18 / 04 / 2024

Şerafeddin Ceceli: TANAP'ta öncelik Türkiye’nin kazancıdır!

Şerafeddin Ceceli: TANAP'ta öncelik Türkiye’nin kazancıdır!

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) çelik boru ihalesini kazanan yerli firmalardan Emek Boru AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Şerafeddin Ceceli, "Buradaki kazanç öncelikle Türkiye’nin kazancıdır" dedi.



Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) çelik boru ihalesini kazanan yerli firmalardan Emek Boru AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Şerafeddin Ceceli, "TANAP'a iş yapıyor olmak bütün Türk borucuları için başlı başına bir prestijdir. Bu projede yer almak dünyaca önemli bir referans konusudur" dedi.


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ceceli, söz konusu ihaleyi kazanan firmaları "Türk milli takımı" olarak nitelendirerek, bu işi öncelikle Türkiye adına yaptıklarını söyledi. "Buradaki kazanç öncelikle Türkiye’nin kazancıdır" diyen Ceceli, Çinli firmaların bu projeyi tamamen almak istediklerini ancak başarılı olamadıklarını dile getirdi.


TANAP'ta yer almanın prestij kaynağı olduğunu ifade eden Ceceli, "Bu projede yer almak dünyaca önemli bir referans konusudur. Çünkü bu proje dünyaca bilinen önemli bir projedir. Dünyadaki boru hattı müteahhitlerinin, gaz  satıcılarının ve alıcılarının bildiği bir projedir" ifadesini kullandı.


Projenin avantajların yanında zorlukları da olduğunu anlatan Ceceli, şunları kaydetti: 


 "KDV muafiyeti  sadece TANAP'ı kapsamaktadır. Bu kanunun tedarikçileri de içine alacak şekilde genişletilmesini istiyoruz. Bizi bu kapsayıcılık, uzun dönemde mahsup veya iade yolu ile devletten geri alacağımız bir parayı daha başta ödemekten kurtaracak. Genişlemediği takdirde KDV, bizim sırtımızda yük olacaktır. Fakat daha da önemlisi, gümrük vergisi bizim için çok ciddi maliyet olacak. Projede yer alan  6 Türk firmasının hepsinin ortak problemi. Bu KDV ve gümrük vergisi konusu hepimizin problemidir. Burada tanımlanmış olan KDV muafiyeti TANAP açısından bir avantajdır ama o avantaj bize dezavantaj halinde yansıyor. Yüzde 18'lik  KDV'nin iadesini alma imkanımız var ancak başlangıçtaki belli bir zaman dilimi içerisinde bize yük olacak. Bunun da zaman ve parasal maliyeti vardır. Bunların hepsinin gerçekleşme zamanına kadar da bunun bize getirecek bir maliyet, finansman yükü vardır."


Ceceli ayrıca, TANAP kapsamında ithal ettikleri ham maddeler için yüzde 10 vergi ödediklerini söyledi ve ilk teslimatın mart ayında yapılacağını belirtti.


AA


Geri Dön