20 / 04 / 2024

İmarda değer artış payı nedir?

İmarda değer artış payı nedir?

Kamunun imar değer artışlarından pay alması için vergilendirme çalışmaları devam ediyor. Peki, imarda değer artış payı nedir? İmarda değer artış payı nasıl vergilendirilecek? İşte sorularınızın yanıtı...



İmarda değer artış payı nedir?

Kamunun imar değer artışlarından pay alması için vergilendirme çalışmaları devam ediyor. Yapılan açıklamalara göre, bir arsa imara açıldığında ya da bir binanın emsal oranı arttığında değer artış payının ödenmesi gerekecek.


Yapılan düzenlemelere göre vatandaşın talebi ile değişiklik yapılması halinde yüzde 80 ile 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınabilecek. Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında pay alınacak.


Plan değişikliğini, ya vatandaş talep edecek ya da genel olarak yapılacak. Değişiklik öncesi ve sonrası taşınmazın arsa değeri belirlenecek. İmarda değer artış payının nasıl uygulanacağı ise şu şekilde açıklanıyor;


"Genel plan değişikliği, var olan imar planlarında fonksiyon değişikliği veya yapı yoğunluğu artırılmak suretiyle planlı alanlardaki parsellerin değerinin bir bütün olarak artırılması şeklinde ele alınacak. Değişiklik, belediye tarafından talep aranmaksızın imar planının bütününde, belli bir bölümünde, bir sokak, cadde veya mahallesinde yapılabilecek. Değişiklik yapılan saha 50 bin metrekareden büyük olacak. 


Tüm sokak, cadde ve mahalleyi kapsayan değişikliklerde ise bu sınır aranmayacak. Bireysel başvurularda ise sınır 50 bin metrekareden küçük olacak. 


Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınacak. Bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alacak. "


Kimler rant vergisi ödeyecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön