24 / 04 / 2024

Şekip Karakaya: Kentsel dönüşüm Türkiye'nin en büyük seçeneği!

Şekip Karakaya: Kentsel dönüşüm Türkiye'nin en büyük seçeneği!

Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi'nde konuşma yapan Merkezi Adana'da bulunan Uluslararası Bilişim Firması SAMPAŞ'i İcra Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, kentsel dönüşümün Türkiye'nin 'en büyük seçeneği' olduğunu söyledi.



Bu yıl ikincisi düzenlenen ve 27-28 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen "Dünya Akıllı Şehirler Zirvesi" İstanbul Conıad Otel'de Türkiye ve yurt dışından konuşmacıların katılımıyla yapıldı. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya'nın da katıldığı zirvede kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine hitap eden Şekip Karakaya, 6306 sayılı yeni kanunun , kentsel dönüşüm için yarattığı fırsatlara dikkat çekti. 

'Akıllı Şehirler' konusunun gün geçtikçe öneminin arttığını vurgulayan Karakaya, şehirli nüfusun Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada hızlı bir şekilde arttığını söyledi. Karakaya şöyle devam etti: "Bu anlamda şehirlerde yaşam kalitesini belli bir seviyede tutabilmek ve hatta iyileştirmek için 'akıllanmak' gerekiyor. Bugün Türkiye, akıllı kent sistemleri için geliştirdiği uygulamalarla Avrupa ülkelerinin de önünde yer alıyor. Ancak önemli olan akıllanma iradesi. Bir kenti yönetmek için öncelikle o kenti tanımak gerek. Akıllanma iradesini oluşturabilmek için SAMPAŞ olarak işe önce kentleri envanterize ederek başladık. Böylece kentlerin röntgenini çekerek analiz etmiş olacağız. Çünkü doğumdan ölüme yaşamın içinde geçtiği tüm kentleri süreçlere bölerek tarif ederek, her kent için ekonomik, sosyokültürel uyaranları coğrafi tabanlı olarak tanımlamalı ve her bir süreç için iş alanları oluşturabilecek projeler geliştirilmeliyiz."Şekip Karakaya, Türkiye'de Cumhuriyetin ilanı sonrasında benimsenen coğrafi kalkınma modeli nedeniyle belli kentlerde diğer kentlere oranla kalkınma düzeyinin daha yüksek olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Yaşanan bu gelişme, Türkiye'deki iç göç hareketinin hızla artmasıyla İstanbul, Körfez Çevresi,  Adana  gibi şehirlerde hızlı kentleşmeyi ve nüfus artışını beraberinde getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu'yla birlikte tüm kentlerimizde bir rehabilitasyon süreci başladı. Bu süreç bize başka İstanbullar yaratmamız ve kentleri akıllandırmamız gerektiğini gösterdi. Kentsel dönüşüme 20 yılda ayrılması planlanan 600 milyar dolarlık bütçe, kentlerin akıllandırılması kavramının önemini ortaya koyan bir rakam." Kentsel dönüşümün, deprem riski olan bir binayı yıkıp yerine yenisini yapmak anlamına gelmediğini kaydeden Karakaya "Kentsel dönüşüm topyekun bir değişimdir. Kentsel dönüşüm Türkiye'nin en büyük seçeneğidir. Akıllanma kavramı, kentsel dönüşüm için toplumun bütün katmanlarının yeni bir yaşam felsefesi kazanması adına çok önemli bir araç olarak kullanılmalıdır" diye konuştu. 


Adana Beş Ocak Gazetesi


Geri Dön