29 / 03 / 2024

Şeker Mortgage: Konut finansmanından çekilebiliriz

Şeker Mortgage: Konut finansmanından çekilebiliriz

Şeker Mortgage Finansman Genel Müdürü Abdurrahman Özciğer, konut finansmanı piyasasının büyümeye devam edeceğini belirtti. Özciğer, finansman şirketlerinin bu alanda etkin olamamalarını ise şu şekilde açıkladı:



Şeker Mortgage Finansman Genel Müdürü Abdurrahman Özciğer, konut finansmanı piyasasının büyümeye devam edeceğini belirterek, finansman şirketlerinin bu alanda etkin olamamalarını şöyle anlattı:


“Finansman şirketlerinin bankalar ile rekabet edebilmesi zorlaştı. Örneğin, zorunlu karşılık düzenlemelerine finansman şirketlerinin dahil edilmesi; mevduat ile fonlama yapamayan, merkez bankası’ndan borçlanamayan, finansal faaliyetlerini sadece borç ile fonlamak zorunda olan finansman şirketlerini zor duruma soktu. Yurt içindeki borçlanma enstrümanları kısa vadeli ve yüksek maliyetli olup, konut kredilerini fonlamada yetersiz kalmakta. SPK tarafından devreye sokulan konut finansmanı ikincil piyasa düzenlemelere yeterli destek ve piyasasının da iştahı bulunmamakta. Bu noktada kamunun gereken başlangıç likiditesini sağlayacak adımları atması gerekiyor. Aksi takdirde mevcut fon yapıları ile finansman şirketleri 

konut kredilerinden yavaş yavaş uzaklaşmak zorunda kalacaklar.”


Geri Dön