26 / 04 / 2024

Şarık Tara, Enka'yı üçüncü kuşağa emanet edip gitti!

Şarık Tara, Enka'yı üçüncü kuşağa emanet edip gitti!

Enka'nın kurucusu ve onursal başkanı Şarık Tara, 88 yaşında hayata veda etti. İş hayatında tecrübeye değil, gençliğin dinamizmine inandığını söyleyen Şarık Tara, grubun başkanlığını oğlu Sinan'a, icranın kaptanlığını ise torunu Mehmet Tara'ya emanet etti.



Türkiye'nin yurtdışına açılan ilk müteahhitlik şirketi Enka'nın kurucusu Şarık Tara, 88 yaşında çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşama veda etti, iş dünyasında geçen 60 yıllık zamanda yurtdışında cesur adımlar atmaktan çekinmeyen Enka Onursal Başkanı Şarık Tara, son kapsamlı röportajını Ekonomist'e vermişti. Bu röportajda tecrübeye değil, gençliğin dinamizmine inandığını vurgulamıştı. Bu anlayışla 56 yaşındayken görevi oğlu Sinan Tara'ya teslim etmekten çekinmediğini, oğlunun da üçüncü kuşağı temsil eden Mehmet Tara'ya 29 yaşında bu görevi devrettiğini gururla anlatmıştı. Başarıya giden yolda gençliğin enerjisinin önemli olduğunu anlatan Şarık Tara, "Başarı için tecrübeye değil, gençliğin dinamizmine inanın" demişti.

ASIRLIK ÇINAR HAYALİ

Ekonomist'te yer alan habere göre, İş dünyasının duayen ismi Şarık Tara, Üsküp doğumluydu. 12 yaşında İstanbul'a gelen Tara, kitabında, "Göçmen olduğumuzdan katıldığımız topluma kendimizi kabul ettirmek için hep çok çalışırız" demişti. Tara, sağlığı el verdiğince şirkete gidip gelmeyi hiç bırakmamıştı.

Enka, 1957 yılında ikisi de mühendis olan Şarık Tara ve Sadi Gülçelik tarafından enişte-kayın-birader kelimelerinin kısaltmasıyla kurulmuştu. Şarık Tara, Enka'yı altı yıl önce üçüncü kuşağın yönetimine bıraktı. Bugün oğlu Sinan Tara'nın yönetim kurulu başkanı olduğu Enka Şirketler Grubu'nun CEO'luk koltuğu ise üçüncü kuşaktan 35 yaşındaki Mehmet Tara'ya emanet. 61 yılın ardından Enka bugün 30 bin kişiyi istihdam eden 10 milyar TL cirolu bir deve dönüştü.

Tecrübeye değil gençlere güvenin

Tara’nın son kapsamlı röportajı 25 Aralık 2016 tarihli Ekonomist’te yayınlanmıştı.
Şirketin devamlılığını ve uzun ömürlü olmasını isteyen Şarık Tara'nın hayali 61 yılı geride bırakan Enka'nın 100 yaşını devirmesiydi.

BİR DİZİ ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Şarık Tara, sadece inşaat sektörünü yurtdışına ilk açan iş insanı olmakla kalmamış, yaşadığı süre boyunca uluslararası ilişki ağının kuvvetli olması nedeniyle Türkiye'nin gönüllü elçiliğini de yapmıştı. 1971 yılında henüz küçük bir organizasyonken Davos'taki toplantılara katılmaya başlayan Tara, Yunanistan'dan Rusya'ya geniş bir ilişki ağına sahipti. Yaşamı boyunca bir dizi ödül ve nişan sahibi olan Şarık Tara, bu çabalarıyla iki yıl önce Dünya Ekonomik Forumu'nun "iş Dünyası ve Devlet Adamı" ödülüne layık görülen ilk iş insanı olmuştu.

Şarık Tara, kardeş dergimiz Capital'in 2015 yılında düzenlediği Capital 500 ödül gecesinde ise onur ödülüne layık görülmüştü.


Geri Dön