26 / 04 / 2024

Servet GYO 10 yıl içinde en büyük GYO şirketi olmayı hedefliyor!

Servet GYO 10 yıl içinde en büyük GYO şirketi olmayı hedefliyor!

Bir konut fabrikası gibi çalışan Sinpaş Yapı son iki yıldır 6 binden fazla konut üretti. Çelik Ailesi’nin ikinci kuşağını temsil eden Mahmut Sefa Çelik’in başında olduğu grubun diğer şirketi Servet GYO ise yedi yıl sonra Emlak GYO’dan daha büyük bir oyuncuya dönüşmenin peşinde.



Sinpaş,  Ankara  Altmoran projesinin tamamlanan etabından elinde kalan konutları, tekstilcilerin stok eritmekte kullandığı bir teknikle satışa çıkardı. Bir ay boyunca süren Çadır Günleri’nde yüzde 30 indirimle konut sattılar. Gösterilen ilgi, Servet GYO Genel Müdürü ve Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik’i bile şaşırtmış. “Tekstilciler bunu çok sık yapar. Bizim çadır, fikir ortaya çıktığında aklımızda olandan çok daha konforlu ve şık oldu, ilgi de çok yoğundu. 3 bin 500 kişi ziyaret etti” diyor.

Sinpaş Grubu’nun amiral gemisi olarak nitelendirilebilecek Sinpaş Yapı, üstlendiği projelerin büyüklüğü bakımından, halka açık iki şirketinden Sinpaş GYO kadar (diğeri Servet GYO) büyüklüğe sahip. Yürüttüğü en büyük proje ise çadır günleriyle “tişört” gibi sattıkları Altınoran... Hemen yanı başında inşa ettikleri “Ankara Marina” projesi ile birlikte 2 milyon metrekare büyüklüğündeki bu alanda tam 11 bin konut inşa ediliyor. İnşaatın yarısı tamamlanmış durumda. Beş yıl içinde bittiğinde kaba bir hesapla 4 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirmiş olacaklar. Çelik, “Ankara’da tek alanda bu ölçekte başka bir konut projesi yok” diyor.


400 milyon lira sermayesi bulunan Sinpaş Yapı’nm devam eden başka büyük projeleri de var. Çelik’in “Malpler’in ötesinden getirdiğimiz bembeyaz kumları var” diye övdüğü Denizli’deki AquaCity’nin satışı neredeyse tamamlanmış durumda -konutların teslimine haziran ayında başladılar. İstanbul Ümraniye’de Finans Merkezi’nin hemen yanında 100 milyon dolar yatırım bedeliyle hayata geçirdikleri “Sinpaş Palas” projesi 169 konut ve ticari alanlardan oluşuyor. Buranın tanıtımını eylül ayında yapmayı planlıyorlar. İstanbul, Sancaktepe’deki “Köyceğiz” projesinde ise 291 konut bulunuyor. Bakırköy sahili üzerinde inşa ettikleri Ottomare’de 360 ‘süit’ ve beş yıldızlı bir butik otel yer alıyor.


Mahmut Sefa Çelik, her projede satışların yüzde 80 gibi yüksek oranlarda yine projenin yakın hinterlandında gerçekleştiğine dikkat çekiyor. İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki bir projeye Avrupa Yakası’ndan pek talep olmuyor. Tersi de doğru... Altmoran’da da satışların çoğu yine Çankaya ilçesi ve çevresinde ikamet edenlere yapılmış. “Keçiören’den olup da satın alan bile yüzde l’i geçmez” diyor Çelik ve ekliyor: “Buna rağmen Sinpaş olarak projelerimiz tamamlandığında elimizde kalan stoklar yüzde 5’i geçmez.”


2017 konut sektörü için genel olarak kötü geçmiyor. Çelik, bir süredir ertelenen alım kararlarının son dönemde yerini hareketliliğe bıraktığını ikinci yarıyılda tablonun yuları doğru ivmeleneceğini bekliyor. “Türkiye’de yaklaşık 20 milyon seviyesinde yapı stoku var. 2012’de çıkan ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ ile dört buçuk yılda 3 milyon 100 bin nüfusu kapsayan dönüşüm hayata geçirildi. Buna rağmen kat edilecek çok mesafe var” diyor ve ekliyor: “Zaten son açıklanan TÜİK verileri konut satışlarındaki artışı gösteriyor.” 1999 Depremi’nden önce inşa edilmiş 15 milyon sağlıksız yapı bulunuyor. Çelik’e göre bunların en az 7 milyonuna kentsel dönüşüm uygulanması şart. 


Pazardaki bu potansiyelle Çelik genel müdürü olduğu Servet GYO için de iddialı hedefler

koymuş durumda|10 yıl içinde Türkiye’nin en büyük GYO şirketi olmayı hedefliyor.Bu  hedefi gerçekleştirmek için yedi yılı kaldı. Servet GYO’nun piyasa değeri 57,8 milyon dolar. Halka açık diğer şirketleri Sinpaş GYO’nun ise 135,6 milyon dolar. “Sinpaş GYO’yu çok kolay geçeriz de asıl önemli rakip Emlak GYO” diyor. Türkiye’nin en büyük konut üreticisi ve GYO şirketi Emlak Konut’u geride bırakmak gerçekten büyük bir hedef ama Mahmut Sefa Çelik’e göre mümkün. Servet GYO borsadaki değerlemesi düşük olsa da (bütün GYO’lar borsada çok yüksek oranda iskontolu olarak işlem görüyor) çok önemli varlıklara sahip. 2013 sonunda Almanya, Frankfurt’ta satın aldıkları toplam 291 bin metrekare kiralanabilir alana sahip eski “Neckermann Area”nın değeri 80 milyon euro civarında. Komplekse kentin doğusunu batısına bağlayan lojistik özelliğinden esinlenerek “ost-west” kelimelerinin kısaltması “OSWE” ismini verdiler. Burada yenileme yatırımlarına devam ediyorlar. Kağıthane’deki Fiat Office de 35 milyon liralık bir yatırım. Limanlarıyla İstanbul’un en önemli lojistik merkezlerinden alan Ambarlı’da da 500 milyon lira yatırım yapacakları dev bir projeye başlıyorlar. Çelik, 110 bin metrekare büyüklüğündeki lojistik merkezinin yapımının temmuz ayında başlayacağını söylüyor. “Tüm bu yatırımlarla Servet’i iki yıl içinde GYO’lar içinde büyüklük bakımından ilk üç-beş içinde göreceğiz. Hedefimiz o.” 



BÜYÜK AİLE

Sinpaş Holding’in kurucusu Avni Çelik’in, kendisi henüz 14 yaşındayken kaybettiği babasının 10, annesinin ise dört kardeşi var. Çelik dört yıl önceki bir röportajında toplam 105 yeğeni ve kuzeni bulunduğunu Söylemişti. "Şimdi daha fazladır. Sonra sadece benim üç çocuğum daha oldu” diyor. Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Üyesi ve Servet GYO Genel Müdürü Mahmut Sefa Çelik. Babası, Avni Çelik’in amcalarından. Kendisi de 100’den fazla kuzeninden biri... “Sinpaş şirketlerinde 50’den fazla genel müdür ve genel müdür yardımcısı vardır. Saysanız belki beş- altısı aile bireylerinden oluşur” diyor. Bunlardan biri de ağabeyi Ahmet Çelik. Sinpaş GYO’nun yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü olan Ahmet Çelik, kardeşinden farklı olarak ayrı zamanda hissedar konumunda. Avni Çelik’in iki kızı da şirketlerde hissedar ama yönetici değiller. Dolayısıyla bir süredir emekliye ayrılmaktan söz eden Avni Çelik'ten sonra Sinpaş’ta ikinci kuşağı temsil eden isimler Ahmet ve Mahmut Sefa Çelik kardeşler. Avni Çelik, bundan birkaç yıl önce tam bir tarih vererek 1 Ocak 2017 itibarıyla emekliye ayrılıp şirketlerdeki aktif görevini bırakacağını açıklamıştı. Mahmut Sefa Çelik sorumuz üzerine, "Ne zaman emekli olacağını Avni Bey’in kendisine sormalısınız. Biz ona böyle birşeyi nasıl soralım” diyor ve ekliyor. “Avni Bey şu anda gerçekten gün be gün kendisini geri çekiyor. Yıllardır da bu böyle. Belirlediği tarih her neyse o güne hazırlık yaptığını gözlemliyorum ama 'ne zaman olur’, 'işi bırakır mı’ bilemiyorum. Bu soruları ona sormak gerek.” Kendisi bu soruların yanıtlarını çok da umursuyor gibi görünmeden bir aile üyesinden çok bir profesyonel gibi çalışmayı sürdürüyor.



Forbes


Geri Dön