16 / 04 / 2024

Şile'de gayrimenkul yatırımları arttı!

Şile'de gayrimenkul yatırımları arttı!

Depreme dayanıklı konutları ve yeşilliğin bol olduğu Şile yatırımcıların cazibesi çekmeye başladı. Bölgede arsalar ve konutlar değerlendi.



10 kilometrelik sahil şeridi, plajları denizi, çevre köyleri, ormanları, doğal güzellikleri sahip Şile yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükurt Zor'un haberine göre; yaz turizmi açısından değerli bir yere sahip olan ilçe, özellikle İstanbullular için popüler bir tatil bölgelerinden biri oldu. Tarihi değeri, kültürel varlığı ve yemyeşil doğasıyla özellikle kısa kaçamaklar için son derece uygun bir yer.

Şile şimdilerde turistik yapısının yanı sıra sunduğu izole yaşam alanlarıyla da alıcıların radarına girdi. Pandemi döneminde küçük sahil kasabalarına yönelik artan ray betten Şile de payına düşeni aldı. Gayrimenkul uzmanlarına göre son bir yılda satılık ve kiralık konutların fiyatlarında artış yaşanıyor. 800-900 bin TL'den başlayan evlerin fiyatları Ege Bölgesi'ndeki örneklerle yarışıyor. “Kaçamak noktam Istanbul'a yakın ama şehrin kalabalığından uzak olsun” diyenlerin Ağlayan Kaya tercih ettiği Şile, depreme dayanıklı ilçelerin Ağva de başında geliyor.

Mavi ve yeşilin en şe güzel buluştuğu noktada gayrimenkul yatırımcısı için büyük fırsat var. Pandemi sonrasi doğaya kaçışta Şile büyük bir alternatif olarak öne çıktı. Ege ve Akdeniz'deki fiyatlar katlanarak artarken Şile'de hala çok hesaplı fiyatlardan villalar var. Orman evleri ve deniz manzaralı tarlalar da yatırımcının alternatifleri arasında yer alıyor. 

METREKARE FİYATLARI UÇTU

Hepsiemlak'ın Şubat 2021 verilerine göre, İstanbul'un ilçesi Şile'de son bir yılda konut fiyatlarında ciddi artışlar yaşanıyor.

Satılık konutlarda metrekare fiyatları 3 bin 162 TL'den 6 bin TL'ye çıkarak yüzde 90 oranında artarken, kiralık dairelerde de bu oran yüzde 75 dolayında seyrediyor. Hepsiemlak Eş Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, kiralık konutlarda son bir ayda yüzde 25'lik bir artışın olduğuna vurgu yapıyor. Ancak satılık arsalarda bu durum geçerli değil. Yine Hepsiemlak'ın verilerine göre son bir ayda satılık arsa fiyatları yüzde 10 oranında düşmüş. Şile'de imarlı konut-villa arsası olabilecek her noktanın yatırım için bir seçenek olacağını söyleyen Tandoğan, "İlçenin merkez mahalleleri en çok primlenen yerler. Örnek olarak kumbaba, Çavuş, Alibey ve Ahmetli mahallelerini verebiliriz" dedi.

Şile de gayrimenkul yatırımları arttı!

KÖYLERDE İMARLI ARSA AZ

Tandoğan'a göre Şile'nin Ege Bölgesi kadar talep almasının en önemli unsurlardan biri İstanbul'a yakın olması. Tandoğan, pandemi döneminde Ege Bölgesi kadar olmasa da ilçeye talebin arttığına dikkat çekiyor. Fiyatlar da bu sebeple arttı. Sile, çok eski yapılaşmalara sahip olmadığı için kentsel dönüşüme çok müsait bir bölge değil. Aksine yeni yapılaşmalara daha sık rastlanıyor. Tandoğan, ilçede prim yapacak arazi ve köyler hakkında şu bilgileri veriyor. 

“Prim yapacak arsa ve arazileri üçe ayirabiliriz. Birincisi Şile merkezinin 5 kilometre çapı içerisindeki köyler. İkincisi, Şile ve Ağva arasındaki sahil bandında kalan köyler. Üçüncüsü, tüm bunların dışında kalan köyler. Ancak Şile köylerinde imarlı arsa alanları çok az. Her köyün yaklaşık yüzde 15'inde konut imarı bulunuyor. Yüzde 35'inde tarımsal nitelikli turizm imarı var. Kalan yüzde 50'si de tarım alanları. Bu nedenle köylerde merkezdeki yoğunluk kadar bir alternatif oluşması yakın zamanda mümkün gözükmüyor.”

DEPREME DAYANIKLI

Emlakjet CEO'su Tolga İdikat da Şile’nin pandemide Ege Bölgesi kadar rağbet gördüğünü ifade ederek, ilçenin 12 ay boyunca yaşanabilecek bir yer olduğuna dikkat çekiyor. “Şile'de konut fiyatlarını incelediğimizde Şubat ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre satılık konutlar ortalamada yüzde 60'in üzerinde artış gösterdi. ilçenin konut aranmalarında İstanbul'a yakın Enez, Kandira, Şarköy, Sapanca gibi beldelere göre daha yüksek olduğunu gözlemliyoruz” diyen İdikat, Şile'nin yüzdesel değer artışının yazlık bölgelerle aynı olduğuna vurgu yapıyor.

İdikat'ın dikkat çekmek Tolga istediği bir diğer konu ise, bölgedeki konutların depreme dayanıklılığı “İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2019 yılında Deprem ve Zemin İnceleme (DEZIM) ile ortak yaptığı çalışmada, Şile'deki yapıların yüzde 83.2'nin 7.5 büyüklüğündeki bir depremde zarar görmeyeceği öngörülüyor. Şu anki yapıların yüzde 93'ü, 2000 yılı öncesinde yapıldı. Depreme dayanıklılık konusunda zemin kadar yapının sağlamlığı da kritiktir” diyen İdikat, bölgenin bu açıdan uygun olduğunu belirtiyor.

 Şile de gayrimenkul yatırımları arttı!

MİLLET VE TABİAT BAHÇELERİ

Şile ilçesinde toplamda 62 mahalle yer alıyor. Bu mahalleler arasından turistik özellikleri ile ön plana çıkan Ağva ile Göçe, Kurfallı, Geredeli, Çelebi ve Kadıköy mahallelerinde arsa fiyatları artış göstermiş durumda. Buna ek olarak, Kuzey Marmara Otoyolu'nun bağlanması ile imarlı arsa fiyatları daha da değerlendi. Ulupelit, Gökmaslı ve Ovacık mahalleleri ise Şile merkeze yakınlıkları nedeniyle tercih ediliyor. “Bölgede arsa bakımından yeterli parsel bulunmadığı için bu durum fiyat yükselişine sebep oluyor” diyen Idikat, Ballı Bey Mahallesi'nde, 40 bin metrekarelik Millet Bahçesi ve Ağva'da, 54 bin metrekarelik Tabiat Bahçesi projelerine başlandığını söylüyor. İdikat, Şile'de yapılacak olan diğer projeler hakkında ise şunları söylüyor:

“Şile Feneri etrafında kültürel yapıya uygun, kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek. Hem bölge halkının hem de turistlerin kullanımı için Kumbab, Ahmetli ve Ağva'da Prestij Sokakları oluşturulacak. Alıcılar tırımlarını iyi değerlendirmeli.”

“En fazla değer artışı olan beşinci ilçe"

Endeksa verilerine göre son bir yıl içinde İstanbul ilceleri içinde kira değeri en fazla artan ilce Şile olarak kaydedildi. İlçede konut kiraları son bir yılda yüzde 21.84 artış yaşadı. Kiralık bir dairenin ortalama metrekare 16 TL olurken, kira fiyatı ise 1.646 IL dolaylarında seyrediyor. Konut satış fiyatlarına bakıldığında ise, Şile en fazla değer artışı olan beşinci ilçe
konumunda. Şile'de konut satış fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 39.41 arttı. Ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 119 TL, ortalama konut satış fiyatı 708 bin 92 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 26 yıl. 

Endeksa verilerine bakıldığında, Şile'de müstakil konutların ortalama satış fiyatının 1 milyon 257 bin 048 TL, ortalama kira bedelinin ise 2 bin 908 TL olduğu görülüyor. Şile'nin mahalleleri incelendiğinde arsa yatırımında öne çıkan bölgelerin Hacı Kasım, Kumbaba, Ağva Merkez, Balibey ve Sahilköy olduğu görülüyor. Konut imarlı arsaların ortalama metrekare fiyatı Hacı Kasım'da 2 bin 150 TL, Kumbaba'da 1.334 TL, Ağva Merkez'de 1.257 TL, Balibey'de 1.143 TL, Sahilköy'de ise 1.017 TL.

ORMAN ALANI BOL

İstanbul'a olan yakınlığı ve deprem riski açısından Şile'nin güvenilir ilçelerden biri olduğunu söyleyen Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıkli ise, “Ege kıyılarına göre daha sert bir iklim yapısına sahip olan ilçede, gerek orman alanlarının çok olması gerekse de imar alanları az olması nedeniyle yeterli Hakar arz sağlanamıyor” değerlendirmesini yapıyor. Riva ve Tepeören dışında en iyi alternatifin Şile olduğunu söyleyen Özelmacıklı, ilçe hakkında şu değerlendirmeleri yapıyor:

“İstanbul için depremden en önemli kaçış noktası diyebiliriz. Öne çıkan ve prim yapacak arsa ve araziler, Ahmetli, İmrenli, Çavuş, Kumbaba, Balibey, Kızılcaköy ve Sofular Mahalleleri. Bunlar merkeze yakın köyler. Ulupelit ve Kabakoz'da alternatifler arasında. Yatırımcı açısından 1.000 TL'ye kadar olan yerler uygun. Metrekare azaldıkça fiyatlar artıyor ve 2.000 TL'ye kadar çıkıyor. Büyük parsellerde ise 1.000 TL civarinda yerler bulunabiliyor."

"Sahil düzenlemesini hayata geçiriyoruz"

Şile'de yapılan yatırımlara yönelik açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Şile ve İstanbullular için çok önemli bir karar aldık. Halk plajıyla başlayıp Ağlayan Kaya mevkiini içinde bulunduran alanda bir düzenleme yapacağız. 200 bin metrekarelik alanda halk plajımız ve Ağlayan Kaya mevki ve sonrasında 1.5 kilometrelik hattı boyunca kadınlarımızın, gençlerimizin tüm Istanbulluların geldiğinde huzur içinde zaman geçirebileceği bir sahil düzenlemesini hayata geçiyoruz. Yeşil alanı Şile'mizde daha da arttırmak amacıyla Millet Bahçelerini projelendiriyoruz. Ballı Bey Mahallesi'nde 41 bin metrekarelik alanda iller Bankası Genel Müdürlüğümüz ile Şile Belediyemiz ortaklaşa bir Millet Bahçesi projesi gerçekleştirecek." dedi. 

Şile de gayrimenkul yatırımları arttı!

Şile de dikkat çeken projeler

FOREST VİLLE ŞİLE 
20 adet villa 

İstanbul'un yanı başında yer alan Şile'de hayata Forest Ville Şile projesi Homar Yapı tarafından inş 2 bin 500 metrekarelik arsa üzerine kurulan proje bloktan oluşan 20 adet villa-ev bulunuyor. Tüm daire 2+1 olarak tasarlandı. Konutların büyüklükleri 67 metrekare arasında değişiyor. Teknik donatılarıyla kom bir yaşamın kapısını aralayan projenin sosyal donatıları arasında açık yüzme havuzu, çocuk yüzme havuzu, çocu alanları ve yürüyüş parkuru bulunuyor. 249 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulan projede yüzde 40 peşinatla 24 ay faizle vade imkânı sunuluyor.

COLORIST ŞİLE 
Loft daireler var

CFR Yapı tarafından çocuklu aileleri düşünerek tasarlanan Colorist Şile projesi 90 konuttan oluşuyor. 18 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen olan projede evler iki katlı olarak planlanmış. Alt katlarda 2+1, 3+1 dubleks loft dairelerin yer aldığı Colorist Şile'de üst katlar ise tek teraslı 1+1 veya 2+1 olarak planlanmış. Projede her eve ait 5 metrekare hobi bahçesi bulunuyor. Projede daire fiyatları 1+1 daireler 175 bin TL, 2+1 daireler 270 bin TL, 3+1 daireler ise 350 bin TL'den başlıyor.

GREEN VILLAGE ŞİLE 
2 Çocuklar için mini teleferik

Burçkale Yapı imzası taşıyan Green Village Şile 2 projesi okta 142 daireden olusuyor. Projede bahçe dubleks,
daire, teras dubleks ve teras tek kat daire seçenekleri mevcut. Daire tipleri ise 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 olarak tasarlanmış. 24 bin metrekarelik arsa üzerinde yükselen projede  çocuklar için mini teleferikten fantastik oyun alanları yer alıyor. Green Village Şile 2'de daireler banka kredisine uygun.

https://www.huzzak.com/portfolio/huzzak-yesilvadi-orman

HUZZAK YEŞİLVADİ ORMAN
2 milyon 219 bin TL'den başlıyor

Huzzak Yapı'nın Şile'de 10 bin 619 metrekare üzerine hayata geçirdiği Huzzak Yeşilvadi Orman projesi 44 adet müstakil villadan meydana geliyor. Projede brüt 301, net 182 metrekarelik 3+1'ler ve brüt 426, net 210 metrekarelik 4+1 daireler var. Dairelerin fiyatı 2 milyon 219 bin TL ile 2 milyon 670 bin TL arasında değişiyor. Yüzde 10'u satılmış olan projenin yüzde 90'ı ise alıcılarını bekliyor. Firma projenin Üsküdar Meydanı'na 35 dakika, Şile merkeze 15 dakika, Sabiha Gökçen Havaalanı'na 30 dakika, Kadıköy Rıhtıma 45 dakika, Taksim Meydanı'na 75 dakika, İstanbul Havalimanı'na 90 dakika mesafede yer aldığını söylüyor.

İDEALİST KORU
68 konut var

İdealist GYO imzası taşıyan idealist Koru projesi üç katli bloklarda toplam 68 konuttan meydana geliyor. Bu konutların 12'si 3+1 tripleks ikiz villa şeklinde planlanmış. Diğer yaşam alanları ise 1+1, 2+1, 3+1 bahçe dubleksi olarak inşa edilmiş Projede daire büyüklükleri 64 metrekareden başlıyor. Proje şu anda satışa hazır konumda.

http://idealistkoru.com/

Koronavirüs salgını doğa ile iç içe olan konutlara talebi yüzde 235 artırdı!


 


Geri Dön