24 / 04 / 2024

Şehir hastaneleri için üstlenici firmalarla imzalanan sözleşmelerin içeriği mecliste!

Şehir hastaneleri için üstlenici firmalarla imzalanan sözleşmelerin içeriği mecliste!

Şehir hastaneleri için üstlenici firmalarla imzalanan sözleşmelerin içeriği ve Tekirdağ'da bulunan şehir hastanesiyle ilgili bazı veriler meclis gündemine taşındı. CHP'li Yüceer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, şehir hastaneleri için üstlenici firmalarla imzalanan sözleşmelerin içeriğine ve Tekirdağ'da bulunan şehir hastanesiyle ilgili bazı verilere ilişkin soru önergesi hazırladı. Yüceer, sorusunun Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Yüceer, ''Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Yüceer, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Hazine arazilerinin bedelsiz olarak yüklenici özel girişimciye verilmesinin ardından, özel girişimcinin bu araziler üzerine inşa ettiği ve Sağlık Bakanlığı'nın bu yapıları belirlenen kira bedeli karşılığında kullandığı hastanelerde sağlık kamu hizmetinin gördürülmesi son yıllarda kullanılan bir model olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu modelde, Sağlık Bakanlığı tarafından temel sağlık hizmetleri verilmekte; yapılar içindeki tibbi destek hizmetleri, bilgi işlem hizmetleri, danışmanlık, güvenlik, otopark vb. gibi diğer hizmetler kamu hizmeti alanına dışarıdan dahil olan özel girişimciler tarafından görülmektedir. Dolayısıyla özel girişimciler, sadece kira geliri değil çekirdek hizmet dışında kalan hizmetlerden de kâr elde etmektedir. Sağlık hizmetlerini karşılamak isteyen hastalar, çekirdek hizmet dışındaki her hizmette birer müşteri haline getirilmiştir. 
Türkiye Cumhuriyeti'nin genelinde yaygınlaştırılmaya başlanan bu modelin bir örneği olan Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi 13 Kasım 2020'de açılmıştır.''

Şehir hastaneleri için üstlenici firmalarla imzalanan sözleşmelerin içeriği mecliste!

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in soruları:
1- Şehir hastaneleri için üstlenici firmalarla kamu-özel işbirliği modelince imzalanan idari sözleşmelerin detayları ve içerikleri nelerdir? Bugüne kadar sözleşmelerin açıklanmama sebebi nedir? Denetime tabi tutulabilen bir kamu hizmetine dair sözleşmeler hangi gerekçeyle “ticari sır” kapsamında değerlendirilmektedir? 

2- Şehir hastaneleri yapımında Sayıştay raporlarında ve medyada usulsüzlük olduğuna dair iddialar bulunmaktadır. Şirketlere yapılan ödemeler denetleniyor mu? Şimdiye kadar şehir hastanelerinde usulsüzlük hususunda soruşturma açılmış mıdır? Açıldıysa, nasıl sonuçlanmıştır? 

3- Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nin yapımında yüklenici firma ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan idari sözleşmenin maddeleri nelerdir? 

4- Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nin yapımında bedel 754 milyon TL olarak başlanmasına rağmen, bitişinde 1 milyar 500 milyon olarak açıklanmıştır. Diğer şehir hastanelerinde de karşılaşılan bu fiyat artışının sebebi nedir? Şehir hastaneleri yüklenim anlaşmalarının döviz kuru üzerinden yapıldığı iddia edilmektedir. Eğer öyleyse, hangi döviz türü ve kuruyla ödemeler yapılmıştır? 

5- Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi özelinde, ilgili sözleşmeyle, temel sağlık hizmetinin üretilmesi için gerekli tesisin kurulmasının yanı sıra yüklenici firma tarafından yürütülecek hangi hizmet parçaları belirlenmiştir? 

6- Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi özelinde, temel sağlık hizmeti dışında kalan ve özel girişimci tarafından yürütülecek bu hizmetlerde, Sağlık Bakanlığı tarafından yüklenici firmaya herhangi bir kullanıcı garantisi verilmiş midir? Verildiyse, verilen garantiler nedir? 

7- Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nde kiracı olarak bulunan Sağlık Bakanlığı tarafından ödenen kira bedeli nedir? 

8- Açılışı yapıldığı günden bu yana, Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nde temel sağlık hizmeti verilen hastaların sayısı nedir? 

9- Sağlık Bakanlığı tarafından görülen temel sağlık hizmetiyle yakından ilişkisi bulunan ve özel girişimciler tarafından yürütülen tibbi destek hizmetlerinin sağlanmasında yaşanacak idari aksaklıkların giderilmesi için idari bir koordinasyon öngörülmüş müdür? 

10- Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nde çalışanların en büyük problemlerinden biri sorunların çözümünden sorumlu merci olarak değerlendirilmektedir. Kamu-özel ortaklığının yarattığı bu durumla diğer şehir hastanelerinde de karşılaşılmakta mıdır? Varsa, çözüme ulaştırılmakta mıdır? Çözüm için izlediğiniz yol nedir? 

11- Şehir hastanesi çalışanlarının dile getirdiği diğer bir problem de hastanenin mimarisinden kaynaklanan psiko-sosyal sağlık bütünlüğünü devam ettirememeleridir. Benzer sorunları Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi çalışanları da dile getirmektedir. Şehir hastanelerinin mimarisinden kaynaklı oluşan psiko-sosyal sağlık sorunları hakkında bakanlığınızın çalışması var mıdır? Varsa, sorunun çözümü için nasıl bir yol izlenmektedir? 

12- Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'ne geçiş ani bir kararla olmuş, bilgilendirme, hazırlık süreci ve eğitim konularında noksan kalınması ve kamu özel ortaklığının yarattığı muammalar sebebiyle açılıştan sonra birçok problem yaşanmıştır. Hastanenin açılışından bu yana bu sorunların hala giderilmediği tespit edilmiştir. Bakanlığın bu sorunları çözmeye yönelik çalışmaları bulunmakta mıdır? Varsa, nasıl bir program izlenecektir? 

13- Tekirdağ Ismail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi ve açılan diğer şehir hastanelerinin şimdiye kadar ödedikleri aylık doğalgaz, su ve elektrik faturaları nedir? 

14- Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nin yatak kapasitesi nedir? Yatak dolum garantisi anlaşması yapılmış mıdır? Varsa, yatak dolum garantisi nedir? Ameliyat sayısı garanti anlaşması yapılmış mıdır? Varsa, ameliyat sayısı garantisi ne kadardır? Poliklinik başvuru sayısı garanti anlaşması yapılmış mıdır? Varsa, poliklinik başvuru sayısı garantisi ne kadardır? Laboratuvar görüntüleme sayısı garanti anlaşması yapılmış mıdır? Varsa, laboratuvar görüntüleme sayısı garantisi ne kadardır? Acil hizmet başvuru sayısı garanti anlaşması yapılmış mıdır? Varsa, acil hizmet başvuru sayısı garantisi ne kadardır? 

15- Üstlenici şirketin hastane ile beraber teslim etmesi gereken tesis ve benzeri teşkilatın tam listesi nedir? Söz konusu tesislerin ne kadarı teslim edilmiştir? Tesisler ve benzeri teşkilat için kira ve hizmet bedelleri nelerdir? Eğer teslim edilmeyen tesis ve benzeri teşkilat mevcutsa, söz konusu edilmeyen tesis ve benzeri teşkilat hangileridir? Teslim edilmeyen tesis ve benzeri teşkilat için ne kadar kira ve kullanım bedeli ödenmiştir? 

16- Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nde personel hususunda eksiklikler mevcut olduğu çalışanlar tarafından dile getirilmektedir. Şehir Hastanesi yapılmadan önce kullanılan Devlet Hastanesi hizmet vermeyi sürdürecek midir? Tekirdağ İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nde çalışan personel sayısı kaçtır? Her birimde kaç personel bulunmaktadır? Personel sıkıntısını gidermek adına çalışma bulunmakta mıdır? Varsa, nasıl bir program izlenecektir? Atamalar ne zaman gerçekleştirilecektir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön