16 / 04 / 2024

Sera Group yurtdışına Karadağ'dan açılıyor!

Sera Group yurtdışına Karadağ'dan açılıyor!

Sera Group Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Ozan Şener yaptığı açıklamada yurtdışında Karadağ'da işe başladıklarını açıkladı.



Para'dan İdil Taraklı'nın haberine göre, Sera Group yurtdışına açılıyor. İşte İdil Taraklı'nın o haberi...

İşe müteahhitlik işinin en alt basamaklarından başladı. Zaman içinde büyük projeleri hayata geçirdi. Şimdi sırada gayrimenkul geliştirme var. Sera Group Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Ozan Şener, yurtdışında Karadağ'da işe başladıklarını açıkladı. Şener ayrıca Bodrum'da da iddialı bir projeleri olduğunu söyledi...
Amca çok ünlü bir iş adamı Sadri Şener. Baba uluslararası bir üne sahip Sani Şener. Böyle iki marka iş insanın arasından sıyrılmak gerçekten zordur. Basamakları teker teker çıkmış.

Şimdi Türkiye'de ve yurtdışında büyük inşaat projeleri gerçekleştiren Sera Group'u kurmuş. Şu sıralar gayrimenkul geliştirme ve stratejik yatırımlara odaklanmış durumda. Grubun Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Ozan Şener, müteahhitliğe çok önem verdiklerini ancak gelinen noktada bütün müteahhitlerin gayrimenkul yatırımına girmesi ile işlerinin taşeronluk gibi algılanmaya başladığını, bu nedenle gayrimenkule girmeye karar verdiklerini belirtiyor.

Müteahhitlik konusunda birçok ülkede faaliyet gösterdiklerini, hedeflerinin gayrimenkulde de dünyaya açılmak olduğunu dile getiren Şener, “Karadağ ile ilk adımı attık. Çok sayıda Türkiye vatandaşı yurtdışından ev alıyor. Eğer evlerini Türk müteahitten alırlarsa sermaye burada kalır" diyor.

Grubun şu anda Türkiye’deki en büyük projesi olan ‘Barbaros Reserve Residences’ın başlangıç sürecini, “Bodrum bizim için özel bir yer. Burada bir fırsat

Sera Group'un projeleri

-Tamamladığı projeler: Piri Reis Üniversitesi, Dubai Skyvievv Tower, Adıyaman Havalimanı, Erzincan Havalimanı, Bilim İlaç Fabrikası, Muğla Üniversitesi Kampüsü, Sanovel ilaç Fabrikası, Vodafone Genel Merkezi Binası, Emaar Square AVM ve Residence (Çamlıca]
-Devam eden projeler: Nef ve İŞ GYO ile ortak İNistanbul (Topkapı), Barbaros Reserve ve Barbaros Valley projeleri ( Bodrum- (Managed by Kempinski), Samsun Lojistik Merkezi,  Ankara  Esenboğa Havalimanı yeni yedek pist inşaatı, Tokat Havaalanı pisti, Emaar address hotelS residence gelince de yatırıma başladık” diye özetleyen Şener ile yurt içi ve dışı yatırımları ile hedeflerini konuştuk...

Sera Group bugünlere nasıl geldi?

Sera Group, 1995 yılında Dr. Sani Şener’in mühendislik tecrübesiyle aile şirketi olarak kuruldu. Türkiye’de ve yurtdışında büyük inşaat projeleri gerçekleştiriyor. Aynı zamanda gayrimenkul geliştirme ve stratejik yatırımlara odaklanmış bir grup. Bugüne kadar toplam 3 milyon metrekarelik alt ve üstyapı inşaat projesini başarıyla tamamladı, inşaat ve havacılık sektöründe Türkiye’de pazar lideri olan TAV Havalimanları Holding’in, TAV inşaat ve bağlı bulunduğu tüm kuruluşların ve dünyanın en büyük araç ve deniz yolu yolcu taşıma şirketlerinden İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (IDO) ortağı. Bir diğer yatırımı olan TUVTURK projesi kapsamında yılda 100 binden fazla araca hizmet veren Trabzon ve Of şubeleriyle araç muayene istasyonlarını işletmekte. Yurtiçi ve yurtdışında ofis ve şantiyelerinde toplam 2000 çalışanı var.

Grup bünyesinde kaç şirket var?

Sera Yapı, Sera Yatırım, Sera Turizm, Sera Taşıt Muayene şirketleri ile bunların iştirakleri var. En büyük iş hacmi yılda 800 ile 1 milyar TL arasında ciro yapan Sera Yapı adlı müteahhitlik firmasına ait. Bu şirketimizde 250 beyaz yakalı çalışıyor. Bugüne kadar 3 milyon metrekare iş tamamladı.

Barbaros Reserve Residences projesinde de ortaklığınız var...

Evet, Peska Turizm ile Sera Group’un yüzde 50’şer ortaklığının eseri olan Barbaros Reserve-Bodrum Residences hayata geçirildi. 42 rezidanslık projede 340-740 metrekare arasında değişen 3+ 1-4+1 ve 5 + 1 süitler yer alıyor. Projemiz Bodrum Yalıkavak’ta Barbaros koyunda. İki parçadan oluşuyor. Toplam 100 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen iki projeden ilki, inşaatı bitti. İç dekorasyon çalışmaları tamamlanarak yaz sonunda teslim edilecek. Bodrum’un en kaliteli ama en ucuz projesi. Yüzde 30’u satıldı. Bunun yüzde 5’i Ortadoğulu yabancılara ait. Metrekare fiyatları 4 ile 5 bin euro arasında. Proje komple mobilya ve beyaz eşya donanımlı.

Hemen yanındaki Kempinski Barbaros Bay Oteli’nin hizmetlerinden faydalanma ayrıcalığı ile toplam 42 özel rezidansa 49 yıllığına devre tatil modeliyle sahip olma fırsatı sunuyor. Dünyadaki tatil anlayışının değişmesiyle artık küçük otel odaları yerine daha büyük, ev konforunda hizmet verilen ve daha uzun kalınabilecek odalar ve tesisler tercih ediliyor. Projenin 600 metre uzunluğunda özel Barbaros plajı ve koyu var. Kullanılmayan zamanlarda otel hizmetleriyle kiralanabilecek ve böylece gidilmeyen zamanlar değerlendirilebilecek. Projedeki ana tema, “Bavulunuzu alın, gelin!..”

Büyük bir otel ile birlikte yazlık ev konseptleri çok yaygınlaştı. Neden?

insanlar yazlığa dinlenmeye gidiyor. Fakat sezon kısa olduğu için evini fazla kullanamıyor. Bakımından biri sorumlu olsun, geldiğinde evi açılmış temizlenmiş olsun ve çok iş yapmayayım istiyor. Gitmediği zaman evinin kiraya verilmesini cazip buluyor. Biz Kempinski Otel ile aslında bir otel odası satıyoruz. “Biz her şeyi hazırladık. Bavulunu al gel" diyoruz. Miami’de sezon 12 ay, Bodrum’da ise üç ay. bunu uzatmak istiyoruz. Bodrum’un kurtuluşu için sezonun uzaması gerekiyor. Sezonun uzaması bu tür projelere bağlı. Böylece otelin daimi müşterileri olacak ve belirli bir şekilde istihdamda da artış olacak. Proje Barbaros Bay Oteli’nin yanında yer alıyor. Rezıdans sahipleri 6 bin metrekarelik spa, kids club, altı adet restoran gibi otel hizmetlerini de kullanabilecek. Ayrıca özel tekne, Bodrum Marina’ya deniz shuttle, havalimanı karşılama hizmetleri gibi ekstra servislerden yararlanılabilecek.

Projenin ikinci parçası nedir?

Aynı grubun Barbaros Koyu’ndaki ikinci projesi olan Barbaros Valley projesinin inşaatına başlandı. 2020 yazında sahiplerine teslim edilecek. Burada fiyatlar daha ucuz. 3 bin 750 euro’dan başlıyor. Ve daha küçük 180 ile 230 metrekare arasında. Burada da talep toplamaya başladı

Bir kış bahçesi ilham oldu

1994 yılında ailece büyük bir kriz yaşadık. Ve Ankara'da dubleks bir daireye taşındık. Aslında bir apartman dairesi ama içinde bir kış bahçesi vardı. Annem orayı çiçeklerle seraya çevirdi. Daha sonra bu şirketi kurup ismi ne olsun diye kendi aramızda konuşurken annem, "En huzurlu günlerimiz bu evde geçti, ismi Sera olsun” dedi. Ve şirketin ismini 'Sera' koyduk...


Bodrum'da birçok proje var, sizi diğerlerinden ayıran nedir?

Bodrum’un her projesi çok güzel. Hepimiz Bodrum markasına çalışıyoruz. Ve hepsini ortak yatırımlarımız olarak değerlendiriyorum. Herkesin denizi çok güzel ama bizimki gerçekten ayrı. Çünkü biz Bodrum’un güneyindeyiz. Bodrum’un güneyi demek, rüzgarı az, dalgası yok ve Mavi Yolculuk seferlerinin başlangıcı demektir. Bu nedenle evlerimizi 12 ay yaşama göre tasarlıyoruz. 20 dönüm üzerine Barbaros Farm diye bir tarla da kurduk. Oturanlar buradan alışveriş yapabilecek, çocukları tavuklardan yumurta alabilecek. Yani doğal bir hayat vadediyo-ruz. Bodrum sadece deniz, güneş, eğlence değil diyoruz.

Çevre düzenlemesi konusunda iddialısınız...

Evet, Akdeniz’in en ünlü peyzaj mimarı İspanyol Fernan-do Caruncho ile çalışıyoruz. Bodrum’un doğal bir bitki örtüsü var. Doğal bitki örtüsünü bozmadan evleri adeta vinçle üzerlerine kondurduk. Peyzaj için Türkiye’den alabildiklerimizi aldık. Burada bulamadığımız bitkilerin önemli bir bölümünü Toskana’dan getirdik. Çünkü Akdeniz Bölgesine en uygun bitkiler Toskana’da. Örneğin Türkiye’de çok değerli zeytin ağaçları var. Ancak adet ve standardı tutturamıyorsunuz.

Yol boyunca 250 adet klonlanmış gibi birbirinin aynısı zeytin ağacı dikiyoruz. Toplam peyzaj yatırımımız 25 milyon TL. îtalyanlar bu konuyu üç kuşaktır bir sanayi haline getirmiş.


Yurtdışında ne tür yatırımlarınız var?

Karadağ Budva’da bir yatırımımız var. Budva 650 bin nüfuslu bir yer. Yılda 3 milyon turist geliyor. Burası Avrupa’nın göbeğinde olup unutulmuş bir yer. Son üç yılda müthiş bir gelişim gösterdi. Burada deniz kenarında rezidans ve beş yıldızlı bir' otel yatırımı gerçekleştiriyoruz. Potansiyel müşterilerimiz Türkler. 10 dönümlük bir arazide 50 bin metrekare inşaat yapacağız. 150 bin euro’dan başlayan fiyatlarla rezidans satmayı planlıyoruz. Bu kapsamda 276 rezidans, 144 odalı beş yıldızlı bir otel ile ticari alan planlıyoruz. Araziyi kat karşılığı aldık. Ağustos ayından itibaren talep toplamaya, Kasım ayında da inşaata başlayacağız. Burada Mimar Murat Kader, gayrimenkul yatırımcısı Ha-bip Arıkan ve ben olmak üzere üç ortağız. Hepimizin yüzde 33 hissesi var.


 


Geri Dön