24 / 04 / 2024

Şehir hastanelerinin arazileri yanlış mı seçiliyor?

Şehir hastanelerinin arazileri yanlış mı seçiliyor?

Uluslararası Şeffaflık Derneği şehir hastanelerine ilişkin hazırladığı raporu yayımladı. Rapora göre, bazı hastaneler bataklık alana, şahıs arazilerine, bazıları hava kirliliğinin en çok hissedildiği alana yapıldığı ileri sürüldü...



Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından hazırlanan Şehir Hastaneleri 2020 raporu yayımlandı. Raporda, bazı hastaneler bataklık alana, şahıs arazilerine, kimileri ise hava kirliliğinin en çok hissedildiği yerlerde yapıldığı iddia edildi.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre; kimi hastane de ulaşımın olmadığı otoyollar arasına yapıldı. Raporda, özetle şu ifadelere yer verildi:

MALİYETLER KATLANDI

- Şehir hastanelerinin maliyeti, klasik kamu ihale yöntemlerine göre çok daha fazla. Bilkent Şehir Hastanesi için yapılan analizlerle klasik ihale yöntemlerine göre yüzde 173 daha maliyetli olduğu hesaplandı. İngiltere’de yapılan hesaplamalar ise maliyetin 3 katına kadar çıkabildiğini belirtiyor. Kayseri Şehir Hastanesi’nin 3.5 yıllık kirasıyla sabit yatırım tutarının karşılanacağı belirlendi.

İLGİNÇ ARAZİLER

- Kayseri Şehir Hastanesi için belirlenen arazi, bataklık alanında yer alıyor ve bir kısmı şahıslara ait. Elazığ Şehir Hastanesi için belirlenen arazinin bir bölümü şehitlik, diğer kısmı sit alanıydı. Isparta Şehir Hastanesi, hava kirliliğinin en çok hissedildiği alanda inşa edildi. Konya’da ülkenin ilk tohum geliştirme arazisi üzerine yapılmak istenen şehir hastanesi, itirazlar sonucu mezbaha ve otoyol arasına inşa edildi. Bilkent Şehir Hastanesi dere yatağı üzerinde yapıldı. Bursa Şehir Hastanesi ulaşımın olmadığı otoyollar arasına ve verimli tarım arazilerinde inşa edildi. 

SIR GİBİ SAKLANIYOR

- Şehir hastanelerinin sözleşmeleri ve kira bedelleri ticari sır gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmıyor. Ayrıca, kira ve hizmet bedellerinin ne kadarının Bakanlık bütçesinden ne kadarının döner sermayeden karşılandığının bilgisine de erişilemiyor. Kalkınma Bakanlığı öngörülerine göre 10.6 milyar dolarlık sözleşme karşılığında 30.3 milyar dolar kira ödemesi yapılacak. TL’nin yaşadığı değer kaybı sebebiyle döviz üzerinden yapılan sözleşmeler, her yıl artan bir yük olarak genel bütçeye etki etti. 

RANT ŞİRKETE

Türkiye’de dünyada uygulanan yöntemlerden farklı olarak şirketlere bazı yeni avantajlar verildi. Şehir merkezindeki kamu hastanelerin taşınmazları yüklenici şirketlere otel, rezidans ve AVM yapmak üzere bedelsiz verilecek.

Etlik Şehir Hastanesi'nin yatırım bedeli 1 milyar 883 milyon 800 bin TL!

CHP’li Fikret Şahin’den şehir hastaneleri açıklaması!


Geri Dön