27 / 04 / 2024

Seramik Tasarım Yarışması düzenleniyor!

Seramik Tasarım Yarışması düzenleniyor!

ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Kayan, sektörün modern üretim teknolojileri kullanarak ürettiği ürünlerle iç pazar talebini karşılamanın yanı sıra önemli ölçüde ihracat da yaptığını aktardı.




Türkiye seramik sektörünün kaliteli ve yenilikçi tasarımlarıyla önemli başarılar elde ettiğine dikkat çeken Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Kayan, sektörün modern üretim teknolojileri kullanarak ürettiği ürünlerle iç pazar talebini karşılamanın yanı sıra önemli ölçüde ihracat da yaptığını aktardı. Sektörün dünya genelinde sahip olduğu itibarla Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri bünyesindeki Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçüarı Birliği olarak Türkiye'de ilk kez 'Seramik Tasarım Yarışması' düzenleyeceklerini söyleyen Kayan, böylece çevreci ve sağlıklı çözümler sunan seramiğin değişen yaşam mekanlarında kullanılabüecek, yaratıcı tasarımlarla geleceğe taşınmasını amaçladıklarını kaydetti. Düzenlenecek yarışma çerçevesinde jürinin birinci aşama olarak yaklaşık 300 başvuru arasından ön değerlendirmeyi tamamladığını aktaran Kayan, "İkinci aşama olarak jüri değerlendirmesini geçmeye hak kazanan tasarımlar, rumuzları kategori ayrımları üe birlikte www.oaib.org.tr ve www.ceramicsdesign.org web sitelerinde açıklandı. Jüri, 25 Şubat 2014'te kazanan isimleri belirlemek üzere karar için toplanacak. 

Yarışmada ödül sahiplerinin açıklanacağı tören, 26 Şubat 2014'te açüışı yapüacak olan UNICERA 26. Uluslararası Seramik, Banyo, Mutfak Fuarı'nda yapılacak. Seramik sektörünün ilk tasarım yarışması, 'Seramik Kaplama Malzemeleri' ve 'Seramik Sağlık Gereçleri' olmak üzere iki kategoride gerçekleştiriliyor. Üniversitelerin mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar fakültelerinde öğrenim gören lisans (son sınıf) ve yüksek lisans öğrencüerinin katılabildiği yarışmada projeler, taşıdığı ihracat potansiyeli, tasarım, teknoloji, pazar, çevre ve insan sağlığı, kullanım senaryosu kriterlerine göre değerlendiriliyor" dedi. 

100 bin TL'lik para ödülü dağıtılacak Yarışmada, ÇCSİB Büyük Ödülü başta olmak üzere iki kategoride toplam sekiz ödülün verileceğini açıklayan Bahadır Kayan, ayrıca jürinin her kategoriden seçeceği iki kişinin ÇCSİB tarafından belirlenecek yurtdışında bir fuarı ziyaret etme şansına sahip olacağını söyledi. 


14 kişilik jüride Alev Ebuzziya Siesbye, Defne Koz, Ece Ceylan Baba, E. Sertaç Ersayın, Sinem Bahar Tunçelli, Tapani Hyvonen, Arni Aromaa, Berna Erbilek, Can Yalman, Erdem Akan, Olaf Barski, Ömer Faruk Yakupoğlu ve Tolga Berkay yer alıyor" açıklamasını yaptı. Seramik Tanıtım Grubu'nun (STG) 1997'den bu yana çalışmalarına devam ettiğini söyleyen Kayan, STG'nin bu gün 31 firmayla sektörün yurtdışı tanıtım faaliyetlerini yürüttüğünü kaydetti. STG tarafından 2014 yılı boyunca ve takip eden toplam dört yıllık süre içinde yapılması planlanan Londra Projesi çerçevesinde tüm çalışmalara devam edildiğini beliten Kayan, "Londra Projesi ile Londra'da yerleşik olan ve uluslararası hizmet veren mimarlık ve tasarım firmaları hedef almıyor. Bunun yanı sıra, İngiliz mimarlık firmalarının kendi ülkeleri dışında özellikle Orta Doğu ve Arap Yarımadası ile Avrupa'daki projelerde karar verici nitelikte olmalarından hareketle, dolaylı olarak bu ülkelere yönelik ihracatımızın da artırılması hedefleniyor. Proje kapsamında; İngiltere'de 2014 yılı içinde Mayıs ayında Clerkenwell Desing Week, haziran ayında London Festival of Architecture ve eylül ayında yüzde 100 Design Fuarı'na katümak planladığımız etkinlikler arasında yer alıyor" dedi. 


Dünya Focus


Geri Dön