26 / 04 / 2024

Satılık konut fiyatları 2021'de fırladı!

Satılık konut fiyatları 2021'de fırladı!

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, köşesinde konut sektöründeki son durumu ve konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın o yazısı...



CANLILIK NEYİN NESİ?

-Yıllık bazda ulaşılan 1 milyon 491 bin rakamı da, 2020’nin ardından yıllık bazda ikinci en çok satış adedi. Geçen yılı 1.499 bin adetlik satışla kapatmıştık. Satışlar rekor yılın sadece yarım puan altında kaldı.

-Dahası ucuz konut kampanyaları yoktu, kredi faizleri da yaklaşık bir kat daha fazlaydı.

-Zaten faiz oranlarının yüksekliğinden dolayı ipotekli satışlar yarı yarıya yüzde 48.6 oranında azaldı.

-Buna karşılık banka kredisinin söz konusu olmadığı, peşin, senet veya çekle yapılan diğer satışlar yüzde 29.3 arttı. Nitekim diğer satışlarda hem aylık hem yıllık bazda tüm zamanların rekoru kırıldı.

Satılık konut fiyatları 2021 de fırladı!

-Yabancıya konut satışları da hem aralık ayında hem 2021’de rekor düzeye çıktı. 58.576 adetlik yıllık satış toplam konut satışlarının yüzde 3.9’unu oluşturuyor.

-Yabancıya satışlar önce kasım ayında aylık bazda rekor kırdı, sonra aralık ayında bu rekorunu egale etti.

-Buradan da anlaşılan TL’nin değerinde meydana gelen büyük düşüşle konutlar ve Türkiye varlıkları yabancılara iyice ucuz geliyor.

-Faizde indirimin işareti eylül başında verildi ve eylül ayında başladı. Yaz aylarını durgun ve düşüşle geçiren konut satışları da eylülde canlandı. Yüzde 7.6’lık artış aralık ayına gelindiğinde yüzde 113.7’ye vardı.


Geri Dön