28 / 03 / 2024

Şekip Karakaya: Kentleri envanterize ederek akıllandıracağız!

Şekip Karakaya: Kentleri envanterize ederek akıllandıracağız!

Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi’ nde SAMPAŞ İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya akıllı kentlerin temel kavramının akıllanmak olduğunu belirterek “İşe kentlerin envanterini çıkarılarak başlanmalı ” dedi...



Bu sene ikincisi düzenlenen WICS – Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi Türkiye'den ve yurt dışından konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirildi. Zirvenin ilk gününde “Akıllı Kentler” her yönüyle tartışıldı. Zirvede konuşmacılar arasında yer alan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya ödülünü SAMPAŞ İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya’nın elinden aldı. 

“Kentlerin röntgeni çekilecek”

Zirvenin platin sponsorlarından SAMPAŞ İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya yaptığı konuşmasında “Akıllı Şehirler” konusunun her geçen gün daha da önem kazandığını belirterek, şehirli nüfusun Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada da hızlı bir şekilde arttığına işaret etti. Karakaya bu anlamda şehirlerde yaşam kalitesini belli bir seviyede tutabilmek ve hatta iyileştirmek için “Akıllanmak” gerektiğinin altını çizdi. Şekip Karakaya; “Bugün Türkiye, akıllı kent sistemleri için geliştirdiği uygulamalar ile Avrupa ülkelerinin de önünde yer alıyor. Ancak önemli olan aklıllanma iradesi. Bir kenti yönetmek için öncelikle o kenti tanımak, akıllanma iradesini yaratabilmek için SAMPAŞ olarak işe önce kentleri envanterize ederek başladık. Böylece kentlerin röntgenini çekerek analiz etmiş olacağız. Çünkü doğumdan ölüme yaşamın içinde geçtiği tüm kentleri süreçlere bölerek tarif etmek, her kent için ekonomik, sosyo-kültürel uyaranları coğrafi tabanlı olarak tanımlamalı ve her bir süreç için iş alanları oluşturabilecek projeler geliştirilmeliyiz” dedi.


Başka İstanbullar yaratmalıyız

SAMPAŞ İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya Türkiye’de Cumhuriyetin ilanı sonrasında benimsenen coğrafi kalkınma modeli nedeniyle belli kentlerde diğer kentlere oranla kalkınma düzeyinin daha yüksek olduğunu belirterek; “Yaşanan bu gelişme, Türkiye’deki iç göç hareketinin hızla artmasıyla İstanbul, Körfez Çevresi,  Adana  gibi şehirlerde hızlı kentleşmeyi ve nüfus artışını beraberinde getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanunu ile birlikte tüm kentlerimizde bir rehabilitasyon süreci başladı. Bu süreç bize başka İstanbullar yaratmamız ve kentleri akıllandırmamız gerektiğini gösterdi. Kentsel dönüşüme ayrılan 600 milyon dolarlık bir bütçe kentlerin akıllandırılması kavramının önemini ortaya koyan bir rakam” dedi. 

Kentsel dönüşüm top yekün bir değişimdir

Kentsel dönüşümün, deprem riski olan bir binayı yıkıp yerine yenisini yapmak olmadığını dile getiren Sampaş İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya; “Kentsel dönüşüm top yekün bir değişimdir. Kentsel dönüşüm Türkiye’nin en büyük seçeneğidir. Akıllanma kavramı Kentsel dönüşüm için toplumun bütün katmanlarının yeni bir yaşam felsefesi kazanmaları adına çok önemli bir araç olarak kullanılmalıdır” dedi. 



Geri Dön