29 / 03 / 2024

Satılan evden kiracı ne zaman çıkar?

Satılan evden kiracı ne zaman çıkar?

Satılan evde kiracı olması halinde sözleşme devam ediyor. Sözleşmenin yeni tarafı, evi satın alan kimse oluyor. Peki, satılan evden kiracı ne zaman çıkar? Satılan evdeki kiracının tahliyesi nasıl sağlanır?



Satılan evden kiracı ne zaman çıkar?

Bir evin kiraya verilmiş olması, sahibi tarafından evin satılmasıne engel teşkil etmiyor. Kanunen satılan evde kiracı olması halinde sözleşme devam ediyor. Sözleşmenin yeni tarafı, evi satın alan kimse oluyor.


Ancak, evi satın alan yeni malikin eve ihtiyacı olması durumunda kiracısından evi tahliye etmesini isteyebiliyor. Peki, satılan evden kiracı ne zaman çıkar?


Satılan evdeki kiracının tahliyesi için, kiracıya durumun edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde kiracıya yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor.


Yeni ev sahibi yaptığı bildirimden sonra kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Satılan evden kiracının tahliyesi ile ilgili esaslar Borçlar Kanunu kapsamında madde 351'de şu şekilde açıklanıyor:


Yeni ev sahibinin tahliye hakkı

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Kiracı evden çıkacağını ne zaman bildirir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön