26 / 04 / 2024

Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora koşuyor!

Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora koşuyor!

Son zamanlarda konut satış ve kira fiyatlarında görülen ciddi yükselişler alım gücünün gerilemesine neden oldu. Peki konut sektöründe neler oluyor? Fiyatlar ne olacak?



Son zamanlarda konut satış ve kira fiyatlarında görülen ciddi yükselişler alım gücünün gerilemesine neden oldu. Doğru Haber'de yer alan habere göre; uzmanlar, konut inşaatında yaşanan eksikliğin, fiyat manipülasyonu yapmak isteyen mülkiyet sahiplerinin elini güçlendirdiğini dile getiriyor. 

Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora koşuyor!

Halkın ev sahibi olmakta ve kiralamakta zorluk çektiğini ifade eden emlak danışmanı Cemil Ay, kendilerinin de müşterilerine konut temin edememeleri sebebiyle sorunlarla karşılaştıklarını belirtti. Cemil Ay, yaşanan fahiş yükselişlerin engellenmesi amacıyla gerekli düzenlemeler ile beraber yapılaşmanın artmasının da önemli olduğunu vurguladı. 

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Cemil Ay, inşaat maliyet fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çekti ve şu açıklamalarda bulundu: 

Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora koşuyor!

"Emlak piyasası Ağrı’da oldukça yüksek. Müteahhit arkadaşların şuan birçoğu maliyet fiyatlarına satmasına rağmen alıcı bulmakta sıkıntı yaşıyor. Çünkü her şeyin değeri ve maliyetler yüksek. Emlak piyasasında kentin bazı bölgelerinde artışlar olduğu için ister istemez arsa değerlerine yansıyor. Arsa değerleri de bina katlarına yansıyor, inşaat maliyeti de zaten yüksek, haliyle daire fiyatları da yüksektir. Alıcı bulmakta zorlanıyor müteahhit arkadaşlar."

Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora koşuyor!

"Maliyet fiyatları vatandaşın alım gücünü aştı"

Maliyet fiyatlarındaki yükselişin altını çizen Ay, "Geçen seneye oranla hareketlilik daha çok. Geçen sene bir önceki seneye oranla bir buçuk kat daha fazla iş yapmışken bu sene satışlarımızda biraz düşüş meydana geldi. Geçen sene oranlar metrekare maliyet fiyatları yüzde 0,95 ile yüzde 1,1 arasında oynarken, şu anda maliyetler yüzde 1,5 ile 1,6’yı buldu. Maliyetler vatandaşın alım gücünü aştı" dedi. 

Satılık ve kiralık ev fiyatları rekora koşuyor!

Kira fiyatlarındaki artışa da değinen Cemil Ay, özellikle iş yeri fiyatlarında orantısız bir artış yaşandığını belirtti. Cemil Ay, "Ağrı’da şöyle bir şey var, geçen sene yaklaşık bin 800 ile 2 bin tane yapı yapıldı, bu dahi yetersiz kaldı. Kira artış oranları 2018 – 2019 da 500, 600, 700 TL'ye kadar oynarken fiyatlar aniden bin 200 - bin 500’e çıktı. Kiralar gerçekten çok yüksek. Yeni yapılaşmaların başlaması lazım. Salgınla beraber insanlar geçim sıkıntısı yaşamaya başladı. İster istemez konutlardaki artış onları da etkiledi. Bizim cadde sıkıntımız var, onu da belirtmek istiyorum. Nasıl bir cadde sıkıntımız var, Cumhuriyet Caddesi, Eskivan Caddesi ve ayrıca Kağızman Caddesi var. Tabi ki bu caddeler esnaflarımız için yetersizdir. Mesela Cumhuriyet Caddesinde işyeri kiraları 110, 120 bin TL'yi bulabiliyor. Kağızman Caddesi'nde 65 bin TL ile 200 bin TL arasında kira ödenebiliyor. Bu yüksek fiyatlarda haliyle esnafımızı olumsuz etkiliyor, kazandığını kiraya vermek zorunda kalıyor. Bu yüksek fiyatın önüne geçebilmek için ise alternatif birkaç caddenin trafiğe kapatılarak yeni işyerleri kurulması lazım ki esnafımız şuanda yaşadığı yüksek kira maliyetinden kurtulabilsin." diye konuştu.

Tasarruf finansman şirketlerinin tasfiyesinde yol haritası belirlendi!

Gayrimenkul yatırımının 5 altın kuralı!

Konutta fiyatlar tavan yaptı!

Konut fiyatları niçin yükseliyor? Nereye kadar yükselir?


Geri Dön