25 / 04 / 2024

Site aidatı ne zaman belirlenir?

Site aidatı ne zaman belirlenir?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site yönetiminin kurulması ve aidatın belirlenmesi' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site yönetiminin kurulması ve aidatın belirlenmesi' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı..


Sitelerde aidatlar, site yönetimi kurulması ile belli olur. Site Yönetimi ne zaman kurulur? Sitelerde yönetim, kat irtifakı başvurusu esnasında yönetim planının hazırlanıp, tapu idaresine şerhi ile resmi olarak,  kat mülkiyetine başvuru ile de fiili olarak kurulmuş olur.


AİDATLAR HARFİYATLA BİRLİKTE BELLİ OLUR: Bir projenin hayata geçmesi için önce kat irtifakı kurulur. Bu irtifakın kurulumu esnasında resmi mercilere yönetim planı, mimari proje, vaziyet planı sunulur , onaylatılır ve inşaat imalatı başlar. Mimari proje içinde statik, elektrik,tesisat vs. tüm imalat projeleri var olduğundan dolayısı ile vaziyet planı ve bu projeler üzerinden, site yönetiminin personel-malzeme-enerji-bakım ve idari giderleri tüm açıklığı ile ortaya çıkar ve o günkü rakamdan detaylı olarak  demirbaş avansı ve aidatlar hesaplanabilir.



AİDATLAR İNŞAATTAN OTURUMA GEÇİŞ SÜRECİ İLE NETLEŞİR: Vaziyet planı ve mimari projeler içeriğinde % 90 doğrulukla, o günün rakamları ile aidatlar ortaya çıkar. Sonuçta aidatları belirleyen işletme projesi tahmini bir bütçedir. Kat irtifakı döneminde yapılan aidat tahmini ile inşattan oturuma  geçiş esnasındaki aidatlar  arasında büyük farklar varsa, bu fark bütçeyi yapanların tahmin beceriksizliğinden veya detaylara önem vermemsinden kaynaklanır.


AİDATLAR OTURUM SÜRECİNDE ASIL DEĞERE ULAŞIR: Hayatın akışı boşluk kabul etmez. Eğer aidatlar için detaylı bir çalışma yapılmaz, tahmin metotlarına başvurulmaz ve yönetim becerisi umursanmazsa aidat bütçesi, işletme projesi gider fazlası vermeye başlar. Bu fiili durumdur. Fiili durum tahminler şablonunu yıkıp geçerse, artık o sitede bir bütçeden değil, aşırı-gereksiz-beceriksiz  harcama ve yüksek  aidat söz konusu olur.


Web: www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ

Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni


Geri Dön