18 / 04 / 2024

Sıfır ev gizli ayıplı çıkarsa ne yapılabilir?

Sıfır ev gizli ayıplı çıkarsa ne yapılabilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda inşaatı tamamlanan binada ev aldığını belirten okuyucu, eve taşındığını ama evde bazı aksaklıklar olduğunu belirtti. Okuyucu, bu durumda müteahhidin sorumluluğu olup olmadığını sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda inşaatı tamamlanan binada ev aldığını belirten okuyucu, eve taşındığını ama evde bazı aksaklıklar olduğunu belirtti. Duvarların rutubet içinde olduğunu aktaran okuyucu, bu durumda müteahhidin sorumluluğu olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Sıfır ev gizli ayıplı çıkarsa ne yapılabilir?

Bu gibi durumlara oldukça fazla rastlanıyor. Bu durum mutlaka duvarların rutubetlenmesiyle yaşanmayabilir. Tesisatta bozulma, kapı pencerelerde deformasyon, zemin kaplamasında esneme gibi durumlar görülebilir. Kullanım esnasında ortaya çıkan ayıplara ‘gizli ayıp’ denir ve 5 yıl içinde oluşan bu ayıplardan müteahhit sorumludur.

Ancak bu konuda dikkat edilecek bir husus, oluşan ayıpta kullanıcının kusurunun bulunmaması. Örneğinİ zeminin esnemesinde kötü kullanım yapılmışsa, ahşap parke üzerine su dökülüp deforme olmasına sebep olunmuşsa bu durumda müteahhit sorumlu sayılmaz.

***

Fakat gerçekten ayıplı bir mal söz konusuysa müteahhit aleyhine dava açılarak ayıbın giderilmesi amacıyla gerekli para yani tazminat veya ayıp nedeni ile evde değer kaybı istenir. Ayıbın oluşması durumunda vakit geçirmeden talebin iletilmesi gerekir. Mahkeme bilirkişi incelemesi gerçekleştirerek ayıbın durumuna ilişkin rapor alır ve buna göre kararını verir.

Sıfır ev gizli ayıplı çıkarsa ne yapılabilir?

Evin değer kaybı talep edilecek ise bu durumda nispi sistem denilen bir sistem uygulamaya alınır, bir formül içinde değer kaybı tespit edilir. Yargıtay kararlarında bir de bilirkişiden bu ayıbın inşaat ayıbı olmasının onayı için teslimden ne kadar süre sonra yaşanabileceğinin incelenmesi gerektiğinin araştırılması koşulu bulunur.

Makul zaman dolduysa bu durumda müteahhidin sorumluluğunun olmayacağı kararı alınır. Bu durumda görüldüğü gibi olay hızlıca çözülebilecek bir olay değil. Davanın da biraz zaman alacağı bilinmeli.

Evinde gizli ayıp olanlar dikkat!


Geri Dön