29 / 03 / 2024

Şeker fabrikaları satılmamalı!

Şeker fabrikaları satılmamalı!

Enerji, Sanayi ve Madencilik Hizmetleri Çalışanları Birliği Sendikası (Enerji Bir-Sen) şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alınmasıyla ilgili, 'Fabrikalar kar ettirmiyor, satıp kurtulalım' mantığı tamamıyla yanlıştır." değerlendirmesinde bulunuldu.



Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Enerji Bir-Sen Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Özelleştirme İdaresi Başkanlığının, Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyonkarahisar, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için ilana çıktığı anımsatıldı.

Açıklamada, söz konusu 14 fabrikanın özelleştirilmesi halinde hem fabrikanın, hem fabrika çalışanlarının hem de bölge halkı ve ekonomisinin geleceğinin olumsuz etkileneceği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Cumhuriyetin ilk yıllarından beri Türkiye ekonomisine katkı sağlayan, her zaman çiftçinin yanında olan, asırlık milli değer Türk Şekerin üretim kapasitesinin yüzde 60 küçültülmesi, Türkiye'nin önemli bir değerini, markasını, ekonomik bir dinamiğini kaybetmesine yol açacaktır. Türk Şeker aynı zamanda toplum sağlığının da güvencesidir. Yıllardır güvenle tüketilen pancar şekeri zaman içerisinde yerini tamamen nişasta bazlı şekere bıraktığında toplum sağlığı büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacaktır. Şeker milli bir meseledir. Yalnızca bugünün ekonomik koşulları göz önünde bulundurularak 'Fabrikalar kar ettirmiyor, satıp kurtulalım' mantığı tamamıyla yanlıştır. Milli bir mesele söz konusu olduğunda kar/zarar değil, 'Ne yapılabilir, nasıl faydalı bir hale getirilebilir?' sorularına yanıt aranmalıdır. Türkiye'nin ihtiyacı olan şey; elindekini satarak değil, ürettiğini satarak kazanmak ve büyümektir."


Geri Dön