun oynayabileceği, dışarıda arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği alanlar da mevcut. Okulun yakın olması büyük bir avantaj. Sosyal alanlarımız da var. Yani, burada her şey düşünülmüş" diye konuştu.


Geri Dön