26 / 04 / 2024

Şehir hastanesi inşa edenler işletmesinde de yükümlü olacak!

Şehir hastanesi inşa edenler işletmesinde de yükümlü olacak!

Sağlık sektöründe önemli bir dönüşüm başlatan "Kamu Özel işbirliği -PPP" (Public Private Partnership) projesine ilgi artıyor.



Kamu-özel ortaklığıyla kurulacak şehir hastanelerini, yükleniciler önce inşa edecek sonra da işlemesinden yükümlü olacak, inşattan sonra ise Sağlık Bakanlığı hastanede kiracı olacak ve yapıyı inşa eden şirket kamudan kira bedeli alacak. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, geçtiğimiz ay Sağlık Bakanı olarak yaptığı son toplantıda kamu-özel sektör işbirliği ile yapılan 30 bin yatak kapasiteli şehir hastanesinde çalışmaların sürdüğünü, 10 bin yataklık hastanenin de planlandığını açıklamıştı. Özel sektörün 25 yıl işlettikten sonra kamuya teslim edeceği bu modele, Rönesans İnşaat,YDA Grup, Türkerler Holding, Akfen, Astaldi ve Dia Holding gibi çok sayıda firma ilgi gösteriyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülke genelinde ihalesi tamamlanan 18, sözleşme aşamasında 5 hastane projesi bulunuyor. Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Sağlık Yatırım (RSY), 2020 yılına kadar yaklaşık 4.7 milyar Euro yatırım planladığını söyleyen RSY Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ''Bu kapsamda toplam 3.2 milyon metrekarelik proje inşa edecek olan RSY, toplamda 9 bin 500 yatak kapasitesi ileTürkive'de PPP sağlık yatırım sektöründe lider konumunda'' dedi.


RSY'nin portföyünde İstanbul-İkitelli, Adana. Bursa. Elazığ ve Yozgatolmak üzere 5 adet hastane kompleksi bulunuyor. Altıncı proje olarak ise Samsun,İstanbul,Afyon, Diyarbakır, Malatya. Erzurum ve Van'da inşa edilecek olan fizik tedavi ve rehabilitasyon, psikiyatri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastaneleri yer alıyor" dedi. PPP modeli ile yapılmakta olan hastane projelerinin. Türkiye'nin sağlık alanında yaptığı en büyük atılım olduğunu söyleyen Yanıkömeroğlu, yurtdışından uzun vadeli yatırımcıları da projelere ortak ederek ülkeye yabancı kaynak gelmesini sağladıklarını söyledi. 

YDAGroup4 şehir hastanesiyle hem yatırımcı hem de yapımcı firma olarak rol alıyor. Sağlık Bakanlığı'n ı n ihale ettiği 1583 yataklı Kavseri Entegre Sağlık Kampüsü'nü 2011'de kazanarak, bu alanda öncü olduklarını belirten YDA Grup Başkanı Hüsevin Arslan."Kayseri'nin yanı sıra halihazırda 838 yataklı Konya Şehir Hastanesi'nin ve 558 yataklı Manisa Şehir Hastanesi'nin inşaatları hızla devam etmekte olup, 1700 vataklıŞanhurfa Şehir Hastanesi projemizin de ön hazırlık ve şantiye mobilizasyon çalışmaları devam ediyor» dedi. Şehir hastaneleri projelerine toplamda yaklaşık 1.5 milyar Euro'luk yatırım yaptıklarını belirten Arslan,''Kamunun tecrübesiyle özel sektörün finansman kabiliyeti ve dinamizmini buluşturan bu model sayesinde ülkemiz çok daha nitelikli sağlık altyapısına kavuşacak'' dedi. 


Adana Toros


Geri Dön