23 / 04 / 2024

Saros Ekonomi Zirvesi EGD tarafından gerçekleşti!

Saros Ekonomi Zirvesi EGD tarafından gerçekleşti!

EGD'tarafmdan düzenlenen "Saros Ekonomi Zirvesi"nde bölge yöneticileri ve işadamları bölgenin ekonomik potansiyelini bunlara ilişkin sorun ve beklentilerini dile getirdiler.



Ekonomi Gazetecileri derneği (EGD) Trakya Buluşmalarını "Saros Ekonomi Zirvesi" Enez'de gerçekleştirildi. (EGD) ile Edirne Genç İş Adamları Derneği (EGIAD)'ın ortaklaşa bu yıl ilkini düzenlediği "Saros Ekonomi Zirvesi" büyük bir ilgiyle masaya yatırıldı. EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nevser Tavgaç Eraslan'ın sunuşu ile başlayan toplantının ilk konuşmasını EGD Başkanı Celal Toprak yaptı. "Neredeyse her kentte işadamları ile gazetecileri buluşturuyoruz" diyerek şunları söyledi: "2023'de Cumhuriyet'in 100'üncii yılında GSMH'yı 20 bin dolarlara çekmeye çalışıyoruz mümkün mü? Hedefi koyanlar, ortaya atanlar biz hedefi koyduk ama gerçekleşir mi gerçekleşmez mi demeye başladılar. Son yıllarda Anadolu markaları kentlerden geçiyor. Yeni dönemde kent markaları ekonomiyi belirleyecek. Başarılı kentler ülkenin ekonomisinde olmazsa olmazı. Geçtiğimiz ay Tokat'taydık. Tokat, tarım ve turizme dayalı sanayi konusunda önemli bir fırsat yakalamış durumda. Kalkınma Ajansı bile bunun farkında değil. KOSGEB ile aynı şeyi söylüyoruz. Fakat  Ankara  ile kentler arasındaki bağlantıyı kuracak insanlar hikâye anlattılar. Saros diye doğa harikası bir körfez var, biz ne yapacağız? Turizm planı ile ilgili bir proje var mı? Tarım turizmi ya da bununla ilgili bir proje var mı? Napoli'de bağları görmek isteyen turistlere üzüm toplatıyorlar üstüne üstlük bir de parasını alıyorlar. Bahçeye girmek para kazandırıyor." Toprak markalaşma konusuna değinerek "Yörenin İpsala Pirinci, Saros Balığı, Satır Eti mutlaka markalaştırılmalı. Bugüne kadar bunlarla ilgili hiç bir şey yapılamaması üzüntü verici. İpsala Pirinci, Satır Et, Saros Balığı için marka değeri yaratılırsa dünyaya daha iyi pazarlanabilir. Buranın markası olarak iş çözülebilir. İşlerin Ankara'ya bırakılamayacak kadar ciddi bir iş olduğu belli. Tokat'da, Ordu'da, Malatya'da bu çıkışları yapabiliriz. Kimsenin bizi kurtarmasını beklemezsek, bu önemli işleri harekete geçirirsek başarırız" diye konuştu. Saros Körfezi Turizm Otelciler Yatırım Derneği Başkanı Mustafa İşçimen,, 48 yıldan beri Saros'da yaşayan biri olarak uzun yıllardır turizmde bir mücadele başlattıklarını söyledi. EGİAD Başkanı Hakan İnci de Hamzabeyli bölgesinde Keşan, İpsala ve Enez'i birlikte değerlendirmek gerektiğini söyledi. Bu 3 ilçe ekonomisinin zincirleme olarak birbirine bağlı olduğunu ve sonuçların Hamzabeyli'ye olumlu yansıdığını söyledi. 



Turizm olarak Saros'un tercih edildiğini belirten İnci "Yakın olduğu için en büyük tercih nedeni. Bölgede profesyonellik şart kendi içinde yaratılan döngüden kurtulmamız lazım. İlgi farkındalık yaratır Patlama yaptık, fakat hazır değiliz.Hayat planlamasını sahile göre yapmıyoruz, 4 bin kişiye hizmet ederken 50 bin kişiye hizmet etmek zorunda kalıyoruz.işletmeci olarak mağduruz. Personel bulamıyoruz. Hizmet alanında alt yapı eksikliklerimiz var. Personel olarak gençleri yetiştirmek lazım ve bunun için de iyi bir eğitim programına ihtiyaç var." Toplantının ikinci ayağı Enez oldu. Burada Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, Enez ve sahil ekonomisi ile birlikte tüm Saros Körfezi'ni kapsayan ekonomik değerlerini ortaya çıkarıp geliştirilen ve geliştirilecek olan projelerin tartışılmasının ve bölge coğrafyasına yeni katma değerlerin yaratılmasına çalışılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. 



Saros Ekonomi Zirvesi programı kapsamında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ilelvacıoğlu Ekonomi Gazetecileri Derneği üyelerini konuk ederek "Balkanlara çok yakınız. Balkanlar pazarını çok önemsiyoruz" dedi.Hevacıoğlu, İpsala pirincinin de tescilleneceğini belirterek Rüştü Bozkurt'a İpsala pirinci ile ilgili bilgi verdiklerini söyledi. Tekirdağ'a 80 km, Edirne'ye 120 km uzaklıkta olduklarını ifade eden Helvacıoğlu açıklamalarına devam ederek birçok eksikliklere dikkat çekti. 



Hürses


Geri Dön