25 / 04 / 2024

Şerefiye değer düşüklüğü nedir?

Şerefiye değer düşüklüğü nedir?

Anagayrimenkulde dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasının en belirgin faktörü ise ''şerefiye bedeli'' olarak karşımıza çıkıyor. Peki, şerefiye değer düşüklüğü nedir?



Şerefiye değer düşüklüğü nedir?

Bir apartmandaki evlerin her birinin farklı kıymette olduğunu herkes tarafından biliniyor. Hatta ev bakarken çoğu kişi bir daireyi en iyi yapacak ölçütlere uygun olmasını istiyor. Bir evin çeşitli özelliklerinden dolayı diğer evlere göre değeri ve bu değere göre belediyelerin aldığı harca şerefiye deniyor. Ev alacakların şerefiyenin şifrelerini iyi çözmesi gerekiyor.


Evin değerinin değişmesinde etkili olan şerefiye bedeli unsurları Manzara, Güneş, Açıklık, Kat irtifası, Gün ışığı, Daire metrekaresi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, şerefiye değer düşüklüğü nedir?


Şerefiye değer düşüklüğü yukarıda belirttiğimiz faktörlerden etkilenmeyen ya ya da az etkilenen evlerde oluyor. Şerefiye bedeli gayrimenkul satışında daireyi satın alacak kişinin ödemesi gereken bedel olarak karşımıza çıkıyor.


Şerefiye bedelini etkileyen faktörler;

Evin Konumu: Evin güneş alması, biraz daha ayrıntıya inersek, evin hangi odalarının güneş aldığı, dere yatağında bulunma, yüksek gerilim hattına yakınlık o evin şerefiyesinin belirlenmesinde önemli bir unsurdur.


Manzara: Şerefiyenin belirlenmesinde en önemli ölçütlerden biridir. Evin önünün açık olması, görülen manzaranın güzel olması, deniz, orman, göl, nehir görmesi evin şerefiyesini arttıran önemli bir faktördür.


Mahremiyet: Değerini arttıran önemli faktörlerden biridir. Dışardan, merpenlerden, asansör önünden ya da diğer dairelerden evin içinin görülmemesi o evi değerini arttırır. Mahremiyet konusunda en dezavantajlı daireler giriş ve birinci katlardır. Yükseldikçe evin görünürlüğü azalır ve şerefiye artar.


Erişim: Sitenin giriş – çıkış kapılarına, parka, otoparka, okula, markete, pazara vs. yakınlığı evin şerefiyesini arttıran önemli bir faktördür.


Bulunduğu Kat: Şerefiyenin belirlenmesinde önemli unsurlardan biridir. Bilindiği gibi giriş ve en üst katlar pek tercih edilmez. Bu nedenle bu katların şerefiyesi düşüktür. Birinci kattan itibaren yükseldikçe şerefiye artar. Bu kritere göre en değerli kat son katın altındaki kattır. Bu kat mahremiyet kriterlerine göre de en kıymetli kattır.


Kat Emniyeti: Bulunulan katın emniyetli olması önemli bir unsurdur. Bu kritere göre de yükseldikçe değer artar.


Yalıtım: evin yalıtımlı olması, rutubetli olmaması evin değerini arttıran bir unsurdur. Son yıllarda yalıtım teknolojilerinin gelişmesi, yaygınlaşması ve belediyeler tarafından zorunlu kılınması ile bu kriter önemini kaybetmiş olsa da eski evler için dikkat edilmesi gereken bir faktördür.


Şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön