26 / 04 / 2024

Sera Group, gayrimenkulde yurtdışına açılıyor!

Sera Group, gayrimenkulde yurtdışına açılıyor!

Sera Group, gayrimenkulde yurtdışına Karadağ'dan açılıyor. Sera Group CEO'su Ozan Şener yaptığı açıklamada hedeflerinin buradan Avrupa'nın farklı kentlerine de açılmak olduğunu belirtti.




TAV'ın CEO'su Sani Şener'in kurucusu olduğu ve bugün oğlu A. Ozan Şener'in CEO, kızı Damla Şener Akkay-nak'ın ise CFO olarak görev yaptığı Sera Group, Karadağ'da yatırım kararı aldı. Ekonomist'te yer alan habere göre, taahhüt işinde önemli oranda ortağı olduğu TAV inşaat ile yurtdışında birçok havalimanı yapan grup, gayrimenkul alanında ise bir ilke imza attı. Karadağ'da 50 milyon Euro bütçeyle otel ve rezidans yapacak olan grup, buradan Avrupa'nın farklı kentlerine de açılmayı hedefliyor. Turizm, inşaat, araç muayene istasyonu ve ulaşım alanlarında faaliyet gösteren Sera Group, geçen yılı 950 milyon TL ciro ile kapattı. Ekonomist'in '40 yaş altı CEO'lar' sıralamasında yer alan Sera Group CEO'su Ozan Şener ile önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini konuştuk.

Sera Group iki genç isme emanet. Nasıl bir görev dağılımı var?

Taahhüt ve mühendislik firmasıyız. Türkiye'de ve yurtdışında ağırlıklı olarak büyük inşaat projeleri gerçekleştirdik. Sera Group, aynı zamanda gayrimenkul geliştirmeye ve stratejik yatırımlara odaklanmış bir grup. Sani Şener'in 1995 yılında kurduğu Sera Group aile şirketimiz. Ben CEO'suyum, ablam Damla Şener Akkaynak CFO'su. Ablamla birlikte yönetiyoruz. Sani Bey bildiğiniz gibi TAV'ın da kurucu ortaklarından ve tüm hayatı bu markayla geçti. 1998'de TAV kurulup 2000 yılında ilk terminal açıldığında Sani Bey hayatına orada tam zamanlı CEO olarak devam etti. Bu belki de büyümede bizi birkaç yıl geriye attı. Sani Bey olsaydı çok daha farklı büyüyebilirdik.

İnşaat ve taahhüt işi dışında hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

İnşaat ve havacılık sektöründe Türkiye'de pazar lideri konumunda olan TAV inşaat'ta yüzde 40 paya sahibiz. Dünya'nın en büyük araç ve deniz yolu yolcu taşıma şirketlerinden İstanbul Deniz Otobüsleri'nde (İDO) konsorsiyuma ortağız. Bu iştiraklerimizin yanı sıra TÜVTÜRK projesi kapsamında yılda 70 binden fazla araca hizmet veren Trabzon ve Of şubeleriyle araç muayene istasyonlarını işletiyoruz. Orada iş her yıl yüzde 10'un üzerinde büyüyor. Turizm sektörünün yanı sıra bir süredir gayrimenkul geliştirme alanında da varız.

Grubun büyüklüğü nedir? Gündeminizdeki projelerden söz eder misiniz?

Geçen yılı 950 milyon TL ciroyla kapattık. Hedefimiz bu yıl da aynı ciroya ulaşmak. Bu süreçte Bodrum Yalıçiftlik'te 100 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiğimiz Barbaros Reserve-Bodrum Residences projesine odaklandık. Burada projenin önemli bir kısmını tamamladık. Kempinski'nin işleteceği otelin yanı sıra sitede ilk fazda yaşam da aralık ayında başlayacak. ikinci faz ise 2020'de tamamlanacak. Burada yer alan konutlar 180 ile 370 metrekare arasında. Metrekaresini 3 bin 750 Euro'ya sattığımız bu projede fiyatlar 700 ile 2 milyon Euro arasında değişiyor. Bodrum'un en kaliteli projesiyiz.

Böyle bir dönemde satışlarınız nasıl gidiyor?

Bodrum'da özel bir proje yapıyoruz ve şu an yüzde 30 satış oldu. Yabancı ilgisi yüksek. Katar ve Suudiler'in yanı sıra bu yıl Dubai'ye başlayan direkt uçuşlarla buradan da talep geldi. Biz burada yabancı sayısını daha fazla artırmak istemiyoruz. Çünkü 15 günlüğüne geliyorlar ve sonrasında site boş kalıyor. Biz 12 ay yaşanabilir bir site hayata geçirdik. Buna uygun olarak konutları yerden ısıtmalı yaptık.

Planlarınızda yeni bir yatırım var mı?

Bodrum'un ilk otellerinden biri olan Manastır Otel'de bir yenileme yapıyoruz. Bunun dışında taahhüt projelerimiz devam ediyor. Yurtdışında da gayrimenkul geliştirmek üzere girişimlerimizi başlattık. Taahhüt ve mühendislik konusunda TAV inşaat ile yurtdışında zaten bir deneyim sahibiyiz. Gayrimenkul geliştirmede de yurtdı-şına açılmak üzere çalışıyoruz.

Nasıl bir girişim olacak?

Karadağ'da kısa bir süre önce arazi geliştirme işlemlerini tamamladık. Otel ve rezidans olarak planladığımız bu projede eylül ayında ön talep toplayacağız.

Yurtdışına neden Karadağ'dan açıldınız? Bu ülkede ne kadarlık bir yatırım yapacaksınız?

Karadağ'da inşa edeceğimiz otel ve rezidans için 50 milyon Euro'luk bir yatırım yapacağız. Bildiğiniz gibi Karadağ'a vize yok. Üstelik ev alınca oturma izni veriliyor. Buna ek olarak vatandaşlık izni verilmesi de gündemde. Avrupa Birliği'ne de 2023'te girmesi bekleniyor. THY günde iki kere Karadağ'a uçuyor. Burada yerimizi almak istedik. Tabii ilgilendiğimiz başka noktalar da var. Avrupa'da yeni noktalar üzerinde de çalışıyoruz. Mesela Hamburg ve Lizbon'da önemli teşvikler var. Buralarda da projeler geliştireceğiz. Bir Türk şirketinin yurtdışında bayrak sallandırmasını önemli buluyoruz.

Karadağ'da fiyatlar ne kadar olacak?

Bir dairenin ortalama fiyatı 180 bin ile 500 bin Euro arası olacak. Metrekaresi yaklaşık 3 bin 500 Euro'ya gelecek. Toplamda 50 bin metrekare, 14 katlı iki bina yapacağız. 144 odalı bir otel ve 266 adet rezidans dairesi olacak. 2020 sezonuna yetiştirmeye çalışacağız.

Ciro beklentisi nedir?

Sadece bu projeden yaklaşık 100 milyon Euro'luk ciro bekliyoruz.

"Sani Bey hep iş odaklı, biz ise dengeciyiz"

TAV’ın CEO’su olan ve bu yıl ulaştırma sektöründe en iyi CEO seçilen Sani Şener’den çok şey öğrendiklerini söyleyen Ozan Şener, sözlerine şöyle devam ediyor: “Kendisi çok okuyor ve çok çalışıyor. Hayat boyu işinin önüne ne ailesi, ne hobileri, hiçbir şey geçemedi. Hep iş odaklıdır. Dolayısıyla işkolik olunca başarı da peşinden geliyor. Biz ailece çok çalışırız. Fakat ablamla ben babamın iş odaklı hayatına bakarak biraz daha dengeyi kurmaya çalışıyoruz.”

"Bodrum'da çiftlik kuruyoruz"

Bodrum’da inşa ettikleri projede yer alan site sakinleri için bir de çiftlik kurduklarını anlatan Ozan Şener, bunun için de çalışmalara başladıklarını söylüyor. İlk defa bir sitede çiftlik projesi geliştirildiğini' belirten Şener, şunları anlatıyor: “Barbaros Farm diye bir çiftlik kuruyoruz. Tarlalardan gelen ürünler site sakinlerine satılacak. Ya da kendileri üretmek isterlerse tarlada ürünleri yetiştirebilecekler. Mazı ve Mumcular bölgesinde siteye 20 dakika mesafede 20 dönüm arazide yaptığımız çiftlikle site sakinlerine başka bir deneyimi de sunuyoruz. İlk etapta tarıma yönelik bir girişim olacak. Bir de yumurta üretimi için tavuk olacak. Sonrasında büyük baş hayvan ve süt ürünlerinin de üretilebileceği noktaya kadar gidebilir bu iş.”
 


Geri Dön