18 / 04 / 2024

Şerefiye bedel fiyatları nasıl belirlenir?

Şerefiye bedel fiyatları nasıl belirlenir?

Şerefiye bedeli, manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu ve bahçe durumu gibi farklılıklardan kaynaklanan bir bedel olarak karşımıza çıkıyor. Peki, şerefiye bedel fiyatları nasıl belirlenir?



Şerefiye bedel fiyatları nasıl belirlenir?

Şerefiye bedeli, manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığının farklı olmasından kaynaklanan bir ücret olarak ifade ediliyor.Aynı anagayrimenkul üzerinde yer alan taşınmazların fiyatları birbirinden farklı olabiliyor. Bu farklılığın sebeplerinden birisi de ''şerefiye bedeli'' olarak karşımıza çıkıyor.


Şerefiye bedelinin hesaplanabilmesi için konut adedi, toplu konutun parsellerinin toplamı, toplu konutun yapılacağı bölgenin enlemi ve rakım değeri, toplu konut alanının toplam parsel adedi, maliyet farkı gibi verilerin belirlenip toplanması gerekiyor. Şerefiye bedeli sistem sayım programı ile hesaplanıyor. Şerefiye bedel fiyatlarının belirlenmesinin en önemli faktörleri aşağıda sıralanıyor;

 

1) Manzara: En önemli kriter olarak karşımıza çıkıyor.  Evin önünün açık olması ve evin içinden bakıldığında görülen alan olarak ifade ediliyor. Görüntü ne kadar iyi olursa değer o kadar yüksek oluyor.


2) Konum: Evin güneşten faydalandığı yön olarak karşımıza çıkıyor.  Güneye bakan yatak odası doğuya bakan kısımda ise mutfak, salon ve oturma odasının yer alması ideal bir kriter oluyor. 


3) Mahremiyet: Evin mahremliği değerine değer katıyor. Mahremiyette iki detay yer alıyor. Harici mahremiyet ve dahili mahremiyet olarak karşımıza çıkıyor.  Harici mahremiyet evin bina dışının mahremliği, bakıldığı zaman görülmemesi olarak tanımlanıyor. Dahili mahremiyet ise asansör veya merpenden evin içinin görülme oranı olarak ifade ediliyor.  Burada görünmeme her zaman için daha kıymetli bir kriter oluyor. Giriş ve birinci katlar bu açıdan sınıfta kalıyor.  2. kattan başlayarak her katta mahremiyet artış gösteriyor. 


4) Erişim: Evin, sitenin giriş-çıkış kapılarına yakınlığı değerini artırıyor. Kapılara uzaklık ise değerini düşürüyor. Site içinde sosyal tesislere yakınlık değer artırıyor. Park ve bahçelere yakınlık da değer artışında önemkli rol oynuyor. 


5) Kat: Şerefiyenin en önemli ayırıcı özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Giriş kat ile en üst kat en değersiz katlar oluyor.  Bunları birinci kat izliyor. İkinci kattan itibaren en üst kata kadarki katlarda yer alan evler ise tercih ediliyor. 


6) Kat emniyeti: Evin bulunduğu katın emniyetli olması şansını artırıyor. Bu durumda giriş kattan başlayarak bir üst kat daha değerli oluyor. 


Aynı anagayrimenkul altında bulunan ve aynı özelliklere sahip daireler arasındaki fiyat farkına sebep olan faktör şerefiye bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye bedel fiyatları anagayrimenkul hakkında bilgilerin sistem sayım programına girilmesi ile belirleniyor.


Sistem sayım programı nedir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön