25 / 04 / 2024

Sedat Kılınç: Gayrimenkul yatırımı her zaman kazandırır!

Sedat Kılınç: Gayrimenkul yatırımı her zaman kazandırır!

Sedat Kılınç, "Ekonomi Raporu" programına konuk oldu. Kılınç yaklaşık 1 saat süren programda, Türkiye'deki konut sektörü, sektörün gidişatı, inşaat sektörünün geçmişi ve geleceği, önümüzdeki süreçte yapılması gerekenleri anlattı.



Kayseri'de önemli konut projelerine imza atan Suat Altın İnşaat Yönetim Kurulu Başkanvekili Sedat Kılınç, gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu söyledi. 


SEDAT KILINÇ KONUT SEKTÖRÜNÜ VE SUAT ALTIN İNŞAAT'IN HEDEFLERİNİ ANLATTI 

Kayseri'de inşaat sektöründe yaklaşık 45 yıllık bir geçmişe sahip olan Suat Altın İnşaat Yönetim Kurulu Başkanvekili Sedat Kılınç, Ömer Faruk Hamurcu'nun hazırlayıp sunduğu "Ekonomi Raporu" programına konuk oldu. Kılınç yaklaşık 1 saat süren programda, Türkiye'deki konut sektörü, sektörün gidişatı, inşaat sektörünün geçmişi ve geleceği, önümüzdeki süreçte yapılması gerekenleri anlattı. İşte o açıklamalar: 


ÇALIŞMALAR NASIL GİDİYOR? 

Tempo yoğun yeni projelerin hazırlıkları var. Ulusal anlamda marka olma yolunda devam ediyor çalışmalarımız. Bir çok şehirde çalışmalarımız var. Bunların bir kısmını neticelendirmek üzereyiz. Tabi buda yoğun bir tempo gerektiriyor. 


2015 YILINDA 2 SEÇİM ATLATMASINA RAĞMEN GAYRİMENKUL VE KONUT SEKTÖRÜ SATIŞLARINDA CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU K1RILD1.ÖZELLİKLE BU KONUYU DEĞERLENDİRİRMİSİNİZ ? 

Öncelikle bu sektörün başarılı olması bizi de gururlandırıyor. 2015 yılı ülkemiz içi zor bir yıl oldu. Hem 2 seçim atlattık hem de terör olayları yaşandı. Ama konut sektörü bu olumsuzluklardan başarıyla çıktı. Tabi bunu etkileyen bir çok faktör var. Birincisi yabancıların Türkiye'ye olan ilgisi. Son dönemde özellikle Ortadoğu'dan Arap ülkelerinden ve Avrupa'dan da çok ciddi Türkiye'ye yönelik konut sektöründe gayrimenkul sektöründe yatırımlar oluşmaya başladı. Bu yatırımlarda başı İstanbul çekiyor. Daha sonra sahil şeridi bulunan birçok ilimizde de ciddi konut satışları gerçekleşti. Tabi gayrimenkul her zaman kazandıran bir yatırım aracı ve riski çok az buda tabi konut alımlarını teşvik etti. 2015 yılında İstanbul'da yoğun bir konut satışı yaşandı ama Anadolu ile paralel değil. Anadolu'da biraz 2014-2015 seviyesi reel de aynı geçti, ama tabi istatistiklerde bu satışları tam olarak tahmin edebilmek zor. Çünkü tapu devir kayıtlarına bakıldığı için daha önceden yapılan inşaatların tapu devirleri bir çoğunda kredi aşamasına geldikten sonra veya inşaat bittikten sonra teslim edildiği için Anadolu'da bu rakamları tam olarak reel olduğunu düşünmüyoruz. 


KONUT SEKTÖRÜ ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA NEREDE OLABİLİR, EV ALMAK VEYA KONUT YATIRIMI YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLAR NASIL BİR YOL İZLENMELİ ? 

2014 ve 2015 yılında konut sektöründe maliyetlerde ciddi artışlar oldu. Bir kaç emtia fiyatlarının düşüşü hariç bir çok hammadde de ciddi artışlar oldu. Bu artışlar reel olarak şu anda fiyatlara yansımadı. Önümüzdeki dönemde istikrarın gelmesiyle birlikte konut sektöründe ciddi bir talep patlaması bekliyoruz. Bu taleple birlikte konut fiyatlarında bir artış bekliyoruz,önümüzdeki süreçte. Özellikle 2016'nın ilk yarısından sonra ve 2017 yılında bir artış gerçekleşecek. Şu anda konut sektöründe yatırımın tam zamanı. Maliyetlerde bir artış olsa da henüz fiyatlara yansımamış durumda. Önümüzdeki yıllarda bu artışlar fiyatlara yansıyacak. Şu anda gayrimenkul ve konut sektörüne yatırım yapanlar 2017 yılında çok ciddi bir kazanç elde edecekler. Şu anda Anadolu da bir talep var ama talepler ertelendi. Bununda en büyük sebebi konut kredi faizlerinin yüksek olması. Son 2 yıldır konut kredi faizlerinde bir yükseliş oldu. Tüketicinin de büyük bir bölümü kredi kullanmak durumunda, tabi ortalamalara baktığımızda satışların % 50 si kredili.Satış rakamları da konut kredileri ile finanse ediliyor. Böyle olunca da konut kredi faizlerinin geriye çekilmesi ile ilgili sektörün bir beklentisi var. Şayet böylede bir girişim olursa bundan sonra konut sektöründe ciddi bir hareket olacağını düşünüyoruz. Yatırımlarımızı bu doğrultuda artırmaya başlıyoruz. Kayseri'de ve başka şehirlerde yeni projeler hayata geçireceğiz. Şu anda zamanlama olarak konut sektörüne yatırım yapmanın tam zamanı olduğunu düşünüyorum ve 2016'nın ilk yarısından sonra ciddi bir artış olacağını düşünüyorum. 


SUAT ALTIN İNŞAAT HANGİ PROJELERİ TAMAMLADI, YENİ PROJELERİ VAR MI 

Kayseri'de çok farklı lokasyonlarda çok ciddi projelerimiz var. En fazla projemizin olduğu bölge İldem bölgesi.İldem bölgesinde bu güne kadar 2 bin 500 konut teslim ettik. Golden Center-1 projemizin büyük çoğunluğu da teslim oldu. Golden Center- 2 projemizde hayata geçecek, teslimatlar gerçekleşecek. Golden Center 1-2 projemiz 2016 yılında tamamen tamamlanmış, konut sakinlerinin yaşam alanları olacak. Zaten sektörde en önemli özelliklerimizden birisi hızlı imalatlar yapmamız. Teslimat sürelerindeki hassaslığımız konut sektöründeki sıkıntıların en başında geliyor. Birçok vatandaşımız bu ızdırabı çekti. 10- 15 yıl konut alıp teslimat bekleyen insanlar oldu. Yıllarca para ödediler ama hala konutlarını alamayan binlerce Kayseri'de bu işten zarar gören insanlar var. Biz konut sektöründe bu imajı değiştirdik. Ciddi sayıda binaları çok hızlı şekilde inşa ederek insanlara konutlarını teslim ettik. İldem bölgesinde şu anda Moda Köy projemiz devam ediyor. Golden Center- 3 projemizle ilgilide şu anda ön kayıtlar başladı. Çok farklı bir proje olacak. 1036 daire ve 150 iş yerinden oluşan Kayseri'nin en büyük yap sat projesi. Projenin içinde ortalama 25 metre hobi bahçeleri olacak. Sosyal donatılarda sınır yok. Yüzme havuzu, Türk hamamı, Fitness ve kreşi olacak. Golden Center- 1 den bir üst segmentte özellikler olacak. Başka semtlerde de projelerimiz var. Uğur evlerde Altın Kozaları yapmıştık. Şu anda 8 ve 9 hayata geçti. Yıldırım Beyazıt Bölgesi'nde Golden City- 5 projemizi yakında teslim edeceğiz. Ardından City 5,6,7 ve 8 projelerimiz hayat bulacak. Yıldırım Beyazıt Bölgesi'ne kısa bir süre önce giriş yapmıştık çok kısa sürede çok ciddi projeleri bölgeye kazandırdık. Kentsel dönüşümle beraber Yıldırım Beyazıt"ı yeniden inşa ettik. Orada yeni projelerin lansmanını kısa süre sonra yapacağız. 


Esenyurt Holiday Projemizin 2 bloğunda yaşam şu anda başladı.Bir bloğunda çok az bir imalatımız kaldı. 4+1-3+1 ve 2+1 den oluşuyordu. 2+1 ve 3+1 den oluşan 2 bloğumuz şu anda teslim oldu. Holiday projemizde güzel özellikli bir proje. Şehir manzaralı.Yüzme havuzu, Türk hamamı ve Fitness salonu gibi donatıları var. Ayrıca akıllı ev sistemleri var dairelerde. Şu anda hazır dairelerimizde mevcut.  İnşaatlarımız devam ediyor. 5,6 ay sonra teslimat başlayacak. 4+1 seçeneği de var. 2 ay sonra tamamlanacak. Yatırım yapmak isteyenler için kaçırılmaz bir fırsat. O bölge değerleniyor. Erciyes yolu üzerinde olması projeyi cazip kılıyor. Anbar bölgesinde yeni bir proje teslim ettik. O bölgede hiç projemiz yoktu. Başladık ve kısa sürede bitirdik. Pervane bölgesinde Altın Konak  projelerini teslim etmiştik. Şimdi Altın Konak 3 devam ediyor. Oda yakın zamanda teslim olacak.Talaş bölgesinde Altın Hayat projemiz vardı bitirdik ve orada da yaşam başladı. Altın Hayat 5 projesi de 2016 yılı içerisinde tamamlanacak. Talaş bölgesinde yeni bir proje hazırlığımız var. Altın Hayat 7 olur. Bayağı büyük bir proje. 11 bloktan oluşacak. Şu anda arsa çalışmaları devam ediyor. Talas'ın Yıldırım Beyazıt'a yakın kısmında oluyor. Tavlusun bölgesinde inşallah yakın zamanda böyle bir projeye başlayacağız. 


Vizyon Kent Haber/ Kenan BURHAN 


Geri Dön