25 / 04 / 2024

Şehir hastanelerinin inşaatlarında son durum ne?

Şehir hastanelerinin inşaatlarında son durum ne?

13 şehir hastanesinin 2021 kira bedeli ile 10 Erzurum Şehir Hastanesi'nin yaptırılabildiği ortaya koyuldu. Sağlık alanında kamu özel ortaklığıyla inşa edilen 18 projenin maliyeti ise 96 Erzurum Şehir Hastanesi’ne denk oluyor. 



Ankara Tabip Odası,  Ankara  Dişhekimleri Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası ve SES Ankara Şubesi, kamu özel ortaklığıyla gerçekleştirilen şehir hastaneleriyle yalnızca kamu imkânlarıyla inşa edilen Erzurum Şehir Hastanesi’ni kıyaslayan çalışma yapıldı. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Sarp Sağkal'ın haberine göre; çalışma kapsamında, 13 şehir hastanesinin 2021 kira bedeli ile 10 Erzurum Şehir Hastanesi'nin yaptırılabildiği ortaya koyuldu. Sağlık alanında kamu özel ortaklığıyla inşa edilen 18 projenin maliyeti ise 96 Erzurum Şehir Hastanesi’ne denk oluyor. 

Erzurum Şehir Hastanesi’nin açılışını geçen haftalarda gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu şehir hastanesinin diğerlerinden farklı olarak yalnızca kamu imkânlarıyla hayata geçirildiğine dikkat çekmiş, “Diğerlerinden farklı olarak tamamen Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılıp işletilmektedir. Yatırım bedeli, 979 milyon TL’dir” diye konuşmuştu. 

Şehir hastanelerinin inşaatlarında son durum ne?

SES Ankara Şubesi Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“İktidarın kamu özel ortaklığıyla ilgili iddialarından biri, yatırımların gerçekleşmesinin daha hızlı olacağıydı. Ancak yapımına 2013 yılında başlanan Etlik Şehir Hastanesi ve yapımına 2011 yılında başlanan Kocaeli Şehir Hastanesi’nin inşaatları sürüyor. Erzurum Şehir Hastanesi’nin yapımına ise 2013’te başlanmıştı. Yani bu iddia da hayata geçmedi.” 

Şehir hastanelerinin eleştirilerle karşılaştığına vurgu yapan Yalçınkaya, “Erzurum Şehir Hastanesi, yatak başına düşen metrekare açısından en düşük olan hastane. Diğer tüm şehir hastanelerinin yatak başına düşen metrekaresi daha fazla. Bu da şunu ortaya koyuyor: Diğer şehir hastanelerinin yatırım maliyetini artırmak ve kamuya daha fazla kira bedeli çıkarmak için devasa büyüklükte hastaneler yapıldı. Ama kamu kaynaklarıyla yapılan hastanede, yatak başına düşen metrekare daha düşük tutularak kamu kaynağı korunmuş oldu” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki şehir hastaneleri Rusya'ya ilham oldu!


Geri Dön