29 / 03 / 2024

Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisine AVM mi yapılacak?

Şişli Endüstri Meslek Lisesi arazisine AVM mi yapılacak?

Çevre Bakanlığı, Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nin arazisine AVM ve rezidans yapımı için "çok özel" izin verdi. Öğrenciler ayağa kalktı, velileri yargıya taşıdı. Bilirkişi, "Bu rant projesi. İhtiyaç yok" dedi.



İstanbul'da Şişli Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin okullarını rezidans ve AVM'ye dönüştürecek projeye karşı başlattığı mücadelede ilk raundu liseliler kazan- l dı. Okulun bulunduğu yaklaşık 60 dönümlük araziye Taş Yapı tarafından inşa edilecek rezidans ve AVM projesine karşı açılan davada bilirkişi olumsuz rapor verdi. 

KADERİ 2014'TE DEĞİŞTİ 1894 yılında 2. Abdülhamid'in Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakh'na bağışladığı arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 yılında "Özel Proje Alam" ilan edildi. Yapılan plan değişikliği ile meslek lisesi alam iptal edilip bölge "ticaret ve konut alanına alındı. 60 bin metrekarelik araziye çok yoğun yapılaşma hakkı tanınarak 120 bin metrekarelik inşaat alam yaratıldı ve yapı yüksekliği de serbest bırakıldı. Bulgar Vakfı ve Taş Yapı ortaklığıyla okulun bulunduğu alana milyarlarca dolarlık AVM, rezidans ve ofis projesi yapılması planlandı. 


BİLİRKİŞİ RAPORU ÇIKTI

6 bine yalan öğrencisi bulunan okulun öğretmen ve öğrencilerinin büyük tepkisini çeken projenin alt yapışım oluşturan plana karşı daha önce Şehir Plancıları Odası tarafından dava açılarak iptal kararı alındı. Ancak bu sırada plan tekrar değiştirilince karar hükümsüz kaldı. En son yapılan plan değişikliği de 13 Şubat 2015 günü Tuncer Özyavuz, Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam'ın da ar alarmda bulunduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li meclis üyeleri tarafından tekrar mahkemeye taşındı. Çevre Bakanlığı'na açılan davada geçtiğimiz günlerde bilirkişi raporu çıktı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin atadığı bilirkişi tarafından hazırlanan raporda AVM ve rezidans projesine karşı çok çarpıcı tespitler yapıldı. 


DONATI ALANLARI YAPILMALI

Raporda, Özel Proje Alam'nda rant ve gelir artırıcı bir proje yapılacağı ve bu durumun bir zorunluluk oluşturmadığı belirtildi. İstanbul'un hemen her yerinde rant ve gelir artırıcı projeler geliştirilebildiği ifade edilerek bu projenin kentin en yoğun donatı ve trafik açısından en sıkıntılı bölgesinde kaldığının altı çizildi. Bu bölgenin geri kalmış bölgeler gibi gelir getirici fonksiyonlara ve yeni rant alanlarına ihtiyacı olmadığı vurgulandı. Rant açısından en yüksek rayiçlere ulaşmış olan bölgenin ihtiyacının açık ve net bir şekilde yeni donatı alanlan ile ulaşım düzenlemeleri olduğu belirtildi. 


KISA BİR YÜRÜYÜŞ YETER

Bölgenin yoğun yapılaşmadan ziyade donatı alanlarına ihtiyaç duyduğunu savunan bilirkişi heyetinin raporundaki "Bu ihtiyacın detaylı analizlerle belirlenmesine dahi ihtiyaç yoktur çünkü bölgede kısa bir yürüyüş bile bu ihtiyacı net şekilde göstermektedir" ifadesi dikkat çekti. Bilirkişi, plan değişikliğini, şehircilik ilkeleri açısından uygun bulmadığı gibi Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinde belirlenen koşullara açıkça aykırılık taşıdığı kanaatine vardı. 


Sözcü 


Geri Dön