25 / 04 / 2024

Site yönetim şirketi nasıl değiştirilir?

Site yönetim şirketi nasıl değiştirilir?

Site yönetimi, tüm sitenin ortak alanlarının bakım, onarım ve tadilat işleri ile ilgileniyor. Site yönetimi bir şirket tarafından gerçekleştirilebilir. Peki, site yönetim şirketi nasıl değiştirilir?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''site yönetim şirketi değiştirme'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı.. 

 

Sitemiz 118 daireli. Bir yönetim şirketi ile anlaşmıştık ama memnun değiliz. Olağan genel kurul için çağrı yapıldı. Ama toplantılara katılabilecek malik sayımız 20-25 civarında. Genel kurulda şirketten ve maliklerden bir yönetici seçmezsek yönetici şirket nasıl bir yol izler? Bu toplantıda yönetimi başka bir şirkete nasıl devredebiliriz? Yönetimdeki defter/belgelerimizi nasıl alabiliriz? İçeride biriken paramızı nasıl alabiliriz? Şirketin bina adına ödenmemiş borçları varsa ne yapabiliriz? ● S.V. 


Binalarda veya sitelerde yönetim artık problem olmaya başladı. Özellikle çok bağımsız bölümlü sitelerde bağımsız bölüm maliklerinden oluşacak site yönetim kurulu bulamıyorsunuz. Nedeni basit. Çok bağımsız bölümlü sitelerde ilgilenilmesi gereken işler çoktur ve zaman ister.

 

Oysa kat maliklerinin kendi işleri var. Böyle bir siteye günde bir iki saat ayırmakla iş bitmiyor. Hesap işleri de ayrı bir ihtisas konusu. Dolayısı ile bina sahipleri dışarıdan bir kuruluşu yönetici olarak seçiyor ve onları devreye sokuyor. Onlar da sadece bir sitenin yönetimini üstlenmiyor. Birçok sitenin işlerini alacaklar ki para kazansınlar. Bu durumda da siteye olan ilgi azalıyor.

 

ŞİRKET DEĞİŞTİRİLEBİLİR
Şimdi bu durumda okuyucumun sitesi ne yapar? Tahmin ediyorum ki olağan toplantı gündemine yönetici seçimi maddesini koymuşlardır. Bu gündemle yapılacak toplantıda yeni yönetim kurulu seçilir. Ancak okuyucum endişesinde haklı.

 

Toplantılara az sayıda kat maliki katılıyor. Yöneticiliği kimse kabul etmiyor. Şayet yine böyle olacaksa yönetim şirketlerine mahkumsunuz. Ancak şirketi değiştirebilirsiniz. Kat maliklerinden yöneticiliğe talip olan var ise seçersiniz.

 

Ancak toplantıya az sayıda kimsenin katılması durumunda yönetici seçiminde problem var. Zira yönetici seçimi için sayı ve arsa payı çoğunluğunun oyu gerekir. Ancak bu çoğunluk sağlanmadan da yönetici seçilirse bu tamamen geçersiz değildir, iptali mümkün kararlardandır.

 

BELGELERİ VERMEK ZORUNDA
Şayet seçim kararının iptali için bir dava açılmazsa yöneticiler görevi sürdürür. Şayet bir dava açılırsa kararla birlikte yöneticilik son bulur. Böyle bir davayı işine son vereceğiniz yönetim şirketi açamaz. Ama yine de en doğrusu, sayı ve arsa payı çoğunluğunu bulmaktır. Bir hatırlatma da yapayım.

 

Toplantıdan önce siteye ait yönetim planını çok iyi okuyun. Blok yönetimi, parsel yönetimi, parsel yöneticiler kurulu gibi kuruluşlar öngörülmüş olabilir.

 

Buna göre hareket sahası geniş olabilir. Bu yönetim seçiminde kolaylık sağlayabilir. Yeni yönetim seçilince, bahsettiğiniz tüm belgeleri eski yönetimin yeni yönetime devretmesi zorunludur. Vermezse mahkeme kararı ile alınır.


Geri Dön