19 / 04 / 2024

Kiracı ne zaman çıkabilir?

Kiracı ne zaman çıkabilir?

Kira hukukunun düzenlendiği 6098 sayılı Borçlar Kanunu gereğince, kiracıların sahip olduğu bazı hak ve sorumluluklar bulunuyor. Peki kiracının tahliye hakları nelerdir? Kiracı ne zaman çıkabilir?



Kiracı ne zaman çıkabilir?

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kiracıların sahip olduğu bazı hak ve sorumluluklar bulunuyor. Ev sahibi nasıl istediği zaman kiracısını çıkaramıyor ise, kiracı da aynı şekilde ancak haklı nedenlerin olması halinde evi tahliye edebiliyor.


Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemiyor. Buna karşın kiraya veren de, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamıyor.


Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtuluyor.


İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu oluyor.


Peki, kiracı ne zaman evden çıkabilir?

Kiracının evi boşaltabilmesi için kira sözleşmesinde belirtilen süresinin bitmesini beklemesi gerekiyor. Ancak kanunda kendisine verilen hakları kullanabilir durum oluşması halinde kontrat süresi dolmadan tahliye olabiliyor.


Tahliye için haklı nedenler:

1- Kiraya konu olan evin yararlanma işlevi yoksa, kiracı bu durumu sebep göstererek evi boşaltabiliyor. 


2- Ev sahibinin de kontratın erken sona ermesini istemesi halinde; karşılıklı olarak sözleşme feshedilebiliyor.


Aksi halde, kiracının kontrat süresi bitmeden evden çıkması halinde kontrat bitmediği için ev boşaltılmış olsa bile, ev sahibinin kira bedellerini kiracısından isteme hakkı oluyor.  



Kiracının apartmandaki hakları neler?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön