25 / 04 / 2024

Satış baskısı süren borsada neler oluyor?

Satış baskısı süren borsada neler oluyor?

BİST 100 endeksi hafta ortasını yüzde 2'yi aşan düşüşle tamamladı. Tahvil faizlerinde gelen rekor seviyeler ve dolardaki güçlenmeyle birlikte küresel piyasalardaki resesyon endişeleri borsalarda satış baskısını da artırıyor. Peki borsada yatırımcıları neler bekliyor?



Merkez bankalarının geçtiğimiz hafta agresif bir şekilde faizleri artırması ve yüksek faiz ortamının bir müddet daha devam edeceği sinyali vermesinin ardından küresel ölçekte dolar talebi güçlenmeye devam etti. 

Euro, sterlin ve yendeki tarihi düşüşe bu sabah Çin yuanı da katıldı. Resesyon korkularının güçlenmesi ile tahvil piyasasında da çalkantı sürdü ve ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi Nisan 2010'dan bu yana ilk kez yüzde 4 seviyesini test etti. 10 yıllık tahvil faizi İngiltere'de yüzde 4,53 ile Eylül 2008'den, Almanya'da yüzde 2,26'yla Aralık 2011 yılından, İtalya'da ise yüzde 4,76'yla Haziran 2013'ten bu yana en yüksek seviyeyi yaşadı. 

Yurt içinde, bankacılık hisseleri öncülüğünde artış eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,17 yükselişle 3.265,64 puandan tamamladı.

Uzmanlar, merkez bankalarının agresif faiz adımlarının devam edeceği yönde sinyal verdiği bir ortamda hızla artan tahvil getirileri ve dolardaki güçlenmenin resesyon korkularını derinleştirdiğini öngörerek, küresel piyasalarda düşük risk iştahı ve yüksek oynaklık görüntüsünün bir müddet daha gündemde kalabileceğini söyledi. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön