26 / 04 / 2024

Satılık konut talebi yüzde 50 arttı!

Satılık konut talebi yüzde 50 arttı!

"Tarihi fırsat" olarak nitelendirilen, ilk yıl ödemesiz ve 180 ay vade gibi seçenekler sunulan kredi kampanyası yoğun ilgi gördü. Sektör temsilcileri, kredi faizlerinin düşmesinden sonra konuta ilginin yüzde 50 arttığını belirtiyor...



Kamu bankalarının tarihin en düşük faizli konut kredi kampanyasını başlatmasıyla beraber satılık dairelere olan ilgi yüzde 50 artarken, başvuruların satışa yansıma oranı düşük oldu.

Kamu bankaları tarafından 1 Haziran'da yapılan ortak açıklamada, konut kredilerinin sıfır veya birinci el dairelerde tarihin en düşük seviyesinde, yüzde 0,64, ikinci elde ise yüzde 0,74 olacağı duyurulmuştu. Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; kredi taleplerinin kabulüne 2 Haziran'da başlanmıştı.

"Tarihi fırsat" olarak nitelendirilen, ilk yıl ödemesiz ve 180 ay vade gibi seçenekler sunulan kredi kampanyasına, bir haftalık süreçte yoğun ilgi gösterildi. Böylece yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle konut satışında hareketlilik yaşandı. 

Sektör temsilcileri, kredi faizlerinin düşmesinden sonra konuta ilginin yüzde 50 arttığını, satılık dairelerin müşteriyle dolup taştığını fakat bazı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketlerinin haksız zam yapması ve tüketicide yeterli peşinat bulunmaması gibi sebeplerle talebin satışa dönüşme oranının düşük olduğuna dikkat çekti.

Satılık konut talebi yüzde 50 arttı!

- "Talebin satışa dönme oranı düşük kaldı"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kredilerin düşmesi sonucunda satılık konutta ilginin yüzde 50'ye varan oranda arttığını, özellikle orta gelir grubunun ciddi konut talebi bulunduğunu belirtti. 

Bazı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketlerinin haksız zam yapması sebebiyle konut almak isteyenlerin hayal kırıklığı yaşadığına vurgu yapan Aşa, şöyle konuştu:

"Ayrıca, düşük faizli ve 180 ay vadeli krediyi duyanlar, ev almak için satılık konutları doldurup taşırdı. Fakat talep edenlerin önemli bir bölümünde yeterli peşinatın olmadığını da görüyoruz. Satılık konuta ilgi yüzde 50 arttı ancak haksız zam ve yeterli peşinat bulunmaması nedeniyle bu ilginin satışa dönme oranı yüzde 5-10'da kaldı." 

Şu anda piyasada bir köpük olduğunu dile getiren Aşa, bu yangının söneceğini, köpüğün gideceğini, haksız zam yapanların konutlarını istedikleri fiyatlara satamayacağını belirtti. 

Satılık konut talebi yüzde 50 arttı!

- "Az katlı, balkonlu ve bahçeli konutlara ilgi arttı"

Demand Grup İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Demirbaş da yüksek kredi faizi sebebiyle son yıllarda ertelenen konut talebinin, 2019'un son çeyreğiyle birlikte harekete geçtiğini fakat salgınla birlikte Mart ayında sektörün tekrar durulduğuna dikkat çekti. 

Tekrar beklemeye geçen talebin, kamu bankalarının başlattığı tarihin en düşük faiz oranlı kredi kampanyasıyla hareketlilik kazandığını vurgulayan Demirbaş, şunları kaydetti:

"Hem yatırımlık hem oturumluk konut talebi var. Tüm konut tiplerine rağbet oluyor ancak en yüksek talep 3+1 ve 4+1 dairelere. Konutta yaşanan hareketlilik, 200'den fazla sektöre yansıyor. Sadece inşaatı yapmak için kullanılan malzemeleri bir yana bırakırsak daire alanlar mobilya, aksesuar, halı gibi çok farklı eşya alıyor. Taşırken nakliyeci kazanıyor. Yani konut sektörü hareketli olursa ekonomimiz kazanıyor."

- "Bir yıllık satışı 2 ayda yapabiliriz" 

Atalay Demirbaş, koronavirüsle beraber özellikle bahçeli, balkonlu ve az katlı dairelere talebin arttığına dikkat çekerek, "Haksız zamların önüne geçilir, bankalar bu oranları sağlamaya devam ederse bir yılda yapılamayan daire satışını 2 ayda yapabiliriz. Bu satışların olması yastık altındaki paraların ekonomiye kazandırılması açısından da çok önemli" dedi.

Haksız zam yapan konut sahipleri ve gayrimenkul şirketlerine tepki gösteren Demirbaş, "Herkes konutun nerede ne kadar olduğunu biliyor. Fiyatı suni olarak yükselen konutlar talep görmeyecek, elde kalacak" şeklinde konuştu.

'Evde Kal' tedbirleri konut talebini yeniden şekillendirdi!

Emlak Konut GYO'dan 1 haftada 3.5 milyar TL'lik konut satışı!

Konut satışları faiz indirimleriyle canlanacak!

Konut satışları zirve yapacak!


Geri Dön