19 / 04 / 2024

Sıfır konut satışında rekor!

Sıfır konut satışında rekor!

2018 Ekim ayında 146 bin 536 konut satıldı. Yüzde 19,2 artan satışlarda ilk defa satılan konut sayısı damga vurdu. Ekimde ilk kez satılan konut sayısı 74 bin 815 oldu. Toplam konut satışları içinde yeni konutun payı; ilk kez ikinci el satışı geçerek yüzde 51,1 oldu.



 

Yeni Şafak gazetesinden Emine Açar'ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destek verdiği indirim kampanyaları meyvelerini verdi. Emlak Konut GYO ile sektörün 3 çatı derneği KONUTDER, İNDER ve GYODER’in üyeleri ve yeni projeleriyle dahil olduğu kampanyayla iki ayda toplamda  273 bin 863 konut satıldı.

Kampanya ve devlet teşvikleri ile yeni konut satışında da rekor kırıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde iki aylık sürede yüzde 50’yi zorlayan yeni konut satışlarında Ekim 2018'de rakam yüzde 50’yi aştı. Ekim ayında toplam 146 bin 536 konut el değiştirdi. El değiştiren konutların 74 bin 815’i yeni konutlardan meydana geldi. Böylece toplam konut satışları içinde yeni konutun satış payı ilk kez ikinci el satışı geçti ve yüzde 51,1’e ulaştı.

5 YILLIK ORTALAMA YÜZDE 46,17

Konut satışlarında ilk satışın oranı son 5 yıllık periyot baz alındığında ağırlıklı ortalamanın yüzde 46,17 olduğu görülüyor. Oranın ilk kez yüzde 49’a çıktığı tarih de Eylül 2017. Bu tarihte bir sıçrama yaşansa da alım grafiği sonra yeniden ikinci el konuttan yana yükseldi. 2018 yılında ise yeniden yeni konut lehinde bir gelişme yaşandı. Bunda da sektörün yüzde 10 indirim kampanyası da etkili oldu. Sektör temsilcileri vergi indirimlerinin sene sonuna kadar uzatılması, yüzde 10 ilave indirim ve kampanyaların konut satışlarını sene sonuna kadar canlı tutacağını belirtti.

YABANCI ALIMLARI %134,4 ARTTI

Ülke genelinde ekimde satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 15,1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 artarak  146 bin 536 oldu. Konutların 8 bin 65’i kredili, 138 bin 471’i ise peşin veya senetli olarak satıldı. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı ise yüzde 92 olarak tespit edildi. Başkent  Ankara  12 bin 589 diğer konut satışıyla ikinci sırada bulunurken, bu ili 6 bin 886 konut satışıyla  İzmir  takip etti. Diğer konut satışının en az olduğu il 14 konutla Hakkari oldu. Yabancılara yapılan konut satışları da Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 134,4 artarak 6 bin 276 oldu. Ekim'de Irak vatandaşları Türkiye’den bin 439, İran vatandaşları 557, Kuveyt vatandaşları 378, Almanya vatandaşları 341, Rusya vatandaşları 336 konut aldı. Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, yabancıya satış rakamının 40 bini bulabileceğini açıkladı.

AYLIK SATIŞTA DA REKOR KIRILDI

Sıfır konut satışında rekor!

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, 2018 yılının Ekim ayının Türkiye ekonomi tarihinde en çok konut satılan ay olduğunu belirtti. Elmas, “31 Ekim’e kadar süren “Türkiye İçin Kazanç Vakti” kampanyası, konut piyasasına çok ciddi ivme kazandırarak konut satışlarını harekete geçirdi. Ekonomide yaşanan durgunluktan etkilenen konut piyasası, ciddi avantajlar sağlayan kampanyayı fırsat bilen alıcıların ve yatırımcıların ilgi göstermesiyle canlandı. 120 ay, 0.98 firma vadeli kampanyada, artan inşaat maliyetlerinin fiyatlara yansıtılmamasının yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanlığımızın verdiği KDV ve tapu harcı indirimi sektörü bu büyük sonuca eriştirdi. Rakamlar vatandaşın konut kredisini bırakıp, daha uygun olan peşin ve senetli satışa yöneldiğini de gösterdi. Yabancıya konut satışında ise gayrimenkul sektörü olarak rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Sene sonuna kadar yabancıya satışta 6 milyar doları yakalayabiliriz” şeklinde konuştu.

Daha fazla satış için faiz düşmeli

Sıfır konut satışında rekor!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancı alımların önünü açan teşvik ve ekonomik gelişmeler gibi şartların, yurt içi satışlarda da oluşturulması durumunda iç satış rakamlarının daha da artacağını belirtti. Durbakayım, “Kısaca yurt içi satışların yeni bir rekor kırması için konut kredisi faizlerinin uygun seviyelere inmesi gerekmekte. Böylece bu yılın 10 ayında gerçekleşen toplam 1 milyon 148 bin adetlik konut satışı geçen yılki 1 milyon 409 bin adetlik rekor satışının üzerine çıkabilir” diye konuştu.


Geri Dön