17 / 04 / 2024

Sıcaklar zeytini vurdu! İspanya'da zeytinyağı üretimi düştü! Türkiye İhracattan umutlu! Fiyatlar nasıl etkilenecek?

Sıcaklar zeytini vurdu! İspanya'da zeytinyağı üretimi düştü! Türkiye İhracattan umutlu! Fiyatlar nasıl etkilenecek?

Batı Avrupa’da aşırı sıcaklar ve kuraklığın üretimi etkilemesi sebebiyle zeytinyağı fiyatlarının artacağı belirtildi. Peki, zincir marketlerde zeytinyağı fiyatları ne kadar? İşte 10 Ağustos 2022 fiyat listesi...



BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, Türkiye'nin kuraklıktan etkilenmediğini, İspanya ve İtalya'da rekoltelerin daha düşük olduğunu söyledi. Selışık, bu durumun Türkiye’nin ihracatı için avantaj yaratabileceğini de ayrıca belirtti.

Zeytinyağı fiyatlarında dev indirim! İşte A101, Migros, Carrefoursa, Tarım Kredi 3 Haziran 2022 zeytinyağı fiyat listesiYÜZDE 25 ORANINDA ARTIŞ

İngiltere’nin en büyük süpermarketlerine zeytinyağı tedarik eden Acesur’un ihracat müdürü Miguel Colmenoro, 3 veya4 ay içinde fiyatların yüzde 20-25 oranında zamlanabileceğini bildirdi.

İspanya dünya zeytinyağının neredeyse yüzde 50'sini üretiyor.

BCC Türkçe'den Hüseyin Alkan'ın haberine göre; İspanya, son haftalarda, aralarında diğer büyük zeytinyağı üreticileri İtalya ve Portekiz’in de yer aldığı bazı Batı Avrupa ülkeleri gibi aşırı sıcağa maruz kalıyor ve yağış alamıyor.

İspanya senede yaklaşık 1,4 milyon ton zeytinyağı üretimi gerçekleştiriyor. Fakat uzmanlar, bu sene üretimin bir milyona kadar ineceğini tahmin ediyor. Kötü hava koşullarının ağaçların sudan mahrum kalması sebebiyle gelecek senenin rekoltesini de etkilemesi bekleniyor.

Migros'tan zeytinyağı ürünlerine yüzde 39'luk çılgın kampanya! Yudum, Kristal indirimi! İşte 16 Mayıs 2022 fiyat listesi

Bu durum zeytinyağın fiyat etiketlerini de etkilemeye başladı. Emtia veri şirketi Mintec endeksine göre naturel sızma zeytinyağı Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 7,3 artarak bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık artış ise yüzde 14,2 oldu.

İtalya’nın zeytin rekoltesi de aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle düşük seviyelerde.

Bununla beraber uzmanlar, Ukrayna tahılının ihracatına izin veren anlaşma ile zeytinyağı üzerindeki baskının bir ölçüde hafifleyeceğini kaydediyor.

Zeytinyağı fiyatlarında geçen seneden beri süren yükselişte, Rusya’nın 24 Şubat'ta Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından ayçiçek yağı yerine zeytinyağına yönelimin de önemli tesiri olduğuna dikkat çekiliyor. Ukrayna dünyanın en büyük ayçiçek yağı ihracatçısıydı.

Peki, zincir marketlerde zeytinyağı fiyatları ne kadar? İşte 10 Ağustos 2022 fiyat listesi...


Geri Dön