26 / 04 / 2024

Sektör alarmda resesyon sinyali veriyor

Sektör alarmda resesyon sinyali veriyor

Ekonominin en önemli ölçeklerinden biri bakır diğeri ise kereste. Bakır fiyatlarındaki son düşüş ekonomik durgunluğun bir göstergesi olarak kabul edilirken, bir diğer gösterge olan kerestenin fiyatındaki düşüş de ekonomide tehlike çanlarının çaldığının alarmını veriyor. 



Geçmişteki verilere bakıldığında ise hemen her küresel resesyon döneminde düştüğü görülen kereste fiyatının uluslararası piyasalarda 2022 yılı başından bu yana yüzde 62 geriledi.

Ekonomik yavaşlama, riskten kaçış ve faizlerin artmasının oluşturduğu talep baskısı kereste fiyatlarını aşağı yöne çekerken, faizlerin düştüğü, risk alma talebinin arttığı ve ekonomilerin büyüdüğü bu ortamda fiyat yükseliyor.

Dünyada şu an bu senaryoların ilkinden geçmekte. Korona virüs krizinin, Ukrayna Rusya savaşının, tedarik zincirlerinde devam eden kesintilerin bununla birlikte artan tüketici fiyatlarının ve merkez bankalarının para politikasının sıkılaştırılmasının küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatarak, kerestenin en büyük alıcısı inşaat sektörünü oldukça olumsuz etkiliyor. Bu durum ise fiyatlara yansıyor.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön